299 találat a(z) napidíj cimkére

Külföldi napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetés esetén, ha a munkavállaló részére biztosított az étkezés, kell-e napidíjat fizetni? Feltéve, hogy minden más költségét számlával igazolja. Van-e olyan szabály, hogy a biztosított étkezések számának arányában csökkenteni kell a kifizetett napidíjat 30 százalékkal? Magánszemély esetében lehet-e alkalmazni a 172/2012. kormányrendelet 43. § (6) pontját?

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk harmadik országba küldi ki dolgozóját 12 napra. A napidíj nettó 28 euró/nap. Az indulástól kezdve a hazaérkezésig minden napra megkapja a napidíját. Szerinte a külföldön eltöltött hétvégékre – amelyeket munkával tölt – plusz szabadság is megilletné. Cégünk szerint – mivel kap napidíjat – ez az igény nem jogos. Ha meg jogos, akkor választhatja-e, hogy napidíjat kap vagy szabadságot vesz ki, miután hazaérkezik? Létezik esetleg valami törvényi szabályozás, amelyben le van írva, hogy tényleg jár a szabadság pluszban? Köszönettel.

Megjelent az áprilisi VálaszAdó Cikk

Bár fejlesztési tartalék képzésére már a 2002. adóévtől lehetőség van, még ma is számtalan kérdés adódik e szabállyal kapcsolatban; összefoglaltuk a 2016. adóévi kötelezettségnél figyelembe veendő előírásokat. A társaságiadó-bevallások előtt azt is érdemes tudni, hogyan lehet utólag igénybe venni a korábban nem érvényesített adókedvezményeket. Az egyre népszerűbb ingatlanbefektetések előtt érdemes tisztában lenni az adózási, különösképpen az áfára vonatkozó szabályokkal. A munkáltatóknak a munkavállalói költségtérítések okoznak fejtörést.

Társas vállalkozó külföldi napidíja és szállásköltségének elszámolása. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a társas vállalkozó számolhat-e el napidíjat azon felül, ha a szállásköltség a cég nevére szóló számlával már elszámolásra került. Segítségét előre is megköszönve!

Letiltás napidíjból Kérdés

Kérdésem a letiltás alapjának meghatározására irányulna. Mentes a letiltás alól a kiküldetéssel, külszolgálattal és munkába járással összefüggő költségtérítés. Ugyanakkor a letiltás alapja bármely munkából eredő olyan díjazásból, juttatásból, amelyet rendszeresen, vagy időszakonként visszatérően kap. Számos állásfoglalásban az szerepel, hogy a költségtérítésként kapott összeg nem vehető mentes jövedelemnek, ha az e címen feltüntetett és kifizetett összegről megállapítható, hogy annak rendeltetése nem a felmerült költségek megtérítése, hanem a végzett munka anyagi elismerését szolgálja. A konkrétan, a tehergépkocsi-vezetőknek juttatott belföldi/külföldi napidíj összege beleszámít-e a letiltás alapjába vagy nem? Elviekben ez egy (bizonyos összegig) adómentesen adható a munkavállaló költségeinek fedezetére szolgáló juttatás (a munkáltató más ktg-et nem számol el, például szállás stb.), és nem az elvégzett munka díjazása, ugyanakkor rendszeres, hiszen minden hónapban kapja. Van-e különbség a napidíj megítélésében, hogy a letiltás gyerektartás vagy bármilyen más letiltás, például hiteltartozás?

Társas vállalkozó külföldi napidíja és szállásköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy társas vállalkozó külföldi tartózkodása esetén a társas vállalkozás címére kiállított szállásdíjszámla elszámolása lehetséges-e? Ezen kívül számolható-e el napidíj is 15 euróig?

Köztisztviselő napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy köztisztviselőnek milyen jogszabály alapján jár külföldi kiküldetés esetén napidíj, illetve lemondhat-e róla?

Külföldi kiküldetés – köztisztviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Polgármesteri hivatalnál dolgozó köztisztviselő külföldi kiküldetésével kapcsolatban szeretnék kérdéseket feltenni. 1. 5/2-es munkarendben dolgozó köztisztviselő csütörtök reggeltől vasárnap esti hazaérkezéséig kiküldetésben vett részt egy hivatalos rendezvényen egy EU tagállamban. Ebben az esetben minden napra jár neki a napidíj? Mennyi a napidíj maximális, illetve minimális összege? Mi van abban az esetben, ha ebédet kap minden nap? A csütörtök-pénteki illetményén kívül szombatra, illetve vasárnapra rendkívüli munkavégzés alapján kell az illetményét elszámolni? Amennyiben vasárnap érkezik haza, hétfőn mehet dolgozni pihenőnap kivétele nélkül? Ha nem, akkor mi a teendő? 2. Hétköznapra eső munkaszüneti napon (márc. 15.) külföldi kiküldetést (13 óra utazással együtt) teljesítő köztisztviselő részére milyen juttattásokat kell számfejteni?

Külföldi napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adható-e a kormányrendelet szerinti napidíj tehergépjármű-vezetőnek hétvégi napokon, mikor ténylegesen nem dolgozik, vezetői tevékenységet nem végez? Válaszát előre is köszönöm!

Tachográf kiértékelése bérszámfejtéshez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozással foglalkozó kft. gépjárművezetőinek bérszámfejtésével/munkaidő elszámolásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A sofőrök 4 havi munkaidő keretben dolgoznak, havi fix bruttó bérben, a bérszámfejtéshez a tachográfból kiszedett információkat használjuk. A tachográf kiértékelésben az alábbi információk szerepelnek: munkaidő kezdete, vége, hossza, járművezetés hossza, egyéb munkavégzés, megszakítás hossza, rendelkezésre állási idő, összmunkaidő, éjszakai vezetés időtartama, megtett kilométer. A fix havi bruttó béren felül belföldi napidíjat, illetve üzemanyag megtakarítás jogcímen is kapnak jövedelmet a sofőrök. Kérdésem, hogy: - mely tételekre kell munkabért fizetni - mely jogcím számít bele a munkaidőbe, mely jogcímek csökkentik az időkeretet - milyen munkaügyi szabályoknak kell eleget tenni a sofőrök munkaidő beosztásánál - mely napokra, mennyi belföldi napidíj jár a munkavállalónak - hogyan kell kiszámítani a maximálisan adható üzemanyag- megtakarítás összegét. Előre is köszönöm

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy külföldi kiküldetés esetén (Szlovákia) egy fő dolgozóra mennyi a kiküldetési díj, és azt milyen járulékos költségek terhelik? A cég dolgozói gépeket, berendezéseket visznek ki külfüldre, amiket ott összeszerelnek, majd jönnek vissza. Ez kb. egy-két hetes kinti tartozkodást jelentene. Köszönöm előre is a válaszukat. Üdv: Anita

Külföldi napidíj adómentes részének megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több éve nem volt külföldi kiküldetésem, most konkrét esetben kérnék segítséget. Több cikket találtam ebben a témában, de bizonytalan vagyok. Egy kft.-ben az alábbi költségek merültek fel: repülőjegy 530 000 Ft, szállás 85 000 Ft, egyéb helyi közlekedés 60 000 Ft, étkezés 98 000 Ft. A helyi közlekedés készpénz, a többi a cég számlájáról kártyás fizetés vagy előre utalás. 21 nap a kiküldetés. Mennyi lehet a napidíj adómentes része? Az összes költség étkezés nélkül 675 000 Ft 30 százaléka 202 703 forint (max. 21*15*310, vélelmezett árfolyam) 97 650, vagyis adómentesen ennyi számolható el. Jó a számítás menete, vagy rosszul értelmezem a törvényt? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Mlinár jánosné

Külföldi napidíj – ekho/normál adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ekhoval is adóztatható sportmunkatársak esetén a kifizetendő napidíjak számfejtésében, a pontos adóalap és adó számításában kérek segítséget. Példa: bruttó napidíj 60 EUR, a munkavállaló ekhos nyilatkozatott tett a minimálbér erejéig 2017. 01. 01-jén. A bére eszerint adózik havi rendszerességgel. Alapértelmezésben a nettó napidíj kifizetése devizában történne. Kérdések: - a devizában kifizetett napidíj is adózhat-e ekhóval, - ha forintosításra kerül a napidíj, adózhat-e ekhoval, - ha az előző két kérdés közül van igenlő válasz, mekkora az adóköteles összeg ekhos adózás mellett, - normál adóztatás mellett milyen levonandó és kifizetőt terhelő adó merül fel? Amennyiben lehetséges, az adóztatásra vonatkozó jogszabályhelyeket is szíveskedjen a válaszában megadni! Köszönettel!

Ügyvezető kiküldetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem személyszállítással foglalkozik és a kérdésem az lenne, hogy a vállalkozás tagjának is elszámolható-e a belföldi és külföldi napidíj? Úgy tudom, hogy 2017. 01. 01-jétől igen, de sajnos nem találom a rá vonatkozó módosítást. Válaszát előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozó külföldi tankolásának elszámolása Kérdés

Egyéni vállalkozó áfakörös saját vállalkozása által készített terméket saját kisteherautójával szállítja Németországba, tehát nem fuvarozó a tevékenység. Az ekáer-bejelentést megteszi. Külföldön kapott dízel üzemanyag számlát hogyan számolhatom el, mert a kutaknál ráteszik az áfát, de az egyéni vállalkozásában az áfabevallásban ezt nem vonhatom le? Jól gondolom, vagy mi a módja a helyes elszámolásnak és a ténylegesen megfizetett áfa érvényesítésének? Napidíjat elszámolhatok-e a vállalkozónak, aki tehergépjármű-menetlevelet vezet?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Költség-továbbszámlázás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Jogdíj továbbhárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üdülő áfalevonási jog

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink