142 találat a(z) pótszabadság cimkére

Időarányos szabadság megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya év közben kezdődik, hogyan kell kiszámolni az időarányos szabadságát? Van-e szabályozás az arányosításra? 1. Az alapszabadság és az életkor szerinti pótszabadság összesítése után kell arányosítani, vagy 2. külön-külön kell arányosítani az alap- illetve a pótszabadságokat, és a kerekített részeredményeket kell összesíteni? Példánk: Születési év: 1981 Munkaviszony kezdete: 2018.02.03. 1. (20+6)/365x332 = 24 nap 2. (20/365x332) + (6/365x332) = 23 nap Az Mt. 121. §-a szerint az éves szabadságot kell arányosítani. Nem találtam arra vonatkozó leírást, hogy az arányosítást külön alapszabadságra és külön pótszabadságra kell elvégezni. A helyes alkalmazáshoz kérem szíves tájékoztatásukat. Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: S. Ildikó Szepi Sped Kft.

Temetési szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két nap temetési szabadsággal kapcsolatban a következő lenne a kérdésem: új munkavállaló közeli hozzátartozó halála esetén utólag, a halál után két évvel történő temetésre kívánja igénybe venni a két nap erre járó szabadságot, ebben az esetben kiadható-e a két nap pótszabadság? Köszönöm a választ.

Vezetői beosztás II. Kérdés

Tisztelt dr. Kéri Ádám! Köszönöm válaszát, viszont tovább kérdeznék. Kormánytisztviselőről beszélünk. 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről 101. § (5) szerint a vezetői munkakört betöltő kormánytisztviselőt a (3) bekezdésben szereplő pótszabadság helyett vezetői pótszabadság illeti meg, amelynek mértéke évente a) osztályvezetőnél tizenegy munkanap, b) főosztályvezető-helyettesnél tizenkét munkanap, c) főosztályvezetőnél tizenhárom munkanap. A belső ellenőrzési vezető pozíció nem számít vezetői pozíciónak, így sem pótlékra, sem pótszabadságra nem jogosult? Köszönöm válaszát!

Önkéntes tartalékos katona pótszabadsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: ha kft. munkáltató megállapodást köt a Magyar Honvédséggel a kft. munkavállalója önkéntes tartalékos katonai szolgálata miatt, ha ilyen jogcímen behívja a Magyar Honvédség és emiatt munkakörét nem tudja ellátni, erre az időre kell-e és milyen ellátást fizetni a munkáltatónak a munkavállalója részére? Erre az időre a munkáltató kompenzálást kap a Honvédségtől. Köszönöm a választ.

Pótszabadságok arányosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetre kérném szíves válaszát. Munkavállalónk felmondási ideje február 28-án ér véget. Életkorának megfelelően az alapszabadsága 26 nap, két 16 évesnél fiatalabb gyermeke után 4 nap pótszabadsága van. Kérdés: a munkaviszony megszűnésével az időarányosan járó szabadság számításánál figyelembe kell-e venni a gyermekek utáni pótszabadságot (26+4/12*2 ) vagy (26 alap/12*2)? Válaszát köszönve, tisztelettel.

Gyermek utáni kedvezmények átruházása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy szeretné az otthon a gyerekével lévő lánya helyett igénybe venni a különböző ellátásokat, úgy mint családi adókedvezmény, gyerek utáni pótszabadság, gyermek ápolási táppénz. A munkavállalónk nem gyámja az unokájának. Van-e lehetőség a fent leírtakra? Köszönöm a segítséget, Révész-Dunszt Petra

Kormánytisztviselőként nyugdíjba vonulás Kérdés

Kormánytisztviselőként 2018. június 6-án töltöm be a rám vonatkozó korhatárt, és ekkor lesz meg a 40 év szolgálati időm is. Kérdésem: mennyi a felmentési idő, és mennyit kell ledolgozni? A 40 év munkaviszony kapcsán jár-e valamilyen jutalom és esetleg pótszabadság?

Megváltozott munkaképességű munkavállaló, ha nem hívják be felülvizsgálatra... Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megváltozott munkaképességű kollégánk (80%-os össz. egészségkárosodott) felülvizsgálata 2017. februárban lett volna esedékes, de a mai napig sem hívták be felülvizsgálatra. Ilyen esetben mi a teendő, beszámítható-e a rehabos létszámba, illetve jár-e részére 2018-ra az 5 nap pótszabadság? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Pótszabadság megváltozott munkaképességűnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató most szembesült azzal, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozójának az 5 nap pótszabadságot eddig nem vette figyelembe, nem adta ki. Mi a helyes eljárás, van-e módja visszamenőlegesen "kárpótolni" a munkavállalót? (Idén természetesen már rögzítette a pótszabadságot az illetőnek.) Válaszát köszönöm.

Pótszabadság fordulónapja? Kérdés

Ha valaki 1979.03.13-án született, vagyis 2017.03.13-án lett 38 éves, akkor 6 vagy 7 nap pótszabadságra jogosult? Vagyis a besorolásnál az elért vagy a megkezdett évet kell figyelembe venni? Köszönettel

5 hasznos munkajogi és adatvédelmi tanács az új évre Cikk

Az új év számos új lehetőséget rejt a vállalkozások számára, hiszen több munkajogi kérdést (munkaidő-beosztás, szabadságolás, bérezés stb.) újra lehet tervezni. Ezen lehetőségek közé tartozik az is, hogy bizonyos mulasztásainkat még időben korrigálhatjuk. Ezek közül foglaltuk össze az alábbiakban a legfontosabbakat.

Gyerekek után járó pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! November 1-jén belépett munkavállalónak akinek 2 kiskorú gyermeke van, a gyerekek után járó pótszabadságot arányosítani kell-e vagy jár neki a teljes négy nap? Köszönettel: Balogné Csóti Anikó

Munkaügy Kérdés

Magánóvodában dolgozom, mely egy évben 30 napot zárva van. Pedagógus asszisztensi végzettséggel, 33 évesen hány nap szabadság, illetve mennyi pótszabadság illet meg? Igaz-e, hogy lehet azt csinálni, hogy cafetériát csak alkalmazott kap, a többiek nem? Hogyan lehet felbontani egy kötött idejű szerződést? Köszönöm gyors válaszukat!

Hasznos tanácsok az év végi szabadságolásokhoz Cikk

A munkáltatók sok esetben nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően járnak el az év végi szabadságolások során, noha a szabályok kellő mozgásteret is biztosítanak. Lássuk mit és hogyan érdemes a szabadsággal összefüggésben átgondolni!

Gyermekek után járó pótszabadság több jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónak két 16 évnél fiatalabb gyermeke van. Jár neki a négy nap pótszabadság. Jelenleg két, 4 órás jogviszonya van, ahol az egyikben igénybe veszi a négy nap gyermekek után járó pótszabadságot. A másik jogviszonyban is jár neki a négy nap gyermekek után járó pótszabadság? Válaszát előre is köszönöm!!!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs