84 találat a(z) regisztrációs adó cimkére

Autókereskedő egyéni vállalkozó különbözeti áfa Kérdés

Autókereskedő egyéni vállalkozó különbözeti áfa Kérdés

Újabb 5 információs füzetet frissített a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan aktualizálja a honlapján elérhető tájékoztató anyagokat. Január 11-ei dátummal megújult tartalommal került fel a Cégautóadó és az ahhoz kapcsolódó szja-szabályok, az Önellenőrzés, Az egyszerűsített foglalkoztatás, az Szja adóalap-kedvezmények és A regisztrációs adóigazgatási eljárás általános szabályai című információs füzet.

Autókereskedés: áfabevallási és könyvelési kérdések Cikk

Használt autók kereskedelmével foglalkozó vállalkozás gépjárműveket vásárol az EU tagállamaiban, majd azokat némi felújítás, javítás után itthon értékesíti. Könyveléssel, áfabevallással és regisztrációs adóval kapcsolatos kérdésekkel fordult hozzánk, melyeket Nagy Norbert adószakértő válaszolt meg.

Mától kaphatnak zöld rendszámot az elektromos motorok, nincs regisztrációs és gépjárműadó, illeték Cikk

A kapcsolódó jogszabály hatályba lépésével már világoszöld alapszínű rendszámot használhatnak a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok is. A környezetkímélő járművek üzemeltetői többféle adó- és illeték megfizetése alól mentesülnek – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.

Gépkocsi-értékesítés előleg és végszámla Kérdés

Új gépjármű – EU Kérdés

Az egyéb adók terén is hoz változásokat az őszi adócsomag Cikk

A november 17-én elfogadott adócsomag az egyéb adókban is tartalmaz módosításokat. Turizmusfejlesztési hozzájárulás, gépjárműadó, pénzügyi szervezetek különadója – csak néhány az érintettek közül, az Andersen Magyarország elemzése összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat.

Magánokirat felülhitelesítése Kérdés

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Regisztrációs adó visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. személygépjármű bérbeadásával foglalkozik. Van olyan gépjármű, amelyet használnak néhány évig, majd külfödre értékesítik. A regisztrációs adó ilyen esetben, amikor forgalomba volt helyezve, visszaigényelhető, ha tudja bizonyítani, hogy az országból elvitték? Illetve ha vissza lehet igényelni, akkor a forgalomba helyezést követően van egy időkorlát? Köszönettel!

Használt autó különbözeti áfa alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk használtgépkocsi-kereskedő, közösségi beszerzés keretében magánszemélyektől vásárolt gépjárműveket hoz be Magyarországra. A gépjárművekre a kereskedő kéri meg, és fizeti meg az egyedi forgalomba helyezést, regisztrációs adót. Mindegyikről a kereskedő nevére szóló számviteli bizonylat, regisztrációs adó határozatot kap. Ezután kap az autó magyarországi rendszámot, amelyet a kereskedő azonnal kivon a forgalomból, és értékesíti majd a későbbiek folyamán. Kérdésem, hogy a különbözeti áfa alapjából levonható -e az egyedi forgalomba helyezés, regisztrációs adó összege? Válaszukat előre is köszönöm!

Eredetiségvizsgálat könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem használatautó-kereskedéssel foglalkozik. Itt az oldalon is nagyon sok szakértői véleményt olvastam a regisztrációs adóval kapcsolatban, melyet a kereskedőnél átfutó tételként kell – egyéb bevételként, illetve egyéb ráfordításként -- könyvelni. Az én kérdésem az, hogyan kell eljárni az ilyenkor szintén kötelezően megfizetendő, egyéb "hatósági" díjak esetén, úgy mint eredetiségvizsgálat, honosítási díj, műszaki vizsga. A cég tulajdonosának állítása szerint ezek a tételek ugyanúgy a vevőt terhelik, mint a regisztrációs adó. Ez esetben ugyanúgy kell eljárni a könyvelésnél is? Köszönettel: Vágner Emília

Regisztrációs adó könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a https://adozona.hu/kerdesek/2019_8_15_Regisztracios_ado_konyvelese_cri elérhetőségen megadott válaszát. Felmerült egy kapcsolódó kérésem. Amennyiben az importőr egy adott üzleti évben megfizeti a regisztrációs adót a gépjárműre, de azt csak a következő üzleti évben értékesíti tovább, akkor a regisztrációs adó megfizetésekor könyvelt egyéb ráfordítással a társasági adó kalkulációjakor növelnie kell-e az adóalapot, vagy a törvény elismeri a vállalkozás érdekében felmerült ráfordításként? Köszönöm segítségét.

Regisztrációs adó könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Különbözeti szabályozás alatt működő, EU-ból behozott használt gépjárművekkel kereskedő társaság a saját nevére szóló számviteli bizonylatot (határozatot) kap az általa később átutalással teljesített gépjármű regisztrációs adóról. Később a vevő nevére kezdeményezik a gépjármű forgalomba helyezését. A Regadó Tv. szerint a regisztrációs adót akár az importőr, akár a gépjármű-kereskedő is megfizetheti a Regadó Tv. 7. §-a alapján az adó alanya – tehát a Regadó Tv. 4. § (1) bekezdése alapján az, akinek a nevére a forgalomba helyezést kezdeményezik – helyett. Az adó alanya jellemzően nem a kereskedő, hanem az a természetes személy, jogi személy, egyéb szervezet, akinek (amelynek) a nevét a forgalmi engedélybe bejegyzik. A viszonteladó kereskedőnél tehát átfutó tételt jelent az általa megfizetett regisztrációs adó. Hogy jár el helyesen a könyvelés: 1.) a megfizetett regisztrációs adót követelésként mutatja ki, majd a gépjármű – regisztrációs adót is tartalmazó – megfizetett vételárából vezeti össze a releváns pénzösszeggel; 2.) a megfizetett adót egyéb ráfordításként könyveli, a gépjármű eladásakor pedig a vevő által fizetett összegből a regisztrációs adónak megfelelő összeget egyéb bevételként könyveli? Általánosságban helyes-e az a megállapítás, hogy ha például egy használt gépkocsi bekerülési értéke 1 millió forint volt, és megfizettek rá az 50 ezer forint regisztrációs adót, akkor, ha eladják a vevőnek 1,3 millió forintért, akkor abból 1,25 millió forint a bruttó árbevétel? Köszönöm a segítséget!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Folyamatos munkarend (megszakítás nélküli)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1