hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kisgyermekes munkavállalók munkaidőbeosztása: így alakíthatja a munkáltató

  • adozona.hu

Kisgyermekes munkavállaló jelezte a munkáltatójának, hogy részmunkaidőben szeretne visszamenni dolgozni. Milyen keretek között alakíthatja szabadon a munkaidejét a munkáltató? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária szakértőnk válaszolt.

A kérdés így hangzott:

Kisgyermekes munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van, gyed ellátást folyósítunk részére. A munkavállaló jelezte a munkáltatójának, hogy 4 órás részmunkaidőben szeretne visszamenni dolgozni, ezt a munkáltató elfogadja (nincs is más lehetősége). A munkaszerződés-módosításba bele lehet-e foglalni azt, hogy a munkavállaló munkaidőbeosztása hétfőtől péntekig 06:00 órától 12:00 óráig tart?

A munka törvénykönyve (Mt.) 61. paragrafusának (3) bekezdése alapján nincs más lehetősége a munkáltatónak, mint módosítani a munkaszerződést. A vonatkozó szabályozás szerint ugyanis a munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek négyéves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hatéves koráig – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.

Ami a munkarendet illeti: az Mt. 97. paragrafusának (1) bekezdése szerint a munkáltató a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel osztja be. Ez tehát a főszabály, ami azt jelenti, hogy a munkáltató dönti el, mikor dolgozzon a munkavállaló, figyelembe véve az Mt. alapelvi rendelkezéseit is (különösen a méltányos mérlegelést).

Ehhez nem kell a munkavállaló hozzájárulását kérnie, csak ügyelnie kell néhány korlátozásra. Így a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig, továbbá a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén gyermeke hároméves koráig, egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható, a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be, éjszakai munka, rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el.

Mindez azt jelenti, hogy a munkáltató nyugodtan utasíthatja a munkavállalót arra, hogy például 8 órától 12 óráig végezzen munkát. A kérdés szerinti 6-12 óráig napi 6 óra tartam, mely vagy egyszerű elírás, vagy úgy értette a kérdező, hogy ezen belül szabadon (rugalmasan) oszthatja be a munkaidejét a kismama. Utóbbi teljesen rendben van.

Nem kell, és nem is érdemes a munkaszerződésben rendezni a munkavállaló munkaidejét, hiszen nincs ilyen jogszabályi kötelezettség (lévén, hogy a munkáltató egyoldalúan oszthatja be a munkaidőt). Ha ennek ellenére mégis a munkaszerződésbe kerül a munkaidő, abban az esetben a munkarendhez és annak a jövőben történő módosításához is szükség lesz a munkavállaló hozzájárulására.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kényszertörlés megszüntetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ingatlanértékesítés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs