166 találat a(z) pótlék cimkére

Kit terhel a különbözet és a bírság? Hibás munkáltatói adó-megállapítás Cikk

Még munkáltatói adó-megállapítás során is adódhatnak hibás szja-bevallások. Hogyan kapható vissza és hogyan fizetendő be az adókülönbözet, kit terhelnek a bírságok, kinek, mi a teendője? Az Adózóna gyakorlati tanácsai munkáltatóknak és magánszemélyeknek.

Milyen pótlékot kell elszámolni a 24/72-es munkaidő-beosztásban dolgozó nővéreknek? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen pótlékok járnak azoknak a nővéreknek, akik rendes munkaidőben vasárnap és munkaszüneti napon is dolgoznak, órabéres díjazásban? Munkaidő-beosztásuk 24 óra munkaidő, 72 óra szabadidő. Ha a munkaszüneti napon nem dolgoznak, jár részükre a 8 órányi távolléti díj. Ha a munkaszüneti napon dolgoznak, ezen felül még a ledolgozott időre jár az órabérük is?. Vagy csak a munkaszüneti napon ledolgozott időre jár nekik díjazás, mert nincs jövedelem kiesésük, mivel a munkaszüneti napon dolgoztak? Köszönöm válaszukat..

Alkalmi munkavállaló pótlékai Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az éjjel-nappal nyitvatartó nonstop büfében vasárnap éjszaka dolgozó alkalmi munkavállalónak milyen pótlékokat kell számfejteni? Köszönettel: Éva

40 eurós átalány Kérdés

Üdv. A kérdésem arra vonatkozik, hogy 2014.03.16-án vagy azt követően kötött szerződésekre kötelező érvénnyel vonatkozó 40 euró átalány és a jegybanki alapkamat + 8 százalék pótlékszámítás hatályos-e a Ptk. 2013. 07.01. módosítására figyelemmel.

Pótlék jelnyelvtudásra Cikk

Pótlékot kaphatnának a kormánytisztviselők és a közalkalmazottak jelnyelvtudásukra, ha az Országgyűlés elfogadja két fideszes képviselő törvényjavaslatát.

Önellenőrzés az áfában, következményekkel Cikk

Téves számla esetén mi a menete az áfa önellenőrzésének és milyen következményei vannak? Olvasónk kérdésére dr. Verbai Tamás jogász szakértőnk válaszolt.

Bírságpénz: a kerületek is szeretnék Cikk

A főváros és a kerületi önkormányzatok osztottan részesüljenek a helyi adókhoz kapcsolódó pótlék- és bírságbevételekből - kezdeményezi tizennégy budapesti kerület kormánypárti vezetője.

Készenlétes távolléti díj Kérdés

Cégünknél portaszolgálat működik. A dolgozók 24 órás beosztás után két pihenőnapot kapnak. Átlagosan tehát heti 60 órás munkarendben dolgoznak. A 24 óra alatt 10 óra a ledolgozott és 14 óra a készenlét ideje. Ha a beosztott napon szabadságot vesz ki a dolgozó, hogyan számolom a távolléti díját? Eddig úgy számoltam, hogy a távollét kezdő idejét megelőző hat hónap, készenléti díjat is tartalmazó (meghaladja a havi 96 órát) bruttó bérét elosztottam a teljesített órák számával. Ez lesz az egy órára jutó távolléti díj. A szabadság idejére pedig az egy órára jutó távolléti díj x 24 óra jár. 24 órára mentesül a munkavégzés alól. Így azonban azokban a hónapokban, amikor szabadságot vesz ki, sokkal több bér jár neki, mint amikor nem vesz ki szabadságot. Természetesen megkapja az éjszakai pótlékot, illetve a vasárnapi pótlékot is a beosztása szerint. Helyes ez a számítási mód? Szíves válaszukat előre is köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás pótléka Kérdés

Az egyszerűsített foglalkoztatás pótlékaival kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy vendéglátóhelyen, étteremben foglalkoztatott alkalmi munkavállalónak kell-e délutáni pótlékot fizetni, ha vasárnap dolgozott, akkor vasárnapi pótlékot? Ha csak vasárnap foglalkoztatják, például vásári árusítás esetén, erre kell-e pótlék? Várom válaszukat. Audit Pannon Kft

Munkaidő, pótlék Kérdés

Készenléti ügyeletet látok el - lakáson, vagy más hol - és azt szeretném tudni, hogy milyen pótlék, illetve egegyezhetek-e a munkáltatóval arányos munkaidő beszámításában. Pl.25%-os pótlék illetne meg, akkor ugyanannyi munkaidőt ismerjenek el.

Munka vasárnap és munkaszüneti napon: mennyi bérpótlék jár? Cikk

A Munka törvénkönyve célja, hogy a pótlékra való jogosultságot azon munkavállalók részére biztosítsa, akik a munkáltatói munkaszervezés következtében végeznek munkát vasárnap, illetve munkaszüneti napon (rendes munkaidőben). Ebből következően azok a munkavállalók, akiket a munkáltató olyan tevékenység keretében foglalkoztat, amely esetében a vasárnapi munkavégzés a körülményekből, a munkakör sajátosságából szinte magától értetődően következik (például a kizárólag e napon részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetén), nem jogosultak pótlékra.

Készenléti jellegű munkakör pótlékai Kérdés

A munkavállaló telepőr munkakörben, napi 8 órás, heti 40 órás munkaidővel, 4 havi munkaidőkeretben van foglalkoztatva, készenléti jellegű munkakörben .A munkaidőkeret átlagában a munkaideje nem haladja meg a heti 40 órát. Beosztása szerint napi max. 12 órát dolgozik. Ha a beosztása este 10 és reggel 6 közé esik, kell-e neki éjszakai pótlékot fizetni? Illetve ha a beosztása szombat vagy vasárnapra, illetve ünnepnapra esik (reggel 7-től este 7-ig, vagy este 7-től reggel 7-ig) kell-e neki a hétvégére illetve ünnepnapra pótlékot fizetni?

Készenléti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő!A készenlét elrendelése írásban kell, hogy történjen vagy elegendő szóban elrendelni? Milyen dokumentáltság biztosíthatja a helyes elszámolás alapját?A munkaköri leírás tartalmazza, hogy a vállalat által biztosított telefonon bármikor elérhető legyen a munkavállaló. Ez önmagában elegendő ahhoz, hogy számára készenlétidíjat számoljunk el? Vagy a tájékoztatóban kell ezt rögzíteni?A munkavállaló napi munkaideje 8 óra, ez után elszámolható-e 16 óra készenlét a hét minden munkanapjára, és a pihenőnapokra 24 óra készenlétidíj?Továbbá a munkavállaló szabadsága idejére vállalja a készenlétet, elszámolhatjuk az erre az időre járó pótlékot? Köszönöm válaszukat! Pappné

Éves szabadság kiadása és a ki nem fizetett túlóra Cikk

Köteles-e kiadni az éves szabadságot a munkáltató? Mikor és mennyi jár a munkavállalónak, ha túlórázik? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Viszló László válaszol.

Túlóra: mi a maximum és mivel kompenzálják? Cikk

A túlóra szabályozása nemcsak, hogy országonként eltérő, de a nemzetközi egyezmények és a szakszervezeti nyomás hatására minden tagállamban igen gyorsan változik. Összefoglaltuk a leglényegesebb különbségeket és hasonlóságokat, már ami az előírt kötelező munkaidőt és a maximum ledolgozható órák számát jelenti.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs