hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás egyéni vállalkozó szolgálati ideje, jogosultsága nők 40-hez

  • adozona.hu

Katás egyéni vállalkozó szolgálati ideje hogyan alakul havi 50 ezer forint, illetve 75 ezer foritn katafizetés esetén? A kata összege hogyan befolyásolja a nők 40 év szolgálati idejét? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Kezdjük a második kérdéssel: a kata összege nem befolyásolja a 40 év jogosultsági időt. A főállású kisadózó biztosított és a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idő is, illetve jogosultsági idő tekintetében 1 nap biztosításban töltött idő = 1 nap szolgálati idővel, illetve jogosultsági idővel.

Ugyanakkor a nyugdíj várható összegére értelemszerűen hatással van, hogy havi 50 ezer vagy 75 ezer forintos adót választ-e az érintett.

Az 50 ezer forinthoz július 1-jétől havi 102 ezer, míg a 75 ezer forinthoz 170 ezer forintos ellátási alap társul.

A havi 102 ezer forint nem éri el a minimálbér összegét, tehát ebben az esetben alkalmazni kell a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 39. szakasza szerinti arányos szolgálati idő számításának szabályait. Ez azt jelenti, hogy a szerzett szolgálati idő úgy aránylik a teljes szolgálati időhöz, ahogy az ellátási alap az adott időszakra vonatkozó minimálbér összegéhez.

Az arányos szolgálati idő számításának azonban csak a nyugdíj összegét tekintve van jelentősége, tehát az így megállapított szolgálati idő azt határozza meg, hogy a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset hány százalékát teszi ki a tényleges havi nyugellátás összege.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close