hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Saját jogú nyugdíj mellett dolgozik. 2 vagy 0,5 százalék az emelés?

  • adozona.hu

Saját jogú nyugdíj mellett keresőtevékenységet folytató olvasónk azt kérdezi, hol és milyen módon kérheti a 2 százalékos nyugdíjemelést. Olvasónk kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszol.

Olvasónk konkrét kérdése: nyugdíj mellett dolgozó (megbízási jogviszonyos) közös képviselő hol és milyen módon kérheti a 2 százalékos nyugdíjemelést? Mi az ügyintézés menete?

Szakértőnk válasza

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 22/A §-a ugyanis meghatározza, hogy a saját jogú nyugellátásban részesülő személy nyugellátását, a nyugdíjasként történő foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme egytizenketted részének 0,5 százalékával növelni kell.

Vagyis a saját jogú nyugdíj melletti keresőtevékenység alapján nem 2 százalékos, hanem 0,5 százalékos nyugdíjnövelésre szerez jogosultságot a nyugdíjas.

A szabályozás meghatározza továbbá, hogy a növelés megállapítására irányuló kérelmet évente egy alkalommal, legkorábban a kereset, jövedelem megszerzését követő naptári évben lehet benyújtani.

Ugyanakkor a növelés megállapítását egyszerre akár több évre visszamenőleg is lehet kérelmezni. Ez azt jelenti, hogy aki például. a saját jogú nyugellátása 2013. évtől történő megállapítását követően nyugdíjasként folyamatosan továbbdolgozott és a nyugdíjasként elért keresetei után a növelés megállapítására irányuló kérelmét csak a 2016. évben terjeszti elő, minden évre visszamenőlegesen kerül megállapításra a növelés.

A visszamenőlegesen megállapított növelések az adott évek aktuális nyugdíj összegébe beépítésre kerülnek, az emelt összegű nyugellátáskülönbözet pedig utólag elszámolásra kerül. A nyugdíjnövelés megállapítása iránti igényt az érintett személy lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szervénél kell előterjeszteni.

Az igényt a www.onyf.hu honlapon elérhető K27-es nyomtatványon kell, vagy elektronikus úton – ügyfélkapus regisztrációval rendelkező személyek esetén – lehet benyújtani, amikor is meg kell jelölni a keresőtevékenységek pontos időtartamát és a munkáltatók nevét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Építőipari munkások elszállásolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alvállalkozói számla könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink