hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikortól állapítható meg a saját jogú nyugdíj? Ellátás visszamenőleg

  • Winkler Róbert

Megállapítható-e az öregségi nyugdíj, ha valaki betöltötte a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy nők esetében megszerezte a 40 évi jogosultsági időt? Milyen teendői vannak az adott személynek, ha szeretné megállapíttatni a nyugdíját? Összefoglaltuk.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül öregségi nyugdíj megállapítására a nyugdíjkorhatár betöltése, illetve nők esetén a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően 40 évi jogosultsági idő megszerzése esetén kerülhet sor.

A saját jogú nyugdíjra való jogosultság tekintetében az irányadó nyugdíjkorhatár elérése, illetve a 40 évi jogosultsági idő megszerzése viszont nem jelenti azt, hogy a nyugellátás attól az időponttól már biztosan megállapítható is lesz az adott személy részére. A nyugdíj megállapításának további feltételei ugyanis, hogy az adott személy – korhatár betöltése esetén – rendelkezzen a jogszabályban meghatározott szolgálati idővel (legalább 15 év a résznyugdíjhoz, illetve 20 év a teljes nyugdíjhoz), továbbá azon a napon, amelytől kezdődően a nyugellátás megállapításra kerül, ne álljon biztosításra kötelező jogviszonyban.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen feltételei vannak még az öregségi nyugdíj megállapításának, illetve visszamenőleg mennyi időre állapítható meg nyugdíj!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
Nyugdíjának kiszámításához használja kalkulátorunkat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvviteli szoftverváltás

Nagy Norbert

adószakértő

Nem egyezményes ország külföldi munkavállalója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős könyvvezetésből vissza egyszeresbe

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close