61 találat a(z) részesedés cimkére

Részesedés értékvesztése és ennek hatása a társaságiadó-alapra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy (A) gazdasági társaság (zrt.) egy másik (B) gazdasági társaságban (szintén zrt.) szerzett, a befektetett pénzügyi eszközök között kimutatott részesedésére értékvesztést számolt el, mert a (B) társaság saját tőkéje, tartósan és jelentősen a jegyzett tőke alá csökkent. A (B) társaság saját tőkéje az előző év végén kevesebb volt mint a jegyzett tőke 50 százaléka, és további tőkevesztés várható. Kérdéseim a következők: 1. Lehet-e a részesedésre értékvesztést elszámolni, abban az esetben ha (B) társaság tőkearánya nem állítható helyre tőkeemeléssel? 2. Ha igen, akkor az elszámolt értékvesztés összegével meg kell-e emelni az (A) társaság társasági adóalapját abban az esetben, ha (A) társaság a Ptk.-ban előírt tőkearány helyreállításának érdekében nem hajtott végre tőkeemelést a (B) társaságnál? 3. Amennyiben az értékvesztés összegével növelni kell a társaságiadó-alapot, akkor azt a 1629-es bevallás melyik sorában kell szerepeltetni? 4. A tao törvény 7. § (1) q) pontjában szereplő adóalap-sökkentő tétel, kizárólag arra az esetre vonatkozik, amikor a részesedésre elszámolt értékvesztés miatti adóalap-növelés a tao törvény 8. § (1) d) és a 3. számú melléklet A) 11. pontjai alapján történt, vagy esetleg az 1. kérdésben szereplő esetet is ide kell érteni? Válaszát előre is köszönöm!

Bt.-tagság megszüntetése rendes felmondással Kérdés

Ügyfelem bt.-ben fennálló tagsági jogviszonyát felmondta. A részére járó tőkearányos részt megállapították, és kifizették. Kérdésünk, hogy mi lesz ennek az adóvonzata szja-ban, ehóban?

Magyarországon ismeretlen jogot árult a cég, az MNB letiltotta Cikk

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a Safis-EVO Zrt.-nek, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen, továbbá, hogy részvényeit nyilvánosan forgalomba hozza. Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat a társasággal szemben.

Részesedésszerzés adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. tulajdonosa több éve próbálja értékesíteni a tulajdonrészét. Most a bt. egyik munkavállalója megvásárolná azt. A bt. évek óta veszteségesen működik, a jegyzett tőkéje 190 millió forint, saját tőkéje 46 millió forint, a bent lévő tagi kölcsön 48 millió forint. A tulajdonos 2 millió forintos vételárért értékesítené a 90%-os tulajdonrészét, valamint az elkövetkező 5 év alatt szeretné a bent lévő tagi kölcsön visszafizetését. Kérdésem, hogy a vásárló magánszemélynél felmerülhet-e az szja-törvény 77/A § (1) alapján adófizetési kötelezettség vagy ugyanezen § (2) a) alapján mentesülhet ez alól. Ha igen, akkor mivel tudja igazolni, hogy a (2) a) alá tartozik? Ha nem, akkor ahhoz, hogy ne keletkezzen jövedelem, az szja-törvény 3. § 9. f) alapján azt kellene igazolnia, hogy a szokásos piaci érték nem felel meg a saját tőke vagyoni részesedésre jutó értékének, hanem az az eladási árnak megfelelő. Ezt milyen módon lehet igazolni? Válaszát előre is köszönöm: VL

Legalizálná jövedelmét? Itt van az új adóamnesztia végrehajtási rendelete Cikk

Utólagos adófizetésre is lehetőséget ad az Országgyűlés által december 13-án elfogadott 2016. évi CLXXI. törvény. A közteherviselést és az állami szervek feladatellátást érintő egyes módosításáról szóló törvény végrehajtási rendelete a Magyar Közlöny 220. számában jelent meg.

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdaságnak 5 fő tagja van.Az egyik tag 2016. 08. hónapban szült. A szülést megelőzően heti 40 órás munkaviszonyban állt. Jelenleg csed ellátásban részesül, illetve igénybe kívánja venni a gyed ellátást.A kérdésem az, hogy a családi gazdaság bevételeiből a kismama a 2016. év teljes időszakára részesedhet, vagy csak a szülés időpontjáig osztható rá a bevételekből? Munkaviszonyban más vállalkozásnál áll, a családi gazdaságnak tagja, de heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett. Szíves válaszát előre is köszönöm.

Vezetők összeférhetetlenségének határai az Mt. és a Ptk. szerint Cikk

A hírekben időről időre felmerül vezető tisztségviselők összeférhetetlensége. Felkészült olvasónk a munka törvénykönyve és a polgári törvénykönyv szempontjából is feszegeti az összeférhetetlenség határait. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszol kérdéseire.

Tagi kölcsön a cég megöröklésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015-ben elhalálozott a testvérem és megörököltem tőle a kft.-jét. A kft.-ben én vagyok 80 százalékban részes és van egy másik magánszemély 20 százalékban (de ő már korábban a cégben volt, megalakuláskor). A hagyatéki tárgyaláson annyi szerepelt a papíron, hogy a ...kft.-t megörököltem. Kérdésem lenne, hogy a kft.-ben volt 19 millió forint tagi kölcsön, amit a testvérem tett be. Ilyenkor azt is megörököltem? Mert a másik tulajdonos azt akarja, hogy a tagi kölcsön 20 százalékát fizessem ki neki, az ő 20 százalékos részesedése miatt. Várom mielőbbi válaszukat. Köszönettel.

Részesedés bejelentése: mikor lehet, mikor nem? Példákkal Cikk

Időről időre merülnek fel kérdések a bejelentett részesedéshez kapcsolódó adózást érintően. Bemutatok – a 2016-ban hatályos előírások alapján – néhány esetet a bejelentésre, illetve kitérek arra, milyen esetben minősül bejelentettnek egy részedés bejelentési cselekmény nélkül. A bejelentésnek az adóalap meghatározása szempontjából van jelentősége.

Osztalékfizetés Kérdés

2011-ben jóváhagyott6 osztalék 2016. évben lesz kifizetve. A jóváhagyáskor 50-50 százalék volt a társasági szerződés szerinti arány. Ez 2013-ban 90-10 százalékra változott. A tulajdonosok ugyanazok, csak az osztalékból való részesedési arány lett megváltoztatva. A kifizetéskori vagy a jóváhagyáskori arány szerint kell kifizetni asz osztalékot? Köszönöm

Részesedések értékelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Zrt. 100 százalékos tulajdonosa egy kft.-nek. A kft. tartósan veszteséges, ezért a zrt. részesedéseit leértékeli. Ez a gazdasági művelet valamilyen formában meg kell-e hogy jelenjen a kft.-nél? Köszönöm

Részesedés értékelése Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Részesedés értékelésével kapcsolatosan kérdeznék: Egy kft. megvesz egy másik kft.-t (100 százalék), és pozitív üzleti vagy cégérték keletkezik. Jól gondolom, hogy év végén ezt nem kell értékelni a számviteli törvény 59/A paragrafus 7) bekezdésének c) pontja szerint? " Nem alkalmazható a valós értéken történő értékelés: c) a leányvállalatban, közös vezetésű vállalkozásban, társult vállalkozásban lévő, a befektetett pénzügyi eszközök közé tartozó tulajdoni részesedést jelentő befektetésre". Nincs más részesedése az adott cégnek. Köszönöm szépen válaszát!

Részesedés Kérdés

Egy egyszemélyes kft. egy másik kft.-ben részesedést szerez 70 százalékos mértékben tartós részesedésnek minősítve azt. Az egyszemélyes társaság tulajdonos tagja is ugyanebben a másik kft.-ben tagként 10 százalékos részesedéssel rendelkezik. 1. Jól gondolom-e, hogy az a két kft. kapcsolt vállalkozásnak minősül, egyrészt mert teljesül a többségi befolyás már a 70 százalékot tekintve is, másrészt mert az egyszemélyes kft .100 százalékos tulajdonosa is további 10 százalék részesedést szerzett. 2. A kapcsolt vállalkozás tényét csak akkor szükséges a NAV-nak bejelenteni, ha köztük ezen felül keletkezik gazdasági kapcsolat? 3. Az egyszemélyes kft. könyvelésében a részesedést a 17-es számlaosztályban kell nyilvántartani, mivel azt tartós befektetés céljából hozta létre? 4. A tartós részesedést illetően van-e a beszerzéskor, illetve évente számviteli teendő (üzleti vagy cégérték meghatározása, év végi értékelés stb.) Ha igen, ennek mi a menete? Hiszen a könyvelésben csak annyi szerepel, hogy a kft. egy másik kft.-ben 2,5 millió forint jegyzett tőkét fizetett be.

Sokat veszíthet, ha ezekre nem figyel Cikk

A különböző társaságiadó-kedvezményekhez nem elég a jogszabályoknak megfelelően fejleszteni, beruházni, részesedést szerezni, hanem ezt záros határidőn belül jelenteni vagy kérelmezni kell.

Evás kft. tulajdonosi rész változása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szakmai iránymutatását: 2014-ben egyszemélyes (A személy) kft. társasági adó alá tartozik. 2014. december 20-áig bejelentkeztünk az eva hatálya alá. Közben 2014.12.31-éig a vállalkozás 50%-os tulajdonosi részesedését megvásárolta B magánszemély. Az adóhatóság 2015. évre vonatkozóan be is regisztrálta az eva hatálya alá. 2015-ben A és B személy 50-50%-ban tulajdonos. A kérdés arra vonatkozik, hogy ha B személy megvásárolja 2015-ben A személytől a további 50%-os tulajdonosi részesedést is, akkor kikerül-e az eva adózási mód alól? Ha igen, akkor mi az első dátum amikor megvásárolhatja a maradék 50%-os tulajdonosi részesedést úgy, hogy ne kerüljön ki az eva törvény alól? Szakmai segítségüket előre is köszönjük. Tisztelettel: Urbán János

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs