hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégek által adható iskolakezdési támogatások 2023-ban

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
2

A családi kasszákat kimerítő iskolakezdéskor minden segítség jól jön. Cikkünkben összeszedtük, hogyan segíthetik a munkáltatók a tanév első heteiben a tanulmányokat folytató gyermekeket eltartó dolgozóikat.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) már évek óta nem tartalmaz külön szabályt az iskolakezdési támogatás címén adott juttatás adózására vonatkozóan, így az ilyen céllal adott támogatásokra is a törvény egyéb rendelkezéseit kell alkalmazni.

Mit jelent a fő szabály?

Azt jelenti, hogy a támogatás akár pénzben, utalvány formájában, természetben is adható értékhatár nélkül, akár a dolgozónak, akár közvetlenül (korhatár nélkül) a tanulónak, diáknak. A juttatás révén az abban részesülő magánszemélynek jövedelme keletkezik, amelynek közterheit a juttatóval fennálló jogviszonya szerint, ennek hiányában (például a tanuló esetében) az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani (számfejteni), befizetni, bevallani.

A személyi jövedelemadóról további cikkeket itt olvashat!

Ha természetben/utalvány formájában történik a juttatás, figyelembe kell venni szja-törvény 46. § (7)–(10) bekezdéseit, valamint a Tbj. 77. § (4) bekezdését, ami azt jelenti, hogy a juttatást terhelő szja-előleget, tb-járulékot a juttatónak akkor is meg kell állapítania, és be is kell fizetnie, ha annak a bevételből történő levonására nincs lehetőség. Ilyenkor a magánszemély helyett megfizetett, követelésként nyilvántartásba vett szja-t beszámíthatja a magánszeméllyel szemben fennálló bármely kötelezettségébe. A magánszemélyt megillető munkaviszonyból származó rendszeres bevétel esetében a beszámítást követően kifizetendő összeg nem lehet kevesebb a minimálbér havi összegének 50 százalékánál. Ha a beszámítás nem lehetséges, az adóköteles bevételről kiállított igazoláson fel kell tüntetni a le nem vont adóelőleg összegét is, és fel kell hívni a magánszemély figyelmét arra, hogy az adóelőleg le nem vont részét köteles megfizetni. Az adóelőleg le nem vont részéről az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései szerint adatot kell szolgáltatni. A le nem vonható befizetett, követelésként nyilvántartásba vett tb-járulék elszámolása tekintetében pedig a juttató és a magánszemély megállapodása szerint lehet eljárni. Ha a juttató a követelést elengedi, az a magánszemély jövedelmeként adóköteles.

A költségek inflációs növekedése miatt a munkáltatók érthetően olyan juttatási lehetőségeket keresnek, amelyeknél kedvezőbb adó- és járulékfizetés mellett támogathatják dolgozóikat.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a kifizetőnek milyen előnyösebb lehetőségei vannak iskolakezdési támogatás nyújtására!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Adózóna

Tisztelt Olvasónk!

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel, hanem használja az oldalunk fejlécében található kérdés-válasz funkciónál a Kérdést teszek fel ablakot. Ha még nem előfizetőnk, akkor próba-előfizetéssel tud egy alkalommal kérdést feltenni, ami nem jár együtt előfizetési kötelezettséggel. Kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. Portálunk működési rendje szerint kérdését így tudjuk szakértőnknek továbbítani. Megértését köszönjük, várjuk kérdését!

Üdvözlettel: az Adózóna szerkesztősége

COMLAN

T.Cím!

Egy Kft 2023.08.22-én letiltásról kapott értesítést a NAV-tól (tőke) 449.999,- Ft és 10.000,- Ft végrehajtási költségről. A dolgozó fuvarozó, aki bruttó 232 ezer Ft-ot keres, + napidíjat kap, amely változó, van amelyik hónapban a 400 ezret is eléri(adómentes 85 Eur/nap). A letiltás tartakmaz egy tájékoztatót is, amely alapján mentes a végrehajtás alól a kifizetett munkabérnek a 60 ezer Ft alatti összege, illetve, hogy korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a 200 ezer Ft feletti rész. 2023.01.01-től megváltoztak a letiltás szabályai. Kérdésem az lenne, hogy a nettó bér 33%-át kell letiltani, függetlenül attól, hogy adómentes napidíjat is tartalmaz, ami valójában nem bér, hiszen azt a dolgozó a költségeire kapja. Persze sem összeget, sem %-ot nem írnak. Próbáltam hívni a NAV-ot, több ügyintézővel is beszéltem, de sajnos mindenki mást mondott. Ilyen esetben hogyan számolom helyesen a letiltást? Válaszukat előre is köszönöm!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink