63 találat a(z) rendezvény cimkére

Ajándék Kérdés

Tisztelt Szakértők! A cég rendezvény keretében (mely főként vendéglátáson alapszik: családi nap vagy karácsonyi ünnepség) az ott jelenlévő dolgozóknak sorsolás útján tárgynyereményeket ad (kb. 20 darabot), melyek egy része meghaladja a minimálbér 25 százalékát. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen adózást von maga után ez a típusú ajándék. Elég, ha a róla készült nyilvántartás ha az átvevő azonosító adatait tartalmazza, vagy kötelező az átvevő aláírása is, hogy rajta szerepeljen? Köszönöm segítségüket előre is! Üdv: Zsuzsa

Nyugtaadási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szabadtéri rendezvényen magánszemélyek által készített ételek kóstolójegy ellenében történő értékesítésének nyugtaadási kötelezettségével kapcsolatban kérem szíves tájékoztatását. Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett nemzetiségi napon (évente egyszer) magánszemélyekből álló csapatok által készített ételek kóstoltatása – kóstolójegy ellenében – nyugtaadási kötelezettséget von-e maga után? A tevékenység nem rendszeres (egy alkalom), és nem nyereség elérése a cél, hanem a nemzetiség hagyományos ételeinek megismertetése. Előre is köszönöm szíves válaszát.

Adóköteles-e? Kérdés

Egyesületünk nonprofit szervezet, vállalkozási tevékenységet nem folytat Rendezvényeint például zászlósbor-díjátadó, gála és gasztronómiai est, a tagi pincészetek borászainak és borainak népszerűsítése, kapcsolatteremtés, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. A rendezvényeken tagjaink – akik éves tagdíjat fizetnek – és más magánszemélyek, borbarátok – akik rendezvénytámogatás címén járulnak hozzá a rendezvények költségeihez – vehetnek részt előzetes regisztráció alapján. A rendezvényeken – melyeket zömmel vendéglátóhelyeken tartunk – a borkóstolás mellett van számlázott ételfogyasztás, rendezvénymenü címen költség. Tevékenységi körünk például a kulturált borfogyasztás népszerűsítése, a szakszerű borkóstolás fortélyainak és művészetének megismertetése, elterjesztése borbarátklub keretében a borkóstoláshoz, borfogyasztáshoz kapcsolódó gasztronómiai kultúra népszerűsítése, a borturizmus meghonosítása városunkban, az országos borúthálózatba történő bekapcsolódás. Szeretném megkérdezni, hogy a fentiek alapján a – minden esetben szakmai és az alapszabályban foglaltaknak megfelelő célú – rendezvényekkel kapcsolatban van-e borlovagrendünknek adófizetési kötelezettsége? Tekinthetem-e ezt a fajta egyesületi szolgáltatást úgy, hogy nem minősül reprezentációnak, megfelel-e az szja-törvény 7. § (1) bekezdés d) pontjában foglaltaknak? Egyesületünk egyszeres könyvvezetést végez, naplófőkönyvet vezet. Van-e külön teendő a rendezvények nyilvántartásával kapcsolatban? Válaszát köszönöm.

Hallgatók, diákok, oktatók számára meghirdetett rendezvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az szja törvény 1. számú mellékletének 8.43. pontjáról szeretnék kérdést feltenni, mely szerint a hallgatók, tanárok számára meghirdetett rendezvény mentes az szja és a szocho alól 2019. 01. 01-jétől. Egyetemünk sportszolgáltatást vett igénybe hallgatók, tanárok és közalkalmazottak számára egy időben. Ebben az esetben meg kell-e fizetni a járulékot és az adót a rendezvény után a közalkalmazottak tekintetében?

Étkezés rendezvényen – a továbbszámlázás áfája Cikk

Milyen áfatartalommal számlázható tovább a rendezvényi étkezés? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Reprezentációs adó, levonható áfa rendezvényszervező cégnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk külföldi és belföldi előadók fellépésével foglalkozik. Az előadók a fellépési díjon kívül különböző étel-ital felszolgálását is igénylik, amit vendéglátó cég végez, majd ügyfelünk részére kiszámlázza, amit ügyfelünk nem számlázz tovább. A számla közvetített szolgáltatást és a reprezentációs adó megfizetését tartalmazza, amely ügyfelünket terheli. Kérdésem az lenne, hogy az áfa levonásra kerülhet-e, és meg kell-e a fizetni reprezentációs adót fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Cégbuli: mibe kerül ténylegesen? Cikk

Cégünk 50 éves jubileumi rendezvényt szerveztetett rendezvényszervező céggel. A számla ételt-italt nem tartalmaz, kizárólag a fellépők és a szervezés díját. A kérdésem az lenne, hogy a számla áfatartalma visszaigényelhető-e, illetve ha nem, akkor járulékköteles-e a számla? (A számla összege 4 076 000 forint + áfa.) Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Rendezvényszervezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság (főtevékenysége 8230) egy nemzetközi versenysorozat kertében, de saját nevében informatikai versenyt rendez. A belföldi, illetve külföldi résztvevőknek, akik magánszemélyek, étkezést, szállást biztosít, illetve például pólót a versenysorozat és a vállalkozás logojával. Ebben az esetben kifizetőnek minősül-e a vállalkozás és meg kell-e fizetnie az adót és a járulékot a juttatások után? A verseny 1-3 helyezettje pénzdíjban, illetve tárgyjutalomban részesül. Ezek a magánszemélyeknél önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősülnek? Mi a teendő a külföldi helyezettek díjaival?

Iskolát támogató egyesület bevételeinek bizonylatolása Cikk

Egy iskola támogatására alapított egyesület a rendezvényein adományokból bevételre tesz szert. Hogyan kell ezt dokumentálnia? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Egyesület könyvelése Kérdés

Tisztelt Cím! Azt szeretném kérdezni, hogy milyen bevallásokat és beszámolót kell benyújtani egyesületünknek, ha 2017. november 11-én alakult meg, viszont jogerőre 2018. február 21-én emelkedett a bejegyző végzés? További kérdése az lenne az egyesületnek, hogy milyen bizonylatokkal kell dokumentálni egy olyan eseményt, hogy az egyesület egy iskola gyerekeiért jött létre, és ehhez úgy gyűjtenénk pénzt, hogy az iskolában egy bulit szerveznek a gyerekeknek, és a bulin egy vásár van, ahol a gyerekek üdítőt és süteményt tudnak vásárolni, amit a szülők ajánlanak fel. Tehát kiadása nincs ezzel az egyesületnek, minden felajánlás, és az így befolyt pénzt az "eladás" során hogyan kell bizonylatolni. Kell-e a vásáron a gyerekeknek nyugtát adni, vagy a befolyt összegről egy bevételi pénztárbizonylattal be lehet vételezni ezen összeget? Illetve év végén szokott lenni az iskolában gála műsor, és ott pedig szeretnénk kitenni egy adománygyűjtő dobozt, és az abban összegyűlt pénzt szintén elég egy bevételi pénztárbizonylattal bevételezni? Ha viszont belépődíjas lenne a rendezvény, akkor nyugtát állítsunk ki? Köszönöm szépen válaszukat előre is!

Egyesületi rendezvény elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Horgászegyesület rendez a tagjainak családi napot, ahol horgászverseny, majd azt követő ebéd is van. A helyezetteket díjazzuk ajándékkal is. Kérdésem, hogy az erre fordított összeg lehet-e reprezentáció, vagy ez természetbeni juttatás és adózni kell utána?

Adókötelezettség rendezvényhez kötődően Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha éttermemben esküvő alkalmából, vagy más zártkörű rendezvénykor zenészt hoz a társaság, nem én fizetem, milyen adókötelezettség terheli vendéglátóegységemet (cégemet)? Esetleg érdemes szerződésbe foglalni, hogy a társaság és nem egységünk biztosítja a zenészt? Válaszát előre is köszönöm!

Önkormányzati rendezvény – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy helyi önkormányzat által rendezett fesztivál látogatása ingyenes. A fellépő együtteseknek, a rendezvénysátor szállítójának, színpad- és fénytechnika- (stb.) beszállítóknak az önkormányzat fizeti a szolgáltatási díjakat. Ezen szolgáltatások ellenértékének egy része áfával növelten, míg a másik része (főleg a fellépő együttesek közt van ilyen) áfamentesen kerül kiszámlázásra az önkormányzat felé. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat a vendéglátó sátorban történő étel- és italkiszolgálásért (pályázat útján történő kiválasztás során) bérleti díjat kér a vendéglátóktól és szintén bérleti díjat számláz a fesztiválon részt vevő egyéb árusok felé is (kézművesek, langallósok stb.). Összességében a rendezvény kiadásai (azaz a fellépők díjai stb.) meghaladják az előbb felsorolt bevételeket, azaz, ha így nézzük, a rendezvény veszteséges. A kérdésem: az önkormányzat a fentiek tükrében visszaigényelheti-e a fellépők és egyéb szolgáltatók által kiállított számlában szereplő áfát (levonva a kiszámlázott bérleti díjak után fizetendő áfából természetesen)? Amennyiben nem igényelheti vissza, abban az esetben a kiszámlázott bérleti díj után köteles áfát fizetni? Esetleg kell-e egyéb járulékot, adót fizetni az ingyenesen látogatható koncertek után? Köszönöm a választ előre is.

Egyesület rendezvényének adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértők! Átolvasva a korábbi ehhez a témához kapcsolódó kérdés-válaszokat, ránk vonatkozóan egy kicsit konkrétabban fogalmaznám meg a kérdésünket. Nem közhasznú egyesület saját tagjainak (megyei intézmények, nem magánszemélyek) rendezvényt tart évente több alkalommal az alapszabályában konkrét célnak megfogalmazottak szerint. Mivel az ország több pontjáról érkeznek a megyei tagszervezetek által delegált magánszemélyek, ezért az étkezés mellett szállásköltség is felmerül. A rendezvénnyel kapcsolatos minden felmerült költséget az egyesület áll, vagyis nem téríttet meg semmit a tagszervezetekkel, amelyek ezt a szolgáltatást kvázi a tagdíjuk fejében kapják. A rendezvény megvalósítása egy pályázat keretén belül történne, így az a legfőbb kérdés, hogy a pályázat költségei között szerepeltessük-e a reprezentáció adóját (szja, eho), illetve felmerül-e egyáltalán, hogy adóköteles az étkezés és a szállás díja az egyesületnél? Az összes ráfordítás 10 százalékát bőven meghaladja ez az összeg, mivel ebben az évben ezeken a rendezvényeken kívül más költség nem nagyon fog felmerülni az egyesületnél. Üdvözlettel Nagy Szabolcs

Ingatlan – kapcsolódó szolgáltatás áfa Kérdés

Az alábbi kérdésben kérnénk szíves állásfoglalásukat. A gazdasági társaság áfa hatálya alá tartozik, ingatlanbérbeadás tekintetében nincs bejelentkezve áfa hatálya alá. A társaság a tulajdonában lévő tornatermet adja bérbe, illetve egy konferencia termet, melyhez egyéb szolgáltatás is kapcsolódik (szállás, étkezés, rendezvényszervezés). Kérdések, amiben az állásfoglalásukat kérnénk: 1. a tornaterem bérbeadása abban az esetben, ha szállóvendégek részére történik, áfakörös-e, ha igen, milyen áfakulccsal kell kiszámlázni? 2. a konferenciaterem bérbeadása áfás-e abban az esetben, ha tartozik hozzá étkezés vagy szállás, ha igen, milyen áfakulccsal kell kiszámlázni (pl. esküvő)? 3. amennyiben a rendezvényszervezéshez szállás és/vagy étkezés is tartozik, milyen áfakulcsot kell alkalmazni a számlázásnál? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close