hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit a részmunkaidős foglalkoztatásról tudni kell

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A munkaerőhiány miatt egyre nagyobb teret kap Magyarországon is a részmunkaidős foglalkoztatás; egyre gyakoribb, hogy egy munkavállaló több munkáltatónál is részmunkaidőben helyezkedik el. Ilyen esetben számos munkajogi kérdés felmerülhet: jogi tilalmak, összeférhetetlenség, szabadság számítása és annak kiadása.

Egy munkáltatónál több munkaviszony

Gyakran adódik olyan élethelyzet, amikor a munkáltató a munkavállalóval teljes napi munkaidőre vonatkozó munkaszerződést köt (azaz, amikor a munkavállaló napi munkaideje 8 óra), s ezt követően a felek részmunkaidős foglalkoztatásban is megállapodnak. Tekintettel arra, hogy a munkajogi szabályok kijátszásának lehetősége komoly kockázat (lásd napi munkaidő maximuma, pihenőidő kiadása, szabadság stb.), ez abban az esetben lehet jogszerű, ha a két munkakör egymástól teljes mértékben elkülönül (például a könyvelő kertrendezést is vállal). Ebben az esetben is fel fog merülni ellenőrzés alkalmával a joggal való visszaélés tilalmának, illetve a jóhiszemű joggyakorlás követelménye elvének lehetséges megsértése.

Együttműködési kötelezettség

Az a kérdés is gyakran felmerül, hogy szükséges-e a munkáltató hozzájárulása a munkavállaló további munkaviszonyának létesítéséhez. Erre a kérdésre a válasz egyértelműen nem. Ezzel együtt a felek számára a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) kötelezettségeket ír elő. A munkavállaló és a munkáltató például kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy azok változásáról tájékoztatni, amelyek a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényegesek.

Ezen túlmenően a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell működni, és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti. Ezen elvek alapján a munkavállalónak a munkáltatót előzetesen tájékoztatnia kell arról, ha piaci versenytársnál kíván munkaviszonyt létesíteni. Más kötelezettség ugyanakkor nem terheli, így aggályos annak munkaszerződésben történő rögzítése, hogy semmiféle további jogviszony nem létesíthető a munkáltató hozzájárulása nélkül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen speciális szabályok vonatkoznak a részmunkaidőben foglalkoztatottak szabadságának számítására!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs