• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Pótbefizetés

Tisztelt Szakértő! Pótbefizetés összegével, könyvelésével és gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni. Egy magánszemély tulajdonosokkal rendelkező korlátolt felelősségű társaság a veszteségek fedezetére pótbefizetésről rendelkezne. Erre a társasági szerződés szerint a beszámolót jóváhagyó taggyűlésen van lehetősége, és a pótbefizetés legmagasabb összege magasabb, mint az eddig felgyülemlett veszteségek összege. Kérdések: 1.) Mekkora pótbefizetést írhatnak elő a tagoknak? Az elfogadásra váró beszámolóban kimutatott veszteségek összegéig vagy a taggyűlésre készíteni kell egy közbenső mérleget, és az adott napig felhalmozott veszteség összegéig, vagy ez nincs szabályozva és ennél magasabb összeget is el lehet rendelni, felkészülve arra, hogy akár jelen gazdasági év is veszteséges lesz? Ez azért is lényeges, mert ha a 2020-as év is veszteséges lesz, akkor a 2019-es és 2020-as beszámolóban is alacsony a saját tőke. Újabb pótbefizetésre pedig csak a következő beszámolót jóváhagyó taggyűlésen van lehetőség. 2.) Ha tisztázott az összeg, akkor a jóváhagyó taggyűlésen be is kell fizetni, vagy erre van valamennyi idejük a tagoknak? 3.) Könyvelni a befizetéssel egyidejűleg kell? 4.) A visszafizetésről is taggyűlési döntés kell? 5.) Jelen esetben a visszafizetésről is csak a beszámolót jóváhagyó taggyűlésen lehet-e rendelkezni, mert a társasági szerződésben ez nincsen külön feltüntetve? Válaszukat köszönöm!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close