hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők 40: évekig magas, majd nagyon alacsony jövedelem – így befolyásolja a nyugdíjat

  • adozona.hu

Olvasónk felsővezető volt éveken át átlag feletti fizetéssel, most részmunkaidőben dolgozik a korábbi fizetésének töredékéért. Hogy befolyásolja ez a nők 40 kedvezményes nyugdíjához számítható jogosító időt, illetve a majdani nyugdíj mértékét? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: a nyugdíjbiztosító adategyeztető határozata szerint 2018. december 31-éig 41 év 86 nap nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető idő, a nők 40 kedvezményes öregségi nyugdíjhoz 37 év 178 nap jogosító idővel rendelkezem. 2005. március 1-jétől 2019. június 30-áig egy nagy multi felsővezetője voltam, ahol minden évben, amíg volt nyugdíjjárulék-fizetési felső határ (2013) addig vonták a nyugdíjjárulékot, majd 2014-től is jóval az átlagbér felett kerestem. Az élet úgy hozta, hogy eljöttem a multitól, de nem is bánom, mert megszületett az unokám, a külföldön élő gyermekemnél. „Elhelyezkedtem” 2019. július 1-jétől az egyik ismerősöm cégénél heti 30 órás részmunkaidős munkaviszonyba, ahol a minimálbért sem éri el a keresetem.

1. Mikor nyílik meg előttem a nők 40 kedvezményes öregségi nyugdíjának lehetősége?
2. Mennyire befolyásolja a jelenlegi státuszom a jogosultságomat?
3. Mennyire rontja le az eddig megszerzett átlagkeresetemet a jelenlegi jogviszonyom?
4. Egy ügyfélszolgálaton dolgozó azt tanácsolata, hogy menjek el nyesre, és mellette napi bejelentéssel gyűjtsem a jogosultsági időt. De ahogy fentebb is írtam, nagyon sokat vagyok külföldön, az unokámat felügyelem, és főleg a jelenlegi helyzetben nem tudnék hazajönni a Munkaügyi Központ előírt találkozóira. Mit javasol? Legyek magas keresettel bejelentve? De mennyivel? Megéri azt a sok közterhet kifizetni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Amennyiben 2018. december 31-ét követően folyamatosan munkaviszonyban áll, úgy a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához szükséges 40 év jogosultsági időt legkorábban 2021. július 5-én szerezheti meg. A minimálbér alatti részmunkaidős foglalkoztatás a kedvezményes nyugdíjra való jogosultságát nem befolyásolja, mivel a nyugdíjra való jogosultság tekintetében a biztosítási jogviszony teljes időtartamát szolgálati időnek és jogosultsági időnek is el kell ismerni. A minimálbér alatti részmunkaidős foglalkoztatás miatti arányos szolgálati idő a nyugdíj mértéke szempontjából lesz fontos, mivel e tekintetben csupán a biztosítási idő arányos része kerül majd szolgálati időként figyelembevételre.

A nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkeresetet az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazásig szerzett keresetek alapján kell kiszámolni, ami jelenleg több mint 30 év keresetéből adódik össze. Tételezzük fel, hogy a 2019-ig eltelt időszak kereseteivel 360 hónap átlaga 500 egység volt és a 2019-től a nyugdíjazásig még hátralévő 30 hónapban a korábbi keresetének csupán az ötödét keresi, azaz havi 100 egységet. Ennek alapján a kereseti átlaga az alábbiak szerint alakulna: (360 × 500 + 30 × 100) : 390 = 469 egység lesz. Mint látható a 2 és fél éves bércsökkenés is jócskán lerontja az átlagkereset mértékét. Természetesen a számítások pontos adatok hiányában csupán irányadóak.

A nyes melletti keresőtevékenységből származó alacsony összegű keresetek kizárólag abban az esetben kerülnek figyelembe vételre a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegében, ha azok nem rontják le az átlagot, azonban mivel a nyes időtartama nem vehető jogosultsági időként figyelembe a kedvezményes nyugdíj tekintetében, ezért annak teljes időtartama alatt Önnek folyamatosan rendelkeznie kellene egy bejelentett keresőtevékenységgel is, ennek hiányában ugyanis nem növelné a jogosultsági idejét, és a kedvezményes nyugdíjazásra való jogosultsága is időben eltolódna.

Amennyiben a korábbi átlagkereseti szintjét – és ennek alapján magasabb kezdő nyugdíjat – szeretné a nyugdíjazásig megtartani, úgy abban az esetben az annak megfelelő, vagy attól minimálisan eltérő mértékű járulékfizetést kellene vállalnia, ennek hiányában sajnos a fentiekben bemutatott átlagkereset – és kezdő nyugdíj – csökkenésével kell számolni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs