420 találat a(z) részmunkaidő cimkére

Részmunkaidős szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozó heti 2 órás munkaviszonyban áll, ténylegesen hétfői napokon teljesíti a 2 órát. Éves szabadsága 28 nap. Hogyan kell kiadni szabályosan a szabadságát? Ha a munkáltató által egybefüggően kiadandó 14 napot adjuk ki, hogyan számítjuk? Mely napokra írhatjuk ki? Ha a dolgozó 1-1 nap szabadságra megy hogyan írjuk ki? Köszönettel: KM

Főállásból részmunkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk napi nyolc órás munkaviszonyát megszüntetné, a továbbiakban e munkáltatónál részmunkaidőben dolgozna tovább, napi három órát, két havi munkaidőkeretben.Új munkahelyén napi nyolc órás munkaidőben dolgozna. Ki kell léptetni az előző munkahelyről és részmunkaidősnek bejelenteni, ha azonos munkakörben dolgozna? Válaszukat köszönjük: Nyárfás Istvánné Pharmador 2000 Kft

Alkalmi munkavállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél részmunkaidőben dolgozik kollégánk csomagolóként, viszont szeretné a takarítást is elvállalni. Kérdésem az lenne, hogy a munkavállalónk a takarítást végezhetné-e alkalmi munkavállalói státuszban (heti 1x) a részmunkaidős foglalkoztatás mellett? Válaszát előre is köszönöm!

Társas vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Ügyfelem evás bt. beltagja, rokkantsági járadékban részesül és bár komoly jövedelme van alkalmazottként a munkáltatójánál, a foglalkoztatása csak részmunkaidős. Jól gondolom-e, hogy a bt.-ben nem mentesül a járulékfizetés alól? Megoldást jelentene-e, ha egy másik munkáltatónál is foglalkoztatnák részmunkaidőben és a két foglalkoztatás elérné a heti 36 órát? Köszönöm, ha válaszolnak. Üdvözlettel CsK

Részmunkaidő esetén szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesületünk az edzőket részmunkaidőben foglalkoztatja (most júniustól, eddig egyszerűsített foglalkoztatottak voltak), munkaidejük havi 40 illetve egy esetben 48 óra. A munkavégzés napja hétköznapra (edzések) és vasárnapra (bajnoki fordulók) is esik. A napi munkaidő 4 óra, munkavégzés esetén. Az, hogy mennyi szabadnap jár nekik, azt az Mt. alapján meghatároztuk. Szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben hogyan kell pontosan kiadni a szabadnapokat, illetve jár-e a normál fizetésen kívül valamilyen további díj a szabadság idejére (távolléti díj)? A fentieken túlmenően kérdezem továbbá, hogy ha a havi 48 óra munkavégzést munkaidőkeret keretében kívánjuk meghatározni, akkor annak megfelelő módja-e, hogy az adott tárgyhónap előtt 10 nappal írásban közöljük a munkavállalóval az edzések és mérkőzések időpontját, helyszínét? Válaszát előre is köszönöm.

Nők 40 éves nyugdíja előtti felmentési idő Kérdés

2018. 03. 30-ától jogosult vagyok a nők 40 éves nyugdíjára. Pedagógusként dolgoztam végig a 40 évet. 2017. 07. 30-tól szeretném igénybe venni a 8 hónap felmentési időt. A probléma abból adódik, hogy a 2017/2018-as tanévben lesz egy érettségiző osztályom, akiket nem szeretnék abba a helyzetbe hozni, hogy a vizsga évében 4 hónapig távol legyek. (Osztályfőnök vagyok, és matematikát tanítok.) Kérdésem: lenne-e arra lehetőség, hogy a nyolc hónap felmentési időt végig dolgozzam, de csak félállásban? Ez szerintem a tanulók érdekeit szolgálná, és ugyanaz, mintha 4 hónapot dolgoznék, négyet pedig nem.

Alkalmi munkavállaló díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállaló foglalkoztatása esetén, amennyiben a munkavállaló csak 3 órát dolgozik, kaphat-e napi 5500 forintot adómentesen? Köszönettel,

Hány órás bérrel kell kifizetni a visszatérő kismamát? Kérdés

A cég dolgozója 2011-ben 8 órás munkaviszonnyal rendelkezett. Ezzel ment szülni. 2017 júniusában tért vissza. Kérésére 4 órásra lett a munkaviszonya, módosítva, hogy gyermekeit el tudja látni. Ez a visszatérés napjával a NAV-nak változásjelentőn is be lett jelentve. A dolgozó ezek után a 8 órás fizetését kéri a 2011-17-ig felhalmozódott szabadsága idejére. Kérdésem: Jogos-e a követelése? Válaszukat köszönöm.

Részmunkaidősnek pénzbeli étkezési hozzájárulás arányosítása Kérdés

Tisztelt Címzett! Részmunkaidős munkaviszonyos dolgozónak a munkaidővel arányosítva lehet-e pénzbeli hozzájárulást fizetni? Lehet-e neki is a 8000 forintot 100 százalékban kifizetni?

A munkaidővel trükköznek a cégek a megemelt minimálbér miatt Cikk

Feltételezhető, hogy az év első negyedében megugró részmunkaidős foglalkoztatottak között vannak olyanok is, akiket csak "papíron", a minimálbér emelése miatt soroltak át – írja a hétfői Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzésére hivatkozva.

Egybefüggően vagy elaprózva, ki dönti el? Tudnivalók a szabadságról Cikk

Beköszöntött a nyár, egyre több munkavállaló tölti szabadságát. A munkavállaló vagy a munkáltató dönt az időszakról? Hogyan vehető ki próbaidő alatt, betegség esetén? A leggyakoribb kérdésekre válaszolunk.

Ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdéssel fordulok Önökhöz: ügyfelem egyszemélyes kft. tagja, a társasági szerződésben úgy van rögzítve, hogy az ügyvezetést munkaviszonyban látja el, további munkaviszonnyal sehol nem rendelkezik. Kérdésem, hogy ez alapján lehet-e heti 40 óránál rövidebb munkaviszonyra bejelenteni, jelen esetben heti 20 óra lenne a kérés. Valamint terheli-e a céget vagy mint magánszemélyt, a 20 órás munkaviszonyra járó járulékfizetésen túl egyéb fizetési kötelezettség? Válaszukat nagyon szépen köszönöm Kovács-Horváth Adrienn

Szolgálati idő számítása nyugdíj megállapításához Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben van egy 8 órás és egy 4 órás munkaviszonyom, az a szolgálati idő számítás során mennyi időnek számít?? 1,5 napnak? Válaszát előre is köszönöm!

Ekho választásának kritériumai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyban, 4 órás munkaidőben foglalkoztatott dolgozó, aki a minimálbér arányos részét kapja munkabérként, megbízási díjára (labdarúgó játékvezetés) választhatja-e az ekho szerinti adózást?

Cafetéria gyes alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, van-e bármilyen jogi akadálya annak, hogy a cég tagjaként részmunkaidős munkaviszonyban álló munkavállalónak – aki jelenleg gyesen van –, cafetéria keretében a nagyobbik gyermeke óvodai költségét megtérítse a munkáltató? Jelenleg a cégnek nincs árbevétele, mert fél éven aluli gyermekkel van gyesen az ügyvezető, más munkavállaló nincs a cégben. Szíves válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs