hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjasok, figyelem! 85 ezren így növelték járandóságukat

  • Molnár László

A nyugdíjrendszer 2011. év végi átalakítása következtében jelentősen csökkent a nyugdíjasok létszáma, ezáltal a nyugdíjnövelésre jogosultak száma is. Mindezek ellenére a 2012. évi nyugdíjas keresőtevékenység alapján 2013. első félévben mintegy 85 ezer nyugdíjas élt nyugdíjnövelés iránti igénnyel, a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál.

Mit jelent a nyugdíjnövelés intézménye?

2007. január 1-jétől választható, majd április 1-jétől kötelező jelleggel bevezették, hogy valamennyi olyan saját jogú nyugellátásban részesülő személy, aki a nyugellátása mellett kereső tevékenységet is folytat, köteles az így szerzett keresete, jövedelme után természetbeni egészségbiztosítási járulékot és nyugdíjjárulékot fizetni.

A nyugdíjjárulék fizetéséért cserébe, azzal egyidejűleg szintén bevezették, hogy az ilyen módon járulékfizetést teljesítők a nyugellátásuk meghatározott mértékű emelésére tarthatnak igényt a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (továbbiakban: Tny.) 22/A  §-a alapján.

A 2011. január 1-jétől életbe léptetett és némi változtatással jelenleg is hatályos Tny. 22/A .§ (1) bekezdése szerint a saját jogú nyugellátásban részesülő személy nyugellátását – ideértve azt a személyt is, akinek nyugellátása szünetel – a saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával kell növelni. A növelést megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos bruttó átlagkereset egyes években történt növekedését alapul véve a növelést megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani.

2011-től a növelést évente egyszer lehet érvényesíteni, mely nem kötődik már a megszerzett járulékfizetéssel fedezett napok számához, hanem annyi idő figyelembevételével számítják ki, amennyire a tárgyévben járulékfizetés történt. A növelés legkorábban a járulékfizetés évét követő év első napjától érvényesíthető és állapítható meg.
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, ki jogosult a növelésre és ki nem!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvviteli szoftverváltás

Nagy Norbert

adószakértő

Nem egyezményes ország külföldi munkavállalója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős könyvvezetésből vissza egyszeresbe

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close