hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás egyéni vállalkozó szolgálati ideje, jogosultsága nők 40-hez

  • adozona.hu

Katás egyéni vállalkozó szolgálati ideje hogyan alakul havi 50 ezer forint, illetve 75 ezer foritn katafizetés esetén? A kata összege hogyan befolyásolja a nők 40 év szolgálati idejét? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Kezdjük a második kérdéssel: a kata összege nem befolyásolja a 40 év jogosultsági időt. A főállású kisadózó biztosított és a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idő is, illetve jogosultsági idő tekintetében 1 nap biztosításban töltött idő = 1 nap szolgálati idővel, illetve jogosultsági idővel.

Ugyanakkor a nyugdíj várható összegére értelemszerűen hatással van, hogy havi 50 ezer vagy 75 ezer forintos adót választ-e az érintett.

Az 50 ezer forinthoz július 1-jétől havi 102 ezer, míg a 75 ezer forinthoz 170 ezer forintos ellátási alap társul.

A havi 102 ezer forint nem éri el a minimálbér összegét, tehát ebben az esetben alkalmazni kell a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 39. szakasza szerinti arányos szolgálati idő számításának szabályait. Ez azt jelenti, hogy a szerzett szolgálati idő úgy aránylik a teljes szolgálati időhöz, ahogy az ellátási alap az adott időszakra vonatkozó minimálbér összegéhez.

Az arányos szolgálati idő számításának azonban csak a nyugdíj összegét tekintve van jelentősége, tehát az így megállapított szolgálati idő azt határozza meg, hogy a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset hány százalékát teszi ki a tényleges havi nyugellátás összege.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close