65 találat a(z) nyugdíjas munkavállaló cimkére

Nyugdíjas munavállaló járulékai Kérdés

Tisztelt Széles Imre! A következő kérdésben kérem a segítségét: az Mt. 294. § g) pontja szerint nyugdíjasnak kell tekinteni azt a munkavállalót, aki a rá irányadó életkort betöltötte és rendelkezik a szükséges szolgálati idővel, tehát nyugdíjra jogosult. Abban az esetben, ha ez a munkavállaló ezen feltételeknek megfelel, de nem igényli meg a nyugdíjat, a Tbj. szerint nem nyugdíjas, akkor a munkavállaló minden járandóságából vonni kell minden egyéni járulékot? Jól gondolom? Segítségét megköszönve.

Munkavállaló számfejtése a nyugdíjhatározat kiadása előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019.01.01-től a saját jogú nyugdíjas munkavállaló nem biztosított, a munkabéréből csak szja-t von a munkáltató. Több esetben szembesültünk azzal a problémával, hogy a munkavállaló beadta a nyugdíjmegállapításra vonatkozó igényét, melynek tényéről kapott is igazolást a nyugdíjbiztosítótól. Azonban ez az igazolás még nem nyugdíjhatározat. Valószínűsíthetően a kérelemben foglalt naptól megállapítják majd részére a nyugdíjat, de a határozat kiadásáig biztosan hosszabb idő eltelik, és a számfejtésig nem érkezik meg a határozat. Miként jár el a jogszabálynak megfelelően a munkáltató? A nyugdíjmegállapítási igény leadása és a nyugdíjhatározat megérkezése között lévő időszakban miként kell számfejteni a munkavállalót, illetve mikor kell kijelenteni a T1041-es nyomtatványon? A nyugdíjigény átvételét igazoló dokumentum alapján az abban megjelölt nyugdíjigénylési naptól saját jogú nyugdíjasként kell a munkavállalót kezelni és ez alapján ki kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon, s a továbbiakban saját jogú nyugdíjasként számfejteni? Vagy továbbra is kell vonni tőle a vonatkozó járulékokat, meg kell fizetni utána a munkáltatói terheket, és majd a nyugdíjhatározat megérkezését követően kell a nyugdíjmegállapítás napjára visszamenőleg jelenteni a biztosítási jogviszonya megszűnését, és a nyugdíjmegállapítás napjáig visszamenőleg újraszámfejteni a dolgozót saját nyugdíjasként, és önellenőrizni az így érintett hónapo(k) 08-as bevallását? Köszönettel, P. Judit

Nyugdíjas foglalkoztatott és társas válalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. beltagja a 2019. évi új szabályok alapján lett nyugdíjas munkavállaló. Korábban is nyugdíjasként dolgozott, teljes munkaidőben. Beltagként hogyan változik a biztosítási jogviszonya, és kell-e a 7500 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie?

Felmondás nyugdíjas munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. 68. § (2) szerint a felmondási idő legkorábban "a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év," követően kezdődik. Mi a helyzet a nyugdíjas munkavállaló esetében, aki keresőképtelen, de nem betegség, hanem üzemi baleset következtében?

Korhatár előtti nyugdíjas női munkavállaló munkavégzése 2019-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy 40 éves szolgálati idővel nyugdíjazott női munkavállaló, aki nyugdíja mellett alkalmazottként dolgozik. Vonatkozik-e rá a kereseti korlát idén? Válaszát köszönöm!

Nyugdíjas munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas vezető állású munkavállalóról van szó, aki a munkabére mellett kap tiszteletdíjat is az igazgatótanács munkájában való részvételéért. A tiszteletdíjból kell-e vonni ebben az esetben járulékokat és a munkáltatónak meg kell-e fizetni a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást?

Nyugdíjas munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. 01. 01-jétől a nyugdijas gépkocsivezetőket is érintő pozitív változás történt, hogy csak az szja-t kell fizetni. A nyugdíjas gépkocsivezetők bejelentési kötelezetsége a NAV és TB felé hogyan alakul? Illetve kell-e változtatás a munkaszerődésben (például rá kell-e írni, hogy nyugdíjaként foglalkoztatva)? Az egyik bérügyintéző azt állítja, ki kell jelenteni, és a tárgyhónapot követö 12-éig megküldeni a NAV-nak, hogy mennyit dolgozott. A másik bérügyintéző állítja: nem kell kijelenteni csak a TB-nél, a munkaszerződés maradhat a régi. Várom megtisztelő válaszát.

Munkáltatói felmondás nyugdíjas munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! A törvénymódosítás szerint már nem szükséges azon dolgozó munkaviszonyának megszüntetése, aki nyugdíjba szeretne menni. Kérdésként merült fel, hogy mi van akkor, ha a munkáltató már nem alkalmazná tovább a már nyugdíjas dolgozót, viszont a dolgozó tovább dolgozna, tehát közös megegyezéssel nem tudnák megszüntetni a munkaviszonyát, csak munkáltatói felmondással. A munkáltatónak a nyugdíjas munkavállaló felmondását nem kell indokolnia és végkielégítés sem jár? Mivel munkáltatói felmondásról van szó, lehet ennek munkaügyi következménye? A nyugdíjas munkavállaló fordulhat a Munkaügyi Bírósághoz? Köszönettel: Filip Emese

Nyugdíjas munkavállalók Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyugdíjas munkavállalókkal kapcsolatban szeretnék kérdezni. 2018. 12. 31-ével kijelentették őket, mivel 2019. 01. 01-jétől nem biztosítottak. Azoknak a nyugdíjas munkavállalóknak, akik 2016. 06. hónaptól már (öregségi, nők 40) nyugdíjasként dolgoznak, kell-e új munkaszerződést kötni 2019. 01. 01-jétől? Vagy a korábban megkötött munkaszerződés érvényes továbbra is?

A nyugdíjas munkavállalók új tb-szabályainak ellentmondásai Cikk

Nem vitás, hogy az Mt. szerinti munkaviszonyban álló öregségi nyugdíjas munkavállalók biztosítási és járulékfizetési (illetve a foglalkoztatók szociálishozzájárulásiadó- és szakképzésihozzájárulás-fizetési) kötelezettségének megszüntetése mind a foglalkoztatottak, mind a munkaadók számára kedvező változás. Ugyanakkor – mint minden jogszabály-módosítás esetén – maradtak apróbb „elvarratlan” szálak, illetve felmerülnek kisebb ellentmondások.

Kft. nyugdíjas tulajdonosa munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek két tulajdonosa van, mindketten nyugdíjasok. Az egyik tulajdonos egyben az ügyvezető is. Kiegészítő tevékenységet folytat a kft.-ben és nem vesz fel jövedelmet, csak osztalékot. A másik tulajdonos eddig nem tevékenykedett a kft.-ben, csak osztalékot vett fel. 2019-ben szeretne heti 40 órás munkaviszonyban dolgozni a kft.-ben. Dolgozhat-e az Mt. szerinti munkaviszonyban? Milyen közterheket kell neki megfizetni és vonatkozik-e rá a kereseti korlát?

Nyugdíjas munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságunk egyik alkalmazottja 2019. január 18-án kapott egy határozatot a Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálytól, hogy "a nyugdíj folyósításának kezdete: 2018. november 26.". A bérnyilvántartásban 2018. november és december hónapban főállású alkalmazottként szerepelt (nem nyugdíjasként). Kérdésem az, hogy ebben az esetben visszamenőleg módosítani kell a novemberi és decemberi hónapokat (új munkaszerződés és új számfejtések)? Köszönettel. Bognárné

Nyugdíjas munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. januártól életbe lépett új törvény alapján nem kell járulékot vonni és fizetni a nyugdíjasok után. Viszont nem tudtam pontosan értelmezni a törvényt. Mint munkaadónak, nekem ki kell jelentenem 19T1041 adatlapon a nyugdíjas munkavállalómat, vagy mit kell tennem, mehet folyamatosan a munkaviszony minden jelentés nélkül? Köszönöm szépen

Nyugdíjas munkavállaló – baleseti táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019. évi törvényi változások értelmében saját jogú nyugdíjas munkavállaló baleseti táppénzre nem válik jogosulttá. Társaságunk építőipari tevékenységet végez, így van olyan nyugdíjas fizikai munkavállalónk, aki esetleg szenvedhet balesetet, így ő az új változások miatt ettől a lehetőségtől, hogy baleseti táppénzben részesüljön, elesik. Milyen lehetőség lenne arra vonatkozóan, hogy jogosult legyen baleseti táppénzre?

Tállai András szerint egyre több nyugdíjasnak éri meg dolgozni Cikk

Nem túl hosszú idő alatt akár meg is duplázódhat a nyugdíj mellett munkát vállalók létszáma – mondta a Magyar Időknek Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdálkodó szocho elszámolása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan ajándékozása utáni szja

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close