hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szolgálati járandóságban részesülők öregségi nyugdíja

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Mikor válnak saját jogú nyugdíjassá a szolgálati járandóságban részesülők? Újraszámolható-e az ellátás a nyugdíjkorhatár betöltésekor? A szolgálati járandóság folyósítása időszakában szerzett szolgálati idő beszámít-e a nők kedvezményes nyugdíjába? Összefoglaltuk.

Közismert tény, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer 2012. január 1-jétől hatályos átalakítását követően megszűnt a fegyveres szervek hivatásos állományában szolgálatot teljesítő személyek részére történő kedvezményes, nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjak megállapításának a lehetősége. Az átalakítás időpontjáig megállapított szolgálati nyugdíjak részben öregségi nyugdíjként kerültek továbbfolyósításra, illetve azoknak a személyeknek a szolgálati nyugdíja, akik 2011. december 31-éig nem töltötték be az 57. életévüket, a szolgálati nyugdíj már nem saját jogú nyugdíjként, hanem úgynevezett szolgálati járandóságként kerül továbbfolyósításra. A járandóságot a személyi jövedelemadó mindenkori mértékének megfelelő csökkentéssel folyósítják, azonban bizonyos jól meghatározott esetekben a járandóság továbbfolyósított összege nem csökkenthető, azaz teljes összegben kerül folyósításra, a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) vonatkozó rendelkezései alapján. 

Számos a fenti átalakítással érintett személyben felmerül a kérdés, hogy mikortól válik ismételten saját jogú nyugdíjassá és milyen összegben kerül továbbfolyósításra a nyugellátás?

A Khtv. rendelkezései szerint, amennyiben a szolgálati járandóságban részesülő személy betölti a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a szolgálati járandóság csökkentés nélküli teljes összegét öregségi nyugdíjként kell részére továbbfolyósítani, azaz az ellátás külön újraszámítás nélkül fordul át öregségi nyugdíjjá. Az előzőekkel kapcsolatban meg kell említeni, hogy a szolgálati járandóságok öregségi nyugdíjként történő továbbfolyósítása során öregségi nyugdíjkorhatárként már nem a korábban alkalmazott fegyveres szervek hivatásos állományára vonatkozó kedvezményes korhatár az irányadó, 2012. évtől ugyanis már ezen személyek esetében is a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényben (a továbbiakban: Tny.) meghatározott általános nyugdíjkorhatárt kell figyelembe venni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésekor újraszámolható-e az ellátás, továbbáa járandóság folyósítása alatt szerezhető-e plusz szolgálati idő! 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink