hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kedvezőbb özvegyi nyugdíj saját nyugdíj helyett

  • adozona.hu

Mit tehet egy özvegy, ha az özvegyi nyugdíj összege magasabb, mint az özvegy várható teljes öregségi nyugdíja? Mi kedvezőbb számára, ha nyugdíjba megy vagy dolgozik tovább? Olvasói kérdésre Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzott: ha a férj nyugdíjának a 30 százaléka nagyobb, mint az özvegy várható teljes nyugdíja, akkor megteheti-e az özvegy, hogy nem kéri megállapítani a saját nyugdíját, amikor elérte a nyugdíjkorhatárt (és/vagy tovább dolgozik, vagy nem dolgozik, és inkább fizeti a havi 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot, hogy biztosított legyen), hogy ezáltal ne csökkenjen 60 százalékról 30 százalékra az özvegyi nyugdíj?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Valóban [a társadalombiztosítási nyugellátásáról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 50. § (2) bekezdés a) pontja értelmében], ha a jogosult özvegy nem részesül sajátjogú nyugellátásban, akkor az elhunytat halálakor megillető nyugellátásának nem a 30, hanem 60 százaléka illeti meg.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Részletek >>

Ez a mérték mindaddig nem módosul, amíg – igénye alapján – megállapításra kerül számára a sajátjogú öregségi nyugellátás. Ugyanakkor e megoldás hátránya, hogy az érintett nem tekinthető sajátjogú nyugdíjasnak, így (az egyéni vagy társas vállalkozói, illetve a kisadózó jogiszonyt kivéve) keresőtevékenység esetén kiterjed rá a biztosítás és járulékfizetésre kötelezett.

Egészségügyi szolgáltatási járulékot viszont nem kell fizetni, mivel a hozzátartozói nyugellátásban részesülőt megilleti az egészségügyi szolgáltatás.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárolási díj áfatartalma

Bunna Erika

adótanácsadó

Ingatlanhasznosítás Horvátországban

Bunna Erika

adótanácsadó

Folyamatos szolgáltatás angol adóalanynak

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink