hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korhatár előtti ellátás: sokat veszíthet, aki erre nem figyel!

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
2

Gyakran előfordul, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülők megfeledkeznek arról, hogy, ha a korhatár betöltésekor vagy – nők esetében – a 40 év szolgálati idő megszerzésekor saját jogú nyugdíjassá válnak, az öregségi nyugdíjuk újbóli megállapítását kérjék, ha a korhatár előtti ellátás folyósításának ideje alatt kereső tevékenységet folytattak és biztosítási jogviszonyban álltak.

A korhatár előtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban részesülő személy nem minősül saját jogú nyugdíjasnak, így ha az ellátása mellett vállalkozói tevékenységet folytat, biztosított vállalkozónak tekintendő (aki havonta minimális adó- és járulékfizetésre kötelezett), illetve munkavállalóként a 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási, valamint a 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékot is meg kell fizetnie.

Már csak e többletterhek miatt is fontos az érintett személy számára az a nap, amikor saját jogú nyugdíjassá válhat. A gyakorlatban nem egyszer mégis előfordul, hogy az ellátásban részesülő ilyen vagy olyan okból „megfeledkezik” erről, és figyelmen kívül hagyja a státuszának, illetve az ellátásának a megváltozását.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, kinek, mit, milyen határidővel kell tennie ahhoz, hogy adott esetben magasabb összegű ellátást kaphasson.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Dörökné!

Kérjük, hogy írja meg telefonszámát és más elérhetőségét a [email protected] címre, szakértőnk meg fogja keresni Önt.

Üdvözlettel: Molnár Patrícia

naan51

Tisztelt Széles Imre úr!

Részemről minden szempontból az Ön által leírtaknak megfelelően jártam el, de semmit nem kaptam. 60 évesen a nők 40 évees engedményével mehettem nyugdíjba. Igazolt szolgálati időm 44 év 268 nap volt, de nem voltam tényleges nyugdíjkorú. 2011-től dolgoztam a nyugdíj mellett. fizettem a járulékokat, betartottam a jövedelem szerzési korlátot. A tényleges nyugdíjkorhatár elérésekor kértem a nyugdíj újra számolását. Elutasítottak! Lehetőleg többször fellebbeztem, de eredménytelenül.Eljutottunk a bíróságig és vesztettem. Mielőtt kértem az eljárást kértem Tőlük állásfoglalást, hogy jár e nekem? Igent mondtak. Később pedig inkább azt állították, hogy sajnos évekig rosszul tájékoztattak.A mai napig meggyőzőzdésem, hogy járt volna az újraszámolás, de jelen pillanatban sem azt, sem egy időszakra a 0,5%-os emelést sem kaptam meg.
Megköszönném, ha a szakértő úr elérhetőségét megkaphatnám. Kíváncsi lennék a véleményére.
üdvözlettel
Dörökné

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvviteli szoftverváltás

Nagy Norbert

adószakértő

Nem egyezményes ország külföldi munkavállalója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős könyvvezetésből vissza egyszeresbe

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close