186 találat a(z) nők 40 nyugdíj cimkére

Nyugdíjas munkavállaló jövedelemkorlátja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők 40 éves szolgálati idejével ment nyugdíjba egy éve egy munkavállaló. Munkaviszony keretében nyugdíjasként foglalkoztatják jelenleg. Meghaladhatja a keresete A minimálbér 18-szorosát, vagy figyelemmel kell lenni a jövedelemkorlátra? Köszönettel: Abelovszky Andrea

Katások nyugdíja: így számít a szolgálati időnél, ki, mennyit adózik Cikk

A kisadózók társadalombiztosítási ellátásával több írásunkban foglalkoztunk már. Ezúttal a témára egy olvasónk kérdése kapcsán térünk vissza, aki a "Katásként is gondoljon a nyugdíjas évekre!" című, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által küldött tájékoztató levél alapján kérte a kisadózó jogosultsági idejével összefüggő aggályának eloszlatását.

4 órás munkaviszony nyugdíjszámításkor Kérdés

Jelenleg 39 év elfogadott munkaviszonnyal rendelkezem (2018.12.31-ig, a nők kedvezményes nyugdíjazásához). Ebben az évben napi 4 órás munkaidőben dolgozom. Kérdés: szolgálati idő számításánál a 4, illetve 6 órás napi munkaidőt hogyan veszik figyelembe? Ugyanúgy egy napnak számít, mintha 8 órás munkaidő lenne?

Nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíja melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a nők 40 éves munkaviszonya alapján ment el nyugdíjba a munkavállaló, akkor van-e korlátozás, ha mellette dolgozik, illetve külföldön (EU-n belül) végez munkát? Milyen feltételekkel lehet dolgozni? Kell-e Magyarországon a külföldi jövedelméről bevallást készíteni? köszönöm!

Szolgálati idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a szakvéleményét kérni: Egy munkavállaló családi okok miatt fizetés nélküli szabadság igénylésére kényszerült, amit a munkáltatójától meg is kap, így minden pénteki napon fizetés nélküli szabadságon lesz. Jelenlegi munkáltatónál heti 40 órás munkaviszonyban áll alkalmazásban. Jelen fennállás szerint a munkavállaló 2019.08.01-től a "nők 40" nyugdíjra lesz jogosult, igényelné is azt, viszont a pénteki fizetés nélküli szabadságok miatt ezen napok kieső időnek számítanak, ezért a 2019.08.01-i nyugdíjjogosultság kitolódna (a fizetés nélküli szabadságnapok számával). A fizetés nélküli szabadság miatt a munkáltatónál heti szinten csak 32 órát teljesít a munkavállaló, viszont egy másik munkáltatónál heti 8 órás munkaviszonyban lenne bejelentve. Érdeklődnék, hogy a heti 32 órás munkaviszony, és a heti 8 órás munkaviszony "összeadódik-e", tehát így is jogosult lesz-e a munkavállaló 2019.08.01-én a "nők 40" nyugdíjra? Köszönettel

Nők 40 – munkajogilag nyugdíjas leszek? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Versenyszférában dolgozom. Jövőre – ha jól számolom – meglesz a 40 év jogosultsági időm, 16 éves korom óta dolgozom. Engem is ugyanúgy elküldhet majd jövőre a munkáltatóm, mint a 65 éves munkavállalókat, végkielégítés és indoklás nélkül? Vagy ahhoz meg kell állapíttatnom, hogy jogosult vagyok erre a kedvezményes nyugdíjra? Vagy ezt eleve megállapítják? Jelenleg védett korú munkavállalónak számítok? Segítségét köszönöm.

Nők 40 nyugdíj és a kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nők 40 nyugdíjas kata adózással szeretne egyéni vállalkozást indítani. Az Nők 40 nyugdíj: kereseti korlát 2019-ben című cikkben vázolt kérdésre adott válaszát olvasva még jobban elbizonytalanodtam, és kérem szíves segítségét. A cikkben megfogalmazottan a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nő, ha egyéni vállalkozást folytat, biztosítottá válik, és így vonatkozik rá a kereseti korlát. Azonban, ha kata adózást választ a 2012. évi CXLVII. törvény 10. § (2) bekezdése szerint, a nem főállású kisadózó – e jogviszonya alapján – biztosítottnak nem minősül. Jó-e a következtetésem, hogy rá akkor nem vonatkozik a kereseti korlát? Köszönöm válaszát. Tisztelettel: Feketéné Németh Anna

Kedvezményes nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam hogy a nők 40 kedvezményes nyugdíjas Mt. szerinti foglalkoztatása esetében nem kell figyelembe venni a kereseti korlátot. Ugyanez igaz a korhatár előtti ellátásban részesülő Mt. szerinti foglalkoztatása esetén is? Hiszen mindkét esetben kedvezményes nyugdíjról beszélünk. Válaszát előre is köszönöm.

Nők 40 nyugdíj: kereseti korlát 2019-ben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ellentmondó, nem egyértelmű válaszok miatt az alábbi példára vetítve kérem szíves iránymutatásukat az alábbi kérdésben. Egy kft. mindkét tagja saját jogú nyugdíjas, egyikük a nők kedvezményes, 40 éves munkaviszonya alapján lett nyugdíjas, még nem érte el az öregségi nyugdíjkorhatárt. Mindkét tag ügyvezető, mely feladatot megbízás alapján, díjazás nélkül látnak el. Mindkét tag személyesen is közreműködik, munkaszerződés alapján, munkaviszonyban. Kérdésem, hogy a társaság azon személyesen közreműködő tagjára, amelyik a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjazásában részesült, is kiterjed-e a keresetkorlát-mentesítési szabály? Tekintettel arra, hogy munkaviszonyból származó keresetéből nyugdíjjárulékot nem vonnak, értelmezésünk szerint igen. Köszönettel és tisztelettel várom szíves válaszukat.

Katás jövedelem nők kedvezményes nyugdíjában részesülőknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők kedvezményes nyugdíjában részesülő katás bt. beltagjának jövedelme is maximum a minimálbér 18-szorosa lehet a nyugdíj szüneteltetése nélkül? Köszönettel.

A nyugdíj újbóli megállapításának kérelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az alábbi: 1954.12.16-án született nő vagyok. 2016.01.20-ától a nők 40 éves nyugdíjazását választva állapították meg, és azóta folyósítják a nyugdíjamat. A nyugdíjazást követően újra teljes munkaidejű munkaviszonyt létesítettem, ami ez év május végén szűnt meg. Ez több mint kettő év. Ennek megfelelően a nyugdíjamat a munkaviszonyban elért nyugdíjalap szerinti 0,5 százalékkal automatikusan emelték évente (2016., 2017 évekre), ami havi szinten nagyon kis összeg. Sajnos utólag úgy látom, hogy lényegesen magasabb lenne a nyugdíjam (jelenleg 84 500 forint), hogyha megvártam volna a rám vonatkozó 63,5 éves (2018. 06. 16.) korhatárt, és mint korhatárt betöltöttnek állapították volna meg a nyugdíjamat. Egyébként az utóbbi időben sok szakember is megállapította, hogy nem is jártak olyan jól, akik a nők 40 nyugdíjba vonulási lehetőséget választották, még ha a köztudatban az érintettek túlnyomó többsége így hitte. Kérdezem, hogy van-e lehetőségem arra, hogy jogi vagy méltányossági alapon kérelmezzem a nyugdíjam újbóli megállapítását, úgy, hogy a nyugdíjas időszakban töltött munkaviszony idejét szolgálati időként ismernék el, levonva a kapott 0,5 százalékokat. Ha van lehetőségem ilyenre, azt milyen módon lehet kérni? A választ előre is köszönöm: K.L.-né

Kereseti korlát nők 40 nyugdíj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Már több,e gymásnak ellentmondó cikket olvastam azzal kapcsolatban, hogy ha egy nő a 40 éves szolgálati időre tekintettel megy nyugdíjba, akkor 2019. január 1-tjéől érvényes-e rá a kereseti korlát. Elolvasva a kapcsolódó jogszabályokat, én úgy értelmezem, hogy saját jogú nyugdíjasnak minősül, és ha munkaviszonyból származó jövedelme lesz, nem kell figyelni a kereseti korlátot. Ha jól gondolom, akkor a korhatár előtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban részesülők esetén érvényes a kereseti korlát, a korhatárt betöltött öregségi nyugdíjas és a 40 éves szolgálati időre tekintettel nyugdíjban részesülő nő munkaviszonyból származó jövedelme esetén pedig nem, mivel ő nem biztosított. Kérem, szíveskedjenek tájékoztatást adni, mi a helyes értelmezés.

Felmondási idő alatti munkavégzés Kérdés

Idén októberben szereztem meg a nők kedvezményes nyugdíjazásához szükséges 40 év szolgálati időt, nem szerettem volna nyugdíjba menni, tovább szerettem volna dolgozmi. A létszámleépítésnél azonban ezt a munkáltató nem vette figyelembe. Kérdéseim: 22 éve ugyanazon a munkahelyen eltöltött idő után mennyi a végkielégítés ideje és összege – kormánytisztviselőnél –, jár-e felmentési idő? Mikor lehet kérvényezni a nyugdíjazást, továbbá a felmondási idő időtartama alatt lehet-e munkaviszonyt létesíteni?

Keresetkorlát nők 40 nyugdíj esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! 40 év munkaviszony után év közben (10. 0.-től) nyugdíjba vonul egy munkavállaló nő. A nyugdíj igénybevétele mellett elmegy dolgozni részmunkaidőben 10.01-től. Mennyi lehet a havi bruttó keresete? A havi bruttó keresete a (138000*18)/12= 207 000 forintot nem lépheti túl? Vagy figyelembe kell-e venni éves szinten a nyugdíj igénybevétele előtti keresetét is, vagy csak október 1-jétől az időarányosított jövedelmet nem lépheti túl ahhoz, hogy ne kelljen szüneteltetni a folyósítást? Köszönöm válaszát.

Nagyszülői gyes: kinek előnyös, kinek nem? Cikk

Nemcsak a szülők, hanem azok vérszerinti, illetve örökbe fogadó szülei, továbbá a velük együtt élő házastársaik is igénybe vehetik a gyermekgondozást segítő ellátást, amit írásunkban az egyszerűség kedvéért továbbra is gyesként említünk. Cikkünkben bemutatjuk, milyen előnyök származhatnak ebből az érintettek számára.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1