421 találat a(z) munkavállaló cimkére

Fél, hogy ellopja a pénzét, kárt okoz a munkavállaló? Biztosítékot kérhet Cikk

Bár a törvény alapján már négy éve van rá lehetőség, a gyakorlatban eddig nem terjedt el széles körben a munkavállalói biztosíték intézménye. Lényege, hogy a munkáltató a dolgozóval megállapodik, miszerint a munkavállaló átad legfeljebb egyhavi alapbérének megfelelő összeget, ezt a munkáltató köteles elkülönített számlán kezelni, és kizárólag a kártérítési igényének kielégítésére használhatja fel, a munkabérből történő levonás szabályai szerint. Mi lehet az oka annak, hogy az óvadékot alig alkalmazzák a gyakorlatban?

Munkáltatója bejelenti a munkavállalót? Itt ellenőrizheti Cikk

Összesen 4823 adózó szerepel azon a friss (július 31-ei adatokat tartalmazó) listán, amelyen a NAV az alkalmazotti bejelentési kötelezettséget elmulasztók nevét, címét, adószámát teszi közzé.

Uniós munkavállalók jogai Nagy-Britanniában: Brüsszel cáfol Cikk

Az Európai Bizottság gyakorlatilag cáfolta hétfőn azokat a brit lapértesüléseket, melyek tudni vélték, hogy a februári EU-brit megállapodás az uniós munkavállalók bizonyos szociális jogainak korlátozásáról lehet a jövőbeni rendezés gerince.

Balesetet szenvedett a munkavállaló, felelős-e a munkáltató? Döntött a Kúria Cikk

Munkavégzés közben bekövetkezet baleset ügyében pereskedett a villanyszerelő munkavállaló munkáltatójával. Az ügy a Kúriánál kötött ki.

Ha rosszul mond fel, rosszul jár – ha ezeket tudja, jól jár Cikk

A munkavállaló is felelősséggel tartozik azért, ha jogellenesen szünteti meg a munkaviszonyát, és annak komoly következményei vannak. Hogy ezt elkerülje, ismernie és alkalmaznia kell az előírásokat. Elmondjuk a teendőket.

Jogellenes felmondás Kérdés

Kedves dr. Hajdu-Dudás Mária! Érdeklődve olvastam legutóbbi írását. Szívesen venném, ha írna a jogellenes felmondás fordított esetéről is, amikor a munkavállaló mond fel jogellenesen. Tapasztalataim szerint ez utóbbi ma tipikusabb eset, és úgy tűnik, a munkáltatók kiszolgáltatottabbak ilyen helyzetekben. Üdvözlettel: Gyüre Tamás

Munkavállalónak fizetett szállásdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnerünk munkavállalóinak kíván lakásbérletet finanszírozni székhelyétől eltérő városban az ottani munkák elvégzésére. Jelenleg fix féléves időtartamra, melyet majd előreláthatólag hosszabb időtartamra is igénybe vennének. Ennek költségét a vállalkozás állja. Az adott városban fióktelepet működtet a cég. Szükséges-e telephelyként bejelenteni a bérleményt? Van-e bármilyen bejelentési kötelezettsége a cégnek a bérelt ingatlannal kapcsolatban? A bérleti szerződésben fel van tüntetve, hogy a lakást a vállalkozás munkavállalói számára munkásszállás céljára használja. Válaszát előre is köszönöm.

Így lehet egyszerre több dolgozót elküldeni Cikk

Sok cég tapasztalja működése során, hogy kénytelen nagyobb számú munkavállalót elküldeni veszteséges gazdálkodása miatt. A csoportos létszámcsökkentés végrehajtása során egy sor speciális szabályt kell betartani. Ha ez sikerül, a munkavállalók hiába fordulnak bírósághoz. Vagy mégis van támadási lehetőség?

Lakhatási támogatásra 10 milliárd, nőnek a mobilitást segítő kedvezmények Cikk

Jövőre nőnek a munkavállalók mobilitását segítő adókedvezmények, amire azért van szükség, mert egyes térségekben jelentős munkaerőhiány alakult ki – mondta Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a Parlamenthez benyújtott adócsomag kapcsán.

Számoljuk a szabadságot – példák és tévhitek Cikk

Éveink múlásával nő szabadságnapjaink száma is. De tudja-e, hogy kiknek és miért járnak plusz napok, például a fiataloknak, a szülőknek, az egészségkárosodást szenvedőknek, a veszélyeztetett munkahelyen dolgozóknak? Mennyi szabadság illeti meg az elvált szülőket, ha például 3 gyermeken osztoznak? Ki számít gyermeknek, szülőnek, fogyatékosnak? Válaszolunk a mindennapokban felmerülő kérdésekre, és tévhiteket is eloszlatunk.

Az angliai magyar munkavállalást is veszélyezteti a Brexit Cikk

Az Európai Unió társállamaiból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók alig néhány százaléka felelne meg a brit munkavállalói vízumelőírásoknak, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként kilépne az unióból, és az EU-tagállamokra is kiterjesztené az unión kívüli országok állampolgáraira jelenleg érvényes vízumkövetelményeket – áll a Migration Observatory pénteken ismertetett elemzésben.

Szerződések aláírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy van-e annak jogi akadálya, hogy egy munkaszerződést az ügyvezetői feladatok ellátására, gazdasági társaság ügyvezetőjeként és munkavállalóként ugyanaz a személy írjon alá? Illetve egy gazdasági társaságnak egy másik gazdasági társaságban történő kizárólagos tagsága esetén, a két jogi személy között létrejött gazdasági kapcsolatot létrehozó szerződést ugyanaz a magánszemély írja alá? Kérem, a tilalomra vonatkozó jogszabályt is jelölje meg. Előre is köszönöm.

Plusz hatezer munkavállaló és több tízmilliárd forint bérpótlék a vasárnap ára Cikk

Több ezer munkavállaló felvételére és több tízmilliárd forint bérpótlék kifizetésére van szükség a kereskedelemben a vasárnapi újranyitás miatt, ami persze még így is megéri a cégeknek.

Szóbeli megállapodás kilépésről, ám a munkavállaló terhes lesz Cikk

Érdekes helyzet alakulhat ki, ha az alkalmazott és a munkáltató szóban – közös megegyezéssel állapodik meg a munkaviszony megszűnéséről. A munkavállaló azonban meggondolta magát, mert kiderült számára, hogy terhes lett. Mi a teendő ilyenkor? Szakértőnk, dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszol.

Szabadság és biztosítás behívásos munkaviszonyban Cikk

Behívásos munkaviszonyban hogyan kell bért fizetni, szabadságot és betegszabadságot kiadni? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close