hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így lehet nyitva pünkösdkor

  • adozona.hu

Nyitva lehet-e pünkösdkor az élelmiszerbolt, a dohánybolt vagy a fagyis, és dolgozhatnak-e az alkalmazottak? Ha igen, milyen pótlék ellenében? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Adott egy élelmiszerbolt, amit egy kft. üzemeltet, illetve adott egy trafik, mellette egy fagyizó, amit egyéni vállalkozó üzemeltet. A kérdés az lenne, hogy pünkösdvasárnap, illetve -hétfőn nyitva lehet-e akár az élelmiszerbolt, akár a fagyizó, akár a trafik, és dolgozhatnak-e az alkalmazottak, ha igen, milyen pótlékkal?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § szerint az üzlet nyitvatartási idejét a vásárlási szokások, a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeinek figyelembevételével a kereskedő állapítja meg.

A rendelet szerint a kereskedő köteles

a) az üzlet nyitvatartási idejét az üzlet létesítésére vonatkozó bejelentésben vagy a működési engedély iránti kérelemben, illetve az abban bekövetkező változást az azt megelőző 8 napon belül a kereskedelmi hatóságnak bejelenteni;

b) az üzlet nyitvatartási idejéről és az abban bekövetkező változásokról a vásárlókat tájékoztatni.

Korlátozás azonban, hogy december 24-én – a vendéglátó üzletek, szálláshelyek, a virág-, az édességüzletek és az üzemanyagtöltő állomások, továbbá a közforgalmú vasúti és buszpályaudvaron, repülőtéren, illetve az üzemanyagtöltő állomáson belül működő üzletek kivételével – az üzletek 14 óráig tarthatnak nyitva.

A települési (Budapesten a kerületi) önkormányzat képviselő-testülete – a helyi sajátosságok figyelembevételével – rendeletben szabályozhatja

a) az üzletek éjszakai (22 és 6 óra közötti) nyitvatartási rendjét, valamint

b) a világörökségi területen működő, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzletek 24 és 6 óra közötti nyitva tartásával összefüggő – a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásához kapcsolódó – többletfeladatokhoz igazodó összegű felügyeleti díjat.

A fentiekből következően önmagában nem lenne kizáró oka a pünkösdi munkaszüneti napon történő nyitvatartásnak.

További kérdés azonban – ahogyan arra nagyon helyesen utalt -, hogy beoszthatók-e a munkavállalók rendes munkaidőben történő munkavégzésre.

Abból kell kiindulni, hogy a munkaszüneti napra vonatkozó beosztási szabályokat kell megfelelően alkalmazni, ha a munkaszüneti nap vasárnapra esik, továbbá a húsvét- és a pünkösdvasárnap tekintetében.

Munkaszüneti napra rendes munkaidő [Mt. 102. § (2) bekezdés]

1. a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben,

2. az idényjellegű,

3. a megszakítás nélküli,

4. társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén,

5. külföldön történő munkavégzés során foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.

A fentiek közül a szóba jöhető első esetet kell közelebbről megvizsgálni.

A törvény azt is meghatározza, hogy a munkáltató vagy a munkakör mikor minősül a munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek: ha

a) a tevékenység igénybevételére a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó, helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján (pl.: vendéglátás, benzinkút, idegenforgalom), vagy

b) baleset, elemi csapás, súlyos kár, továbbá az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása, továbbá a vagyonvédelem (pl. biztonsági szolgálat) érdekében kerül sor.

Az előbbi szabályokat a munkaszüneti napot illetően kiterjesztően nem lehet értelmezni, kizárólag azok a tevékenységek jöhetnek szóba, amelyek a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódnak.

Munkaszüneti napon az ünneplés, megemlékezés mellett, egyes esetekben annak velejárójaként is természetes, hogy az emberek kirándulnak, szállást vesznek ki, ebédelnek, útközben tankolnak,stb.

A bevásárlás azonban álláspontom szerint nem tartozik ebbe a körbe, az élelmiszerek beszerzése nem kapcsolódik közvetlenül a pünkösdhöz.

Erre figyelemmel az élelmiszerboltban foglalkoztatott munkavállalók részére pünkösdvasárnapra és -hétfőre rendes munkaidő nem osztható be.

A fagyizás és a dohánytermék beszerzése azonban egy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján kapcsolódik a munkaszüneti naphoz, így a fagyizóba és a trafikba is beoszthatók a munkavállalók rendes munkaidőben történő munkavégzésre pünkösd napján.

A munkavállalót munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén – beleértve a pünkösdvasárnapon történő munkavégzést is – az alapbéren felül 100 százalék mértékű bérpótlék illeti meg [Mt. 140. § (2) és (3) bekezdés].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámolása

Széles Imre

tb-szakértő

Táppénz

Széles Imre

tb-szakértő

Jogutódlás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close