Szolgálati járandóságban részesülők öregségi nyugdíja

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Mikor válnak saját jogú nyugdíjassá a szolgálati járandóságban részesülők? Újraszámolható-e az ellátás a nyugdíjkorhatár betöltésekor? A szolgálati járandóság folyósítása időszakában szerzett szolgálati idő beszámít-e a nők kedvezményes nyugdíjába? Összefoglaltuk.

Közismert tény, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer 2012. január 1-jétől hatályos átalakítását követően megszűnt a fegyveres szervek hivatásos állományában szolgálatot teljesítő személyek részére történő kedvezményes, nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjak megállapításának a lehetősége. Az átalakítás időpontjáig megállapított szolgálati nyugdíjak részben öregségi nyugdíjként kerültek továbbfolyósításra, illetve azoknak a személyeknek a szolgálati nyugdíja, akik 2011. december 31-éig nem töltötték be az 57. életévüket, a szolgálati nyugdíj már nem saját jogú nyugdíjként, hanem úgynevezett szolgálati járandóságként kerül továbbfolyósításra. A járandóságot a személyi jövedelemadó mindenkori mértékének megfelelő csökkentéssel folyósítják, azonban bizonyos jól meghatározott esetekben a járandóság továbbfolyósított összege nem csökkenthető, azaz teljes összegben kerül folyósításra, a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) vonatkozó rendelkezései alapján. 

Számos a fenti átalakítással érintett személyben felmerül a kérdés, hogy mikortól válik ismételten saját jogú nyugdíjassá és milyen összegben kerül továbbfolyósításra a nyugellátás?

A Khtv. rendelkezései szerint, amennyiben a szolgálati járandóságban részesülő személy betölti a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a szolgálati járandóság csökkentés nélküli teljes összegét öregségi nyugdíjként kell részére továbbfolyósítani, azaz az ellátás külön újraszámítás nélkül fordul át öregségi nyugdíjjá. Az előzőekkel kapcsolatban meg kell említeni, hogy a szolgálati járandóságok öregségi nyugdíjként történő továbbfolyósítása során öregségi nyugdíjkorhatárként már nem a korábban alkalmazott fegyveres szervek hivatásos állományára vonatkozó kedvezményes korhatár az irányadó, 2012. évtől ugyanis már ezen személyek esetében is a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényben (a továbbiakban: Tny.) meghatározott általános nyugdíjkorhatárt kell figyelembe venni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésekor újraszámolható-e az ellátás, továbbáa járandóság folyósítása alatt szerezhető-e plusz szolgálati idő! 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személyszállító vállalkozás – sofőr alvállalkozó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Orvosok bértámogatása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Cégeladás költségeinek elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close