198 találat a(z) nők 40 cimkére

Nők 40 Kérdés

A nők 40 éves lehetőségével mentem nyugdíjba, már betöltöttem a rám hatályos öregségi nyugdíjkorhatárt 2019-ben. A kérdésem: rám vonatkozik a keresetkorlát, igen vagy nem? Köszönöm válaszát.

Nők 40 éves nyugdíjazása egyházi általános iskolában Kérdés

Egyházi általános iskolában tanítok. 2020. szeptember 1-jén lesz meg a 40 éves munkaviszonyom. Mikor kezdeményezhetem a nyugdíjazásomat: az igénylésemet csak szeptember 1-je után vagy előtte is beadhatom? Mennyi szabadságra vagyok jogosult? Mikortól vagyok jogosult a felmentési idő megkezdésére? Igaz-e az alábbi állítás: "Az egyházi intézményekben dolgozók nyugdíjba vonulásával kapcsolatban először azt kell világosan látnunk, hogy az érintettek nem tartoznak a Kjt. hatálya alá, ezért munkáltatásukkal, így a nyugdíjba vonulásukkal kapcsolatos szabályokat az Mt. határozza meg. Ezért esetükben felmentésről, felmentési időről, jubileumi jutalomról nem lehet szó, ilyen kategóriák a Mt.-ben nem léteznek."(https://www.petroczigabor.hu/cikkek/igazgato_kollegaknak/Nyugdijba_keszulok_munkaviszonyanak_meg) Várom megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Izsovszki Zita

Szabadságmegváltás – nyugdíj Kérdés

Ügyfelem főállásban, 2014. 12. 01. napjától kezdődően 2019. 10. 13. napjáig állt választott tisztségviselőként jogviszonyban a munkáltatójával. A Kttv. 225/C § értelmében sajátos közszolgálati jogviszonya alapján évi 25 nap alap – és 14 nap pótszabadság illette meg. Az öt év alatt a ki nem adott szabadságnapok adott évente átemelésre kerültek, erre tekintettel a ki nem adott szabadságnapok száma összesen 89 nap volt. A Kttv. 107. § (2) bekezdése értelmében a közszolgálati jogviszony megszűnése esetén, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, az arányos szabadságot meg kell váltani a jogviszony megszűnését követő 40. napon.Az ügyfelemet megillető szabadságmegváltás összege 2019. 10. 13. napját követő 40. napon, 2019. 11. 22. napján, illetőleg az azt követő első munkanapon, 2019. 11. 25. napján volt esedékes.Ezzel szemben a munkáltató a szabadságmegváltás összegét jóval a törvényi határnap után, 2020. 01. 29. napján bérszámfejtette és fizette ki, bruttó illetményéből szja-előleget, nyugdíjjárulékot és természetbeni egészségügyi hozzájárulást vont le. Kérem szíves állásfoglalását abban, hogy a 2019-ben esedékes, de csak 2020-ban kifizetett szabadságmegváltás érinti-e 2020-ban a nők 40 program szerinti szüneteltetési kötelezettséget, illetőleg a szabadságmegváltást mint kifizetési jogcímet egyáltalán figyelembe kell-e venni a nők 40 program szerinti jövedelemmaximum esetében! Várom megtisztelő válaszát.

Ami szolgálati időnek, illetve jogosultsági időnek számít, és ami nem Cikk

Gyakran érkezik olyan kérdés (nyilván, mert nem kevesen kerülnek ilyen élethelyzetbe), hogy miként hidalható át a 40 év jogosultsági időhöz szükséges néhány hónap vagy esetleges ennél valamivel hosszabb idő, különös tekintettel arra az esetre, ha az érintett a jogviszonya megszűnésekor több havi végkielégítést vagy jubileumi jutalmat is kap.

Közalkalmazotti jogviszonyból katás nyugdíjas kereseti korlátja Kérdés

G-né 2019. 10. 05-étől nők kedvezményes nyugdíjával, közalkalmazottként (Nők 40) ment nyugdíjba. Nyugdíj mellett katás egyéni vállalkozó. Kérdésem, hogy ebben az esetben a katás egyéni vállalkozásából származó bevétele bele számít-e a keresetkorlátba.

Nyugdíj és korhatár előtti ellátás melletti kereseti korlát Cikk

Az év háromnegyedének végéhez érkezve számos esetben felvetődik a kérdés, hogy a nyugdíj, illetve a nyugdíjszerű ellátások mellett az év során szerzett keresőtevékenységből származó keresetek alapján szüneteltetni kell-e a nyugellátást vagy sem. A kérdésekből kiderül, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy nyugdíjban részesülnek-e vagy csupán nyugdíjszerű ellátásban.

Nyugdíjas pedagógus járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Következő kérdésre keresem a választ. Nők 40 éves szolgálati idejével 2 éve nyugdíjas volt pedagógust visszahívták az iskolába újra tanítani. A közalkalmazotti díjazásából nemcsak a 15% szja-t, hanem a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot is vonják azóta is folyamatosan. A bérszámfejtés részére jelezte, hogy nyugdíjas, de azt a felvilágosítást kapta, hogy rá nem vonatkozik, hogy január 1-jétől a nyugdíjastól csak személyijövedelemadó-előleget kell vonni. Valóban a Kjt.-re-re nem vonatkozik ez a jogszabály? Köszönettel: Abelovszky Andrea

Nők 40 éves kedvezményes nyugdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. szeptember 3-án lesz meg a 40 évem a kedvezményes nyugdíjazáshoz, de november 1-jétől kérem a nyugdíjazásomat, mivel kolléganőm így jön vissza gyesről. Azt javasolták, hogy 2020-ban kérjem a megállapítását, mert akkor az átlag 82%-a lesz a nyugdíj, nem 80%, és a nyugdíj-emelkedés csak 0,5%/év. Jól tudom? Tartok tőle, hogy megváltozik a törvény és akkor nem tudom igénybe venni ezt a kedvezményt. Lehet tudni róla, hogy változik-e valami ezzel kapcsolatban? Mennyivel előbb hirdetik ki a változást? És még egy kérdés: a munkaviszonyt közös megegyezéssel vagy felmentéssel kérjem? Azt olvastam, ha felmentéssel megy el valaki, annak végkielégítés jár. Köztisztviselőként dolgozom, és sajnos a jubileumi jutalom törvényi változások miatt nem adható, mivel 25 éves jutalmat már kaptam, amikor még beszámították az előző munkaviszonyokat is. 2019. január 23-án lesz 25 éve, hogy köztisztviselőként dolgozom egy helyen egy munkakörben. Ez nem számít? És az hogy nyugdíj előtt állok? Minden körülményt figyelembe kell vennem, hogy helyesen döntsek, és anyagilag is jol járjak. Válaszát előre is köszönöm!

Nők 40 Kérdés

Tisztelt szakértő! 1966-os születésű nő 35 éve áll munkviszonyban, viszont van 4 évre szóló igazolása korkedvezményről (röntgen aszisztens) beszámitható-e a 40 évbe? Köszönettel.

Nyesz és a nők 40 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól gondolom-e, hogy aki idén eléri a "Nők 40" nyugdíjba vonulás lehetőségét (él is vele), és több mit 10 éve "rakja" a Nyeszt akkor adómentesen vehet ki a Nyesz számlájáról a felhalmozódott (tőke és hozamai) összegből? Köszönettel: a férj

Nők kedvezményes nyugdíja: mi minősül jogosultsági időnek? Cikk

Mi számít bele a jogosultsági időbe a nők kedvezményes nyugdíjánál? Összefoglaltuk.

Nők40 után betöltött öregségi nyugdíjas kereseti korláta Kérdés

Tisztelt Winkler Róbert nyugdíjszakértő úr! Szeretném szakmai tájékoztatását kérni az alábbi ügyben: 2017 március végétől a nők 40 jogosultsággal nyugdíjas lettem. 2019 májusában betöltöttem a rám irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, jelenleg megbízási jogviszony keretében kerül sor a foglalkoztatásomra egy városi önkormányzatnál. Kell-e alkalmazni esetemben az éves keretösszeg elérése során a nyugellátás szüneteltetését?

Kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozó? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők 4o lehetősségel élve idén nyugdijba vonuló hölgy, katás egyéni vállalkozó. Úgy tudom, hogy semmi bejelentési kötelezettsége nincs a NAV felé ezzel kapcsolatosan – jól tudom? Viszont több helyen láttam már, hogy nem vonatkozik rá ebben az esetben a kereseti korlát, de azt is, hogy vonatkozik rá. A kérdésem az, hogy nyugdíjba vonulást követően – ebben az évben is a 12 millió forintos értékhatárt (amit úgysem ér el) alkalmazhatja, azaz nincs kereseti korlátja, vagy mégis van?

Nyugdij újraszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a nők 40 alapján elmentem nyugdíjba, van-e lehetőség a nyugdíj újra-számoltatására amikor betöltöm a rám irányadó nyugdíjkorhatárt (64,5 év ). Egyáltalán van-e értelme? Köszönettel Szeles Andrásné

Korhatár előtti nyugdíjas női munkavállaló munkavégzése 2019-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy 40 éves szolgálati idővel nyugdíjazott női munkavállaló, aki nyugdíja mellett alkalmazottként dolgozik. Vonatkozik-e rá a kereseti korlát idén? Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készletlopás elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás egyesületnél

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adomány, támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs