hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők 40: nyugdíj visszamenőleges megállapítása

  • adozona.hu

Olvasónk 2020 szeptemberében éri el a nők 40 kedvezményes nyugdíjazásához szükséges szolgálati időt, utódjának betanítása azonban fél évet vesz igénybe. Kérheti majd visszamenőleg a nyugdíj megállapítását? Milyen feltétele van annak, hogy 2021-ben a 13. havi nyugdíjat megkaphassa? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: 2020 szeptemberében érem el a nők 40 nyugdíjazáshoz szükséges szolgálati időt. Munkáltatóm ragaszkodik az utódom féléves felkészítéséhez. Kérhetem-e januárban a visszamenőleges szeptemberi időpontra történő nyugdíjmegállapítást? Ha igen, egyénileg vagy munkáltatón keresztül? Ebben az esetben megillet a 2021. évi 13. havi nyugdíj összege?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Mivel a nyugellátás megállapításának nem jogosultsági feltétele a biztosítási jogviszony megszüntetése, ezért szeptemberben is, de akár 2021. januárjában visszamenőlegesen is kérheti majd a nyugellátása 2020. szeptember hónaptól történő megállapítását. Mind a szeptemberi igényérvényesítésnél, mind pedig a visszamenőleges megállapítás esetében is számolni kell azzal, hogy amennyiben Ön közszolgálati/közalkalmazotti típusú jogviszony keretében dolgozik, úgy abban az esetben hiába kerül megállapításra a nyugellátás, annak folyósítása a közszolgálati/közalkalmazotti jogviszony fennállása alatt szüneteltetésre kerül, azaz visszamenőleges igényérvényesítésnél sem fogják folyósítani a nyugellátást, csupán a nyugdíjas státusza fog visszamenőlegesen fennállni.

Az előzőekre való tekintettel, amennyiben Ön közalkalmazottként dolgozik gyakorlatilag mindegy, hogy már szeptemberben, vagy csak januárban visszamenőlegesen kéri megállapíttatni a nyugellátását. A nyugdíj megállapítására irányuló igényét Önnek kell benyújtania a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjszervnél.

Ami a tizenharmadik havi nyugdíjjal kapcsolatos kérdést illeti, meg kell említeni, hogy a 2021. január 1-jétől hatályos jogi szabályozás úgy rendelkezik, hogy tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban részesül. A jogszabály a „részesül” szót említi, ezért amennyiben a 2020. szeptembertől megállapított nyugellátása folyósítása a közszolgálati/közalkalmazotti jogviszonya miatt szüneteltetésre kerül, úgy abban az esetben, függetlenül azon ténytől, hogy 2020. évben Ön már nyugdíjasnak fog minősülni, 2021. évben tizenharmadik havi nyugellátásra nem lesz jogosult.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close