444 találat a(z) részmunkaidő cimkére

Tag részmunkaidős ügyvezetőként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy tevékenységet nem folytató kft. ügyvezetését a jelenlegi, nem tag ügyvezetőtől(csökkentendő a költségeket) a társaság egyik tagja kívánja átvenni, munkaviszony keretében. Megfelel-e a szabályoknak, ha a társaság egyik tagja – aki máshol semmilyen biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik – látja el a továbbiakban az ügyvezetést, például heti 3 órában, és a heti 3 órás munkabére után fizeti meg a járulékokat? Köszönettel: Juhászné Tomozi Katalin

Letiltás részmunkaidős foglalkoztatás esetében Kérdés

Részmunkaidős (heti 20 órás) foglalkoztatás esetében bruttó 55 500 forintos munkabérből mennyi letiltást kell levonni (hitelkártya-tartozás miatt)? Nettó bér 33 százalékát? Figyelembe kell-e venni mentességet (öregségi nyugdíj összegét)? Letiltó végzés szerint 0,0% több letiltás esetén 50%. Ha eddig fix összeget vettek figyelembe (6090 forint/hó), azt utólag kell-e, lehet-e módosítani?

Ügyvezetők munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ha egy kft.-ben két tulajdonos van, mindkettő ügyvezető is, mindkettő munkaviszonyban látja el a tevékenységét, de 36 órát elérő munkaviszonya máshol egyiknek sincs, akkor kötelező nekik a 8 órás munkaviszony, vagy elég a részmunkaidő is? Köszönettel: Pusztai Eszter

Távmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmazni szeretnénk kereskedelmi hálózat kiépítésére és ápolására egy munkavállalót. A munkavállaló a heti 20 órás munkaidejét teljesen maga osztja be, ő határozza meg, hogy mely potenciális partnert látogatja meg. A munkáltató bérel neki egy autót, mobiltelefont biztosít, saját laptopról hetente jelentést küld a látogatásairól, annak eredményéről. Nem kell, hogy megjelenjen időszakonként a munkáltató telephelyén, illetve más módon sem kívánja a munkáltató őt ellenőrizni. A kérdésem az lenne, hogy ez (mobil)távmunka végzésnek minősül-e? Amennyiben igen, a tapasztalatai alapján mire kell fokozottan figyelni a szerződés elkészítésekor? Köszönöm válaszát!

2-4 órás munkavállalás más munkáltatónál gyed alatt Kérdés

A gyermek egyéves kora után a gyeden levő kismamának lehetősége lenne napi 2-4 órás kiegészítő tevékenységet végeznie egy közeli, ám nem az eredeti munkahelyén. Egy bemutatóteremben kellene néhány órában kisegítenie, amiért arányos bért kapna. Mi a szabályokat kell betartania, illetve milyen hátrányok érhetik az eredeti munkaviszonyával és juttatásaival kapcsolatban?

Szabadság heti egy napos munkaidő-beosztás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyban heti egy napot (3 órát) dolgozó részére hogyan történik az éves szabadság kiszámítása és annak kiadása? Életkora szerint 20+8 nap járna neki. Havibéres munkavállalóról van szó. 1.) 28/5= 6 nap, melyet a beosztás szerinti munkanapokon vesz ki (ezt alkalmaztam eddig). 2.) A dolgozó beosztása heti kettőnél több pihenőnapot biztosít, ezért az Mt 135. § (2) bekezdése szerint a szabadság kiadása tekintetében a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a két pihenőnapot és a munkaszüneti napot. A gyakorlatban ez mit jelent? Egynapi szabadság tartamára 0,6 óra szabadság számítandó, és mivel az egy nap szabadsággal egy hét munkavégzés alól mentesül a dolgozó, 5x0,6 óra, azaz 3 órára járó távolléti díj illetné meg? Köszönettel.

Árvaellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fiatalember még egy évig árvaellátásban részesül. Szeretne részmunkaidőben állást vállalni, megteheti-e ezt, és, ha igen, milyen feltételekkel? A választ köszönöm.

Katás vállalkozás gyed mellett: mutatjuk, hogyan járhat a legjobban Cikk

Hogyan érdemes tovább működtetni katás vállalkozását a gyed mellett munkaviszonyban – előbb részmunkaidőben, majd teljes munkaidőben újra dolgozó kismamának? – kérdezte olvasónk. dr. Radics Zsuzsaanna szakértőnk válaszolt.

Ügyvezető jogállásának változása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja és ügyvezetője a nyugdíjba menetelét követően kiegészítő társas vállalkozóként folytatta a tevékenységét, és megfizette maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, mint ügyvezető, bért nem vett fel. Idővel munkavállalóként részmunkaidőben még szakmai feladatot is ellátott, és azután is megfizette a szükséges járulékokat. Az 1041-es és 1608-as nyomtatványon mindkét jogviszonyt jelentette. 2016-ban, a törzstőkeemeléssel, a társasági szerződés úgy lett módosítva, hogy az ügyvezető feladatát munkaviszonyban látja el. Tehát tagi jogviszonyban tevékenységet nem végez. Kell-e tovább fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagy elég az ügyvezetői részmunkaidős munkaviszonya után megfizetni a szükséges járulékokat? Minek minősül ebben az esetben, ha továbbra is nyugdíjas, és munkaviszonyban látja el az ügyvezetést? Hogyan alakul a 1041-es, illetve a 1608-as nyomtatványon a jelentés? Köszönettel.

Rehabilitációs kártyával történő foglalkoztatás, szociális adókedvezmény mértéke Kérdés

Egy dolgozónkat kétórás munkaviszonyban foglalkoztatjuk, 2014-ben kibocsátott rehabilitációs kártyával rendelkezik, ellátást nem kap. Kérdéseink: 1. A törvényben olvasottak alapján, a kártyát a munkáltatónak leadni köteles, és annak lejártáról a kibocsátó intézet értesíti a munkáltatót. Ezzel kapcsolatban a foglalkoztatás megkezdéséről bejelentési kötelezettsége van-e a munkáltatónak a 1041-es nyomtatvány kivételével? 2. Jól értelmezzük, hogy a kedvezmény mértéke a részmunkaidő mértékével arányosítva értendő?

Négyórás foglalkoztatás nem saját telephelyen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk bedolgozókat foglalkoztat, napi négyórás munkaidőben. Megkeresett egy vállalat, hogy ő is foglalkoztatná őket (munkaszerződéssel természetesen) napi négy órában, ugyanúgy bedolgozóként. Van-e ennek valami törvényi akadálya? Kíván-e valamilyen speciális eljárást? Tisztelettel: Nagy István

Ügyvezető biztosítási jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője az ügyvezetői teendőket munkaviszonyban, napi két órában el tudja látni. Más biztosítási jogviszonya nincs. Kell-e a kft.-ben a két órára arányosított minimálbér utáni járulékokon kívül mást fizetnie? Terheli-e őt minimális járulékfizetési kötelezettség? Mennyiben változtatja a választ az, hogy ez az ügyvezető a kft. tevékenységében egyébként személyesen közreműködik? Köszönöm.

Szabadság kiadása részfoglalkoztatottnál Kérdés

Tisztelt szakértő! Heti 10 órás foglalkoztatottat mennyi alapszabadság illeti meg? Az életkor szerint számított teljes, vagy csak annak valamennyi százaléka, vagy úgy számoljuk, mint a bér-arányosítást, az életkor szerint járónak vesszük az 1/4-ét?

Vezető állású munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő, Egy kétszemélyes kft. ügyvezető tagja a társasági szerződés értelmében munkaviszonyban látja el az ügyvezetést. Egyéb tevékenységet jelenleg nem végez, de amennyiben egyéb módon is közreműködik majd a vállalkozás tevékenységében, kapcsolt munkakörű szerződést kíván a kft. kötni vele. A foglalkoztatása részmunkaidőben (heti 5 óra) történik, díjazása a minimálbér arányos része alapján került megállapításra. A kérdéseim a következők lennének: - a részmunkaidős foglalkoztatásnak van-e bármi akadálya? - vezető állású munkavállalónak minősülhet (nincs minimális bér korlátja)? Milyen szabályok vonatkoznak rá? Milyen kötelező nyilvántartások terhelik ez esetben (munkaidő-nyilvántartás, szabadság-nyilvántartás stb.) a kft.-t? Milyen előnyökkel-hátrányokkal jár ez a foglalkoztatási forma? Milyen FEOR számon kell jelenteni? Köszönettel:

Ügyvezető részmunkaidőben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Újonnan alakult kft. ügyvezető igazgatója rokkantsági ellátásban részesül. A kft. tevékenységében is részt vesz. Lehet-e részmunkaidős munkaviszonyban, ügyvezetőként heti 10 óra és egyéb munkakörben heti 10 óra bejelentéssel? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs