Közeleg az M30-as összesített igazolás kiadásának határideje

  • Lepsényi Mária adószakértő
3

Közeledik a 22M30-as igazolások kiadásának határideje, amely 2023. január 31. Gyakori kérdésként merül fel, hogy milyen formában kell kiállítani és átadni az M30-as igazolásokat.

A bizonylat, a nyilvántartás, a könyvvezetésről szóló jogszabályokban előírt könyvek, nyilvántartások, továbbá a tervek, szerződések, levelezések, nyilatkozatok, jegyzőkönyvek, határozatok (végzések), számlák és más kivonatok, igazolások, tanúsítványok, köz- és magánokiratok, megjelenési formájuktól függetlenül iratnak minősülnek. (Adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 7. § 24. pontja.)

Az összesített igazolást a felek közötti jogviszonyban magánokiratnak kell tekinteni. A munkáltató, kifizető által kiadott igazolás adattartalmát a NAV akkor fogadja el valósnak, ha az igazolás megfelel a magánokirat – törvényben meghatározott – formai és tartalmi követelményeinek, ezért a nem magánszemély munkáltató által kiadott igazolás kötelező eleme a cégszerű aláírás.

Az összesített igazolást a természetes személynek személyesen, postán vagy elektronikusan is át lehet adni. Az igazolás átadását a magánszemély aláírásával, postai kézbesítés esetén a feladást bizonyító szelvénnyel (ajánlott szelvénnyel, tértivevénnyel) igazolhatja a munkáltató.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük az elektronikus úton átadott igazolással kapcsolatos tudnivalókat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (3)
Ruszin Zsolt

Most nézem, hogy apró betűkkel szerepel Lepsényi Mária neve szerzőként. Elnézést kérek, az ilyen apró betűk nem segítenek. Ettől még nem örülök, hogy a múlt századi aláírásmániának teret ad az adózóna.

Ruszin Zsolt

A témában cikket írtam már tavaly, aki rákeres az alábbi szövegre, az megtalálja:

Nem kell aláírni az M30-as adatlapot!

Ruszin Zsolt

"... ezért a nem magánszemély munkáltató által kiadott igazolás kötelező eleme a cégszerű aláírás."
Ez nem igaz. A magánokirat nem igényel cégszerű aláírást. Az a TELJES BIZONYÍTÓ EREJŰ magánokirat.

"Az igazolás átadását a magánszemély aláírásával, postai kézbesítés esetén a feladást bizonyító szelvénnyel (ajánlott szelvénnyel, tértivevénnyel) igazolhatja a munkáltató."
Ez sem igaz. Az elektronikus kézbesítést nem kell aláírással igazolni. Az elektronikus kiküldést a munkáltató bizonyíthatja az elküldött e-mail tárolt példányának továbbításával.

A cikk ezen túlmenő része arra a hazugságra épül, hogy a magánokirat rögtön TELJES BIZONYÍTÓ EREJŰ magánokiratot jelentene, az olvasók azt nyugodtan figyelmen kívül hagyhatják.

Az M30-as aláírás nélkül kiadható igazolás, ha hasonlítani akarom, az nagyjából olyan, mint egy bankszámla kivonat, amin fontos adatok vannak, de senki se írja alá azokat.

A témában már tavaly is volt egy ilyen hamis cikk, akkor még vállalta Lepsényi Mária, hogy ő a szerző, most még ezt se vállalta. Bravó.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs