30 találat a(z) munkavégzés helye cimkére

Kúria: jogos volt az azonnali kirúgás, beteg ápolása önmagában nem elég indok a munkáltatói utasítás megtagadására Cikk

A Kúria a BH2023.277. számú döntésében a munkáltatói utasítás megtagadásának, illetve a munkavégzési hely munkáltató általi megváltoztatásának következményeit vizsgálta meg. Cikkünkben összefoglaltuk az ügy tanulságait.

Változó munkahely: munkavégzés helye és ideje Kérdés

A munkavégzési hely változtatásának feltétele Cikk

A munkaviszony során előfordulhat, hogy a munkavállaló munkavégzésének helyét meg kell változtatni. Milyen lehetőség van erre? A kérdés kapcsán a BH2022.246. számú ügy tanulságait mutatjuk be.

Utazás a munkavégzés helyére: mutatjuk, mikor számít munkaidőnek Cikk

Amikor a munkavállaló nem rendelkezik állandó munkavégzési hellyel, az utazás időtartama is munkaidőnek számít vagy sem? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Home office és munkába járás költségtérítése? Nem egymást kizáró fogalmak! Cikk

A home office elterjedése sok egyéb mellett kihat a munkáltató által, a munkába járással kapcsolatban megtéríthető költségekre is. A Niveus Consulting Group azt járja körül, hogy a távmunkában (home office) dolgozó munkavállalóknak lehet-e, kell-e adni költségtérítést a munkába járáshoz kapcsolódóan, illetve ennek milyen adóterhe van.

Ki viseli a kockázatot? Kérdés

Munkaszerződés módosítása: mikor kötelező, mikor tiltott? Cikk

Ahogyan a munkaszerződést, úgy annak módosítását is kötelező írásba foglalni. Ha ez mégis elmarad, jogvita esetén a tartalmát annak kell bizonyítania, aki arra hivatkozik. A munkaszerződés ugyanis csak a munkáltató és a munkavállaló egyező akaratelhatározásával módosítható, egyoldalúan nincs rá lehetőség. Ugyanakkor van néhány olyan eset, amikor a munkáltató a munkavállaló kérelmére köteles hozzájárulni a módosításhoz, továbbá, amikor a munkáltató köteles ajánlatot tenni a módosításra, és végül bizonyos helyzeteken kizárt a munkaszerződés módosítása. Gyakran felmerülő kérdés, hogy a minimálbér, illetve garantált bérminimum összegének jogszabály alapján történő emelkedése miatt kötelező-e módosítani a munkaszerződést.

Magyar munkavállaló adózása Dániában Kérdés

Illetékesség Kérdés

Végkielégítés Kérdés

Mit tehet a dolgozó, ha tart a vírustól? Cikk

Kérheti-e a több alapbetegséggel rendelkező dolgozó, hogy munkáltatója a koronavírus szempontjából kevésbé kockázatos munkahelyen foglalkoztassa? Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd, az Adózóna szakértője válaszolt.

Munkavégzés helye Kérdés

Munkavégzés helyének meghatározása Kérdés

Társaságunk feladata a szaktanácsadás, ezen kívül gyors, pontos és megbízható információk eljuttatása tagjainkhoz. Feladataink ellátása érdekében munkaviszony keretein belül tanácsadói hálózatot üzemeltetünk az ország egész területén, a tanácsadók munkaidejük jelentős részében a tagokat látogatják, míg a maradék időben az adott megye területén lévő irodák valamelyikében fogadják az ügyfeleket. Kérném szíves segítségét az alábbi kérdések megválaszolásában! 1) A munkaköri sajátosságok figyelembevételével kimondható-e, hogy a tanácsadók nem rendelkeznek állandó vagy szokásos munkavégzési hellyel? 2.) A munkavégzés helyeként jelenleg a munkaszerződésben az adott megye megnevezése szerepel. Mit javasol, mi lenne a munkajogi szempontból helyes meghatározás az esetükben? Segítségét előre is köszönöm.

Napidíj kifizetési feltételei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál irodai alkalmazottak, munkagépkezelők, segédmunkások dolgoznak. Köztük van alkalmi bejelentésű foglalkoztatott is. Az állandó dolgozók egy részének a munkaszerződésében a munkavégzés helye "változó" bejegyzéssel szerepel. Kérdésünk: Az 500 forint összegű napidíj kinek fizethető ki, milyen feltételeknek kell megfelelnünk? Annak a munkavállalónak, akinek a munkaszerződésében a munkavégzés helye változó, adható-e? Válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel: Szepi Sped Kft. S. Ildikó

Nem mindegy, hol kell dolgozni a munkaszerződés szerint Cikk

A munkavégzés helye meghatározásnak nincs különösebb jelentősége, amíg a munkavállaló a megszokott rendben végzi a dolgát. Ez egészen addig igaz, amíg például nem változik meg a munkáltató székhelye, vagy míg nem merül fel igény a „megszokott” munkahelytől eltérő helyen történő foglalkoztatásra.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink