125 találat a(z) pótszabadság cimkére

Nevelt gyermek után járó pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném segítségét kérni. A férjemmel együtt a saját közös háztartásunkban 2 nevelt gyermeket nevelünk együtt. A gyámhatóság határozata szerint én vagyok megjelölve mint nevelőszülő, mivel a férjem az előírt nevelőszülői tanfolyamot nem végezte el, mert mivel egy háztartásban élünk, nem volt szükséges. A munkahelyem meg is adta a gyermekek után járó pótszabadságot. Érdeklődnék, hogy a férjem is igénybe veheti-e a nevelt gyermek után járó pótszabadságot?

Egészségkárosodott gyermek után járó pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két gyermekét egyedül nevelő édesanya két időszakosan egészségkárosodott gyermeke után járó pótszabadságát szeretném megkérdezni. A gyermekek 5 és 10 évesek, és jelenleg asztmás megbetegedésük miatt emelt családi pótlékot kap az édesanya. Köszönettel. Egy előfizető.

Apát megillető pótszabadság elszámolása Kérdés

Be szeretnénk nyújtani igényt a Magyar Államkincstárnak egy apa pótszabadságának elszámolásáról. Kissé bizonytalan vagyok a nyomtatvány tartalmi kitöltésével kapcsolatban. A nyomtatvány 12. sorában fel kell tüntetni a "kifizetett távolléti díjat". Kérdésem: a bruttó vagy a járulékokkal csökkentett díjat? A 13. sorban ennek közterheit kérik. Itt jól gondolom, hogy a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást kell feltüntetni?. Válaszukat köszönöm.

Pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: a munkavállaló feleségének a testvére (sógornő) elhunyt, ebben az esetben jár-e a munkavállalónak halotti bizonyítvány a két munkanap pótszabadság? Köszönettel a választ.

Szabadság számítása, régi és hatályos Mt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónk még az előző Mt. idején ment el szülési szabadságra, majd gyermeke gondozása miatt fizetés nélküli szabadságot vett igénybe (szintén a régi Mt. idején), s csak augusztus közepén jött vissza, viszont fel is mondott. Azt olvastam, hogy ha 2011. augusztus 1. előtt vette igénybe a fizetés nélküli szabadságot, akkor az egész számít szabadságra jogosító időnek. Ha közben folyamatosan igénybe vette, akkor egészen mostanáig ezzel az idővel kell számolni, vagy a mostani Mt. szerinti szabállyal? Illetve minden ilyen évre jut neki szabadságra jogosító idő? Ilyenkor a szabadság számítására (beleértve a gyest. gyedet, keresőképtelenséget, fizetés nélküli szabadságot) melyik törvény szabályai irányadók? Továbbá úgy tudom, 2012 előtt csak az egyik szülő vehette igénybe a gyerekek utáni pótszabadságot. Erről ő nem nyilatkozott. Ez beleszámít ilyenkor? A 2. gyerek már az újabb törvény idején született, ha ez számít a válasznál. Köszönöm.

Szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozónak 1 gyereke után 2 nap pótszabadság jár. Én úgy tudom, hogy csak egyik szülő veheti igénybe, mindkettő nem. A dolgozó viszont azt állítja, hogy mindegyikük igénybe veheti. Kinek van igaza?

Rokkantsági ellátott szabadsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát, hogy a rokkantsági ellátásban részesülő mennyi pótszabadságra jogosult. Tudomásom szerint 5 nap illeti meg, de kollégák állítása szerint ez változott. Tisztelettel.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Folyamatos munkarendben, éves munkaidőkeretben foglalkoztatjuk a munkavállalóinkat. Július hónapban 2 plusz pihenőnap jár egy munkavállalónak, akinek ezt a munkahelyi vezető engedélyezte. Erre a két napra betegségről hozott igazolást a munkavállaló. Keresetveszteség nem éri a dolgozót, el kell számolni a táppénzt erre a két napra? Csak ennyit volt beteg.

Tévhitek a szabadság kiadásáról, a rendelkezési jogról Cikk

A munka- és pihenőidő szabályai 2012-ben több tekintetben jelentősen változtak. Sok esetben a változás pontos oka nem ismert, így azok számos esetben jogvita forrásává válnak. Az alábbiakban öt tévedést mutatunk be, amelyek munkaügyi pereket eredményezhetnek. Nem mindegyik kapcsolódik a 2012-ben elfogadott új szabályozáshoz, érdemes azonban a vitás területeket együttesen bemutatni.

Pedagógusok éves szabadsága Kérdés

Tisztelt Adózóna! Általános Iskolában a pedagógus munkakörben hány nap szabadság jár? Illetve a gyerekek utáni pótszabadságban részesülnek-e? Életkorral járó alapszabadság-növekedés? Válaszukat előre is köszönöm!

Minden, amit a szabadság kiadásáról tudni kell Cikk

A munkavállalót minden évben húsz nap alapszabadság, valamint különböző jogcímeken (gyermekek száma, életkor, fiatal munkavállalói státusz, fogyatékosság stb.) pótszabadság illeti meg. A szabadság a munkavállaló regenerálódását szolgálja, így azt fő szabály szerint az esedékesség évében ki is kell adni. Előállhat azonban olyan eset, amikor a szabadság kiadása az esedékesség évében nem lehetséges. Olyan eset is adódhat ugyanakkor, amikor lehetséges lett volna kiadni a szabadságot, de arra mégsem került sor.

Csed és gyed utáni szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A gyermek /gyermekek után járó pótszabadságot kell-e arányosítani, ha munkavállalónk munkába állna a gyed leteltét követően?

Apanap költségtérítése: hol van az elektronikus nyomtatvány? Cikk

Az apát megillető pótszabadság idejére kifizetett távolléti díj, valamint annak közterhei megtérítését évente négy alkalommal – március 31-éig, június 30-áig, szeptember 30-áig, valamint december 31-éig – kérelmezhetik a munkáltatók. A vonatkozó rendelet szerint ezt az erre a célra rendszeresített nyomtatványon vagy elektronikus űrlapon lehet megtenni. Olvasónk azonban sehol nem találta az elektronikus űrlapot, csupán egy excel-táblázatban kitölthető nyomtatványra akadt, és szakértőnknek tette fel a kérdést: van-e lehetőség elektronikus (ügyfélkapun keresztül) történő kérelem benyújtásra az apáknak járó pótszabadság munkáltatói költségtérítésének igénylésére? Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Pótszabadság tartósan beteg gyermek után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az évenkénti kettő nap pótszabadság nem csak a fogyatékos gyermeket nevelő szülőnek, hanem a tartósan beteg gyermeket nevelő szülőknek is jár. Mint munkáltató milyen igazolást tudok kérni vagy kérhetek a munkavállalótól, ha tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevel háztartásában? Köszönöm válaszát.

Cégtulajdonos pótszabadsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy a céggel munkaviszonyban álló, cégtulajdonos apának is kiadható az apákat megillető pótszabadság, és az államkincstártól visszaigényelhető a távolléti díj?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Hipanyilatkozat – kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás ügyvéd számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close