149 találat a(z) pótbefizetés cimkére

Pótbefizetés visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy rt.-ben a korábbi tulajdonos által befizetett tagi pótbefizetésre már nincs szükség, az új tulajdonos egy magánszemély. A kifizetendő pótbefizetés összege az új tulajdonosnál az szja-törvény szerint hogyan adózik, tőkekivonásként vagy összevonandó jövedelemként? Köszönettel: Kiss Mónika

Pótbefizetés végelszámolási rendezése pontosítva Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2017_3_13_Potbefizetes_vegelszamolasi_rende_vaf Köszönöm a választ a kérdésemre, egészen pontosan azt szeretném tisztázni, hogy a lekötött tartalékban lévő pótbefizetéseket, melyeket a veszteségek fedezetére írtak elő, nem kell elengedett követelésként kezelni? Mivel abból visszafizetésre sor nem fog kerülni nagy valószínűséggel. A társaság 100 százalékos tulajdonosa egy másik társaság, tehát nem magánszemély volt a befizető és nincs tagi kölcsön.

Pótbefizetés végelszámolási rendezése Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2017_1_27_Vesztesegrendezes_a_vegelszamolas_jte Tisztelt Szakértő! A linkelt válasz értelmében, amennyiben egy kft. rendelkezett veszteségek fedezetére adott pótbefizetésekkel és miután évek óta veszteséges, de van pénzeszköze, a végelszámolásról döntve jól értelmezem, hogy a tevékenységet záró beszámolóban a veszteségek fedezetére az anyavállalattól kapott pótbefizetést össze lehet vezetni az elhatárolt veszteségekkel, és társaságiadó-alapban nem jelenik meg a tétel? Hiszen nincs mit visszafizetni sem. Köszönettel. Eszter

Behajthatatlan követelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy partner felszámolása miatt a nagy összegű követelést, ami felé fennállt, kénytelen volt leírni a 2016. évben. Ez az eredményünket nagy mértékben lehúzta. A vezetőség felém indított kérdése az volt, hogy mivel lehetne ezen javítani. Pótbefizetés? Van valamilyen használható ötletük?

Pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nél a tagok általi pótbefizetésről kell-e társaságiszerződés-módosítás? Válaszát előre is köszönöm!

Pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kell-e ügyvéd közreműködése és társaságiszerződés-módosítás lekötött tartalék vagy tőketartalék képzéséhez tagok általi pótbefizetésből? Válaszukat előre is köszönöm!

Kiva tőkekivonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A pótbefizetés visszafizetése a kiva szerint tőkekivonásnak minősül? Köszönettel.

Pótbefizetés végelszámolás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyszemélyű külföldi (osztrák GmbH) tulajdonosa a társaság végelszámolásáról döntött, a végelszámolás a cégközlönyben közzétételre került. A kft.-nek a tulajdonos felé jelentős kötelezettségei állnak fenn: 100 millió forint tagi kölcsön és 45 millió forint szállítói tartozás. Mivel végelszámolás esetén minden kötelezettséget ki kell elégíteni, megoldás lehet a fenti kötelezettségek elengedése, ami jelentős adó- és illetékfizetést von maga után. A kft. saját tőkéje mínusz 134 millió forint. Kérdésem: megoldható-e úgy a probléma, hogy a veszteség pótlására pótbefizetést rendelnek el, és az így befolyt összegből rendezik a szállítói tartozást, illetve a tagi hitel visszafizetését? Megspórolható-e esetleg az illeték összege tartozásátvállalással? Köszönettel: Vadkerti Ilona

Bt. pótbefizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. 2016-ban olyan mértékű pénzügyi veszteséget realizált, melynek következtében a 2016-os beszámolóban a saját tőkéje mínuszos lesz. A társasági szerződésben rögzítésre került, hogy a tagok nincsenek további befizetésre kötelezve. Ebben az esetben mikor és milyen teendői vannak a tagoknak? Valóban nincs pótbefizetési kötelezettségük, vagy a negatív tőke miatt mégis szükség van rá, a társasági szerződés tartalma ellenére is? Ez hol van szabályozva? Köszönettel.

Tulajdonosok által nyújtott hitel átminősítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az lenne a kérdésem, hogy milyen feltételekkel lehet a kft. tulajdonosai által nyújtott hosszú lejáratú hitelt átminősíteni lekötött tartalékká pótbefizetésből? Köszönöm!

Adhat-e cég tagja nem tagi kölcsönt a saját vállalkozásának? Cikk

Egy társaság tagja nyújthat-e másféle kölcsönt saját vállalkozásának, mint tagit? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Pótbefizetés Kérdés

Egy betéti társaság teljesíthet-e pótbefizetést, ha 10 éve működik és mindig volt egy kis nyeresége? Most üzlethelyiséget vásárolna, tevékenységét bővítené, de nincs elég pénze. A tagi kölcsönt szeretnénk ezzel elkerülni. A társasági szerződésbe a pótbefizetés lehetőségét beleíratnánk. Válaszukat köszönöm

A veszteséget, tőkehiányt pótbefizetéssel is orvosolhatja Cikk

A vállalkozások finanszírozását sokszor a tulajdonos saját zsebből kénytelen megoldani. Bármelyik vállalkozás működése során, de már az alapításánál is előfordulhat, hogy a további működéshez tőkepótlásra van szükség. De hogyan oldható meg a finanszírozás?

Pótbefizetés szakciójának elévülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. taggyűlése 2009-ben pótbefizetést írt elő a tagok részére. Az egyik tulajdonos a befizetési kötelezettségét nem teljesítette. A Gt. és az új Ptk. szerint is a tag kizárással szankcionálható. Kérdésünk, hogy a kizárásnak vagy más szankciónak ebben az esetben van-e elévülési ideje?

Végelszámolás és pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-t a tagok végelszámolással szeretnének megszüntetni. Semmilyen tartozása, sem tagi kölcsöne nincs. Korábban árbevétel hiánya miatt veszteséges volt. Azért, hogy a saját tőke ne menjen a jegyzett tőke alá, a tagok pótbefizetést teljesítettek. Sajnos készpénzhiány miatt a pótbefizetés egy részét a tagok nem kapták vissza. A társaságnak vagyona nincs. A mérleg eszközoldalán csak követelés van, ami adótúlfizetésből adódik, és a forrásoldalon ugyanilyen összegű saját tőke áll. Kérdésünk a következő: megszűnhet-e végelszámolással a cég, ha a pótbefizetést nem tudja visszafizetni, vagy ilyen esetben a tagok elvesztik a befizetett összeget? Szerintünk a pótbefizetés nem egyenlő a tagi kölcsönnel adójogi szempontból. Sajnos a pótbefizetést taggyűlési határozat alapján fizették be, de a társasági szerződésben nem vezették át. Ennek milyen következménye lehet? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs