301 találat a(z) munkaszerződés cimkére

Munkaszerződés módosítása a minimálbér emelése miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hivatkozva az alábbi kérdésre és a rá érkezett válaszra: http://adozona.hu/kerdesek/2016_1_19_szukseges_munkaszerzodes_modosita_fwv Mivel nem kötelező a módosítás írásba foglalása, de összességében most célszerűbb lenne elkészíteni, mint később, így a kérdésem az lenne, hogy ezt milyen dátummal kellene elkészíteni, még a hatályba lépése előtti 2017. decemberivel, vagy készülhet mostani dátummal is, hivatkozva arra, hogy a módosítás 2018.01.01-től él? Válaszát köszönöm!

Felmondási ok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik partnercégünknél problémaként jelentkezik, hogy egyes munkavállalók (irodai alkalmazottak) a céges tulajdonban lévő munkaeszközként biztosított asztali számítógépen munkaidőben privát cselekedeteket végeznek (közösségi oldalak, saját albérletkeresés stb.). Nem is az intolerancia, de az ilyen esetek elszaporodása és rendszeressége okozza a problémát, miközben a feladatok ellátása határidőre nem biztosított. Kérdésem az lenne, hogy erre alapozva fel lehet-e mondani a munkaviszonyt rendkívüli felmondással (a munkaszerződésben szerepel, hogy a céges eszközt magáncélokra egyáltalán nem lehet használni), vagy ha nem, akkor milyen módszerrel lehetne gátat szabni ennek a magatartásnak?

Végelszámoló jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. 2018. 01.01-jével végelszámolást indított. A kft.-ben a tag a végelszámolás előtt munkaviszonyban látta el az ügyvezetői teendőket, mellette más munkakört is ellátott. A cégbíróság most bejegyezte őt végelszámolónak. Az lenne a kérdésem hogy ennek okán 2017 december 31-ével meg kell szüntetni a munkaviszonyát? Vagy elláthatja a végelszámolói feladatokat munkaviszonyban, ha módosítjuk a munkaszerződését? Vagy tagi jogviszonyban lehet végelszámoló? Egyébként ilyen esetben, ha ő az egyedüli tag, egyben ügyvezető is, aláírhatja a saját munkaszerződését mint munkáltató?

Felmondási idő alatti táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég a nem megfelelő munkavégzés, és munkához való hozzáállás miatt felmondaná a munkaszerződést. Tehát írásban közli, január 8-án, hogy meg kívánja szüntetni a munkaviszonyt, akkor azonnal elkezdődik a felmondási idő, jól gondolom? A félő az, hogy január 9-én reggel megkeresi a háziorvosát, és táppénzre (jogosulatlanul, amit elég nehéz bizonyítani) fog menni. 2017. októberben kelt a munkaszerződése, lejárt a próbaidő. A próbaidő lejárta után kezdődtek a különböző problémák a dolgozóval. Ha már elkezdődött a felmondási idő, és úgy megy táppénzre, akkor vajon megszűnik 30 napra a munkaviszonya? Köszönettel Lengyel Krisztina

Munkaszerződés módosítása Kérdés

Egy évvel ezelőtt megkértem a jogi feladatokkal megbízott cégünket, hogy egységesítsék a munkaszerződéseiket a már állományban lévő kollégáknak is. Sajnos most ismertem fel azt a tényt, hogy a szerződés és a kapcsolódó "munkarend" (nem tájékoztató, azt nem írtak) több pontban nem megfelelő. Például a munkaszerződés és a "munkarend" több pontban azonos. Alapesetben egy tájékoztatóba írandó pont a munkaszerződésben szerepel, vagy van olyan pont (kollektív szerződés hatálya alá nem tartozik), ami sehol sem szerepel. A cég dinamikusan bővül, ezt a szerződést sok új kollégával is aláírattuk. Mit lehet ilyenkor tenni? Köszönöm a segítségét!

Ügyvezető munkaszerződése – pontosító kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr! Köszönöm szépen az ügyvezető munkaszerződése tárgyú kérdésünkre adott válaszát. Válaszával kapcsolatban az alábbi pontosító kérdésünk merült fel: Jól értjük, hogy nincs akadálya annak, hogy egy ügyvezetőt határozott időre jegyezzenek be ügyvezetőként a cégjegyzékbe, azonban az ügyvezetői munkakörre szóló munkaszerződését (tehát az ügyvezetői tisztségre egységes jogviszony jönne létre) határozatlan időre kösse meg? Szíves válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel.

Ügyvezető munkaszerződése Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Egy cég ügyvezetője a társaság ügyvezetését munkaviszonyban látja el. Az ügyvezetői megbízatás társasági jogi szempontból határozott időre szól. Jól gondoljuk, hogy a fenti esetben nincs akadálya annak, hogy az ügyvezető munkaszerződése ne határozott időre, hanem határozatlan időre szóljon? Szíves válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel.

Korlátok munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásnál Cikk

A foglalkoztatás alapvető feltételeit a munkaszerződés – mint a felek kétoldalú megállapodása – tartalmazza. A munkáltató rendelkezésére áll azonban az a lehetőség is, hogy a munkavállalót más munkakörben, munkavégzési helyen vagy munkáltatónál foglalkoztassa. Ez a jogosultság nem korlátlan, ennek szempontjait tekintjük át.

Heti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném szíves tájékoztatását kérni: Egy fogadó, amelynek fő tevékenységi köre 56.10 éttermi, mozgó vendéglátás, illetve 55.90 egyéb szálláshely szolgáltatás, működési engedélye szerint főszezonban – június 16. és szeptember 1. között: Hétfőtől csütörtökig: 08:00 – 20:00 Péntek: 08:00 – 21:00 Szombat: 08:00 – 21:00 Vasárnap: 08:00 – 20:00 Szeptember 1. és június 15. között: Péntek: 12:00 – 20:00 Szombat: 08:00 – 21:00 Vasárnap: 08:00 – 20:00 között tartja nyitva éttermét. Milyen típusú munkaszerződéssel foglalkoztathatók az étterem működtetésében résztvevő dolgozók, milyen időbeosztásban, illetve kell-e munkabérpótlékot fizetni részükre? Köszönöm válaszukat!

Belépés elmaradása szankcionálható? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, jogilag van-e lehetőség arra, hogy a munkavállaló belépési szándékát, pontosabban annak elmaradását valamilyen módon szankcionálni lehessen? Sajnos többször előfordult már egyik cégünknél, hogy a hetekkel korábban aláírt munkaszerződését a dolgozó a munkába állása előtt lemondja, ezzel megkárosítva a céget oly módon, hogy a másik potenciálisan felveendő álláskereső időközben másik állást talált, így elölről kell indítani az egész álláskeresési folyamatot? Lehet-e valamilyen kötbért vagy bármit kikötni garanciaként a munkába állás biztosítására? Szíves válaszát előre is köszönöm!

Igazolás a dolgozó nyilvántartásba vételéről Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Tbj. 46. § (1) bekezdése alapján a dolgozó nyilvántartásba vételéről igazolást kell kiadni a munkavállalónak. Megfelelő az a gyakorlat, hogy ha erről nem külön igazolást adunk ki, hanem beleírjuk a munkaszerződésbe, hogy "jelen szerződés aláírása a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 46. § (1) szakasza szerinti igazolásnak is minősül? Köszönöm segítségét.

Vezető állású munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy milyen esetben lehet a munka törvénykönyve 208. §-sal kezdődő vezető állású munkavállalóra vonatkozó szabályokat alkalmazni? Bele kell ezt foglalni a munkaszerződésbe? Mitől lesz vezető? Például egy 3 fős csoport vezetése már ilyen, vagy esetleg cégvezető, ügyvezető, kereskedelmi vezető kell legyen? A kötetlen munkaidő mit jelent? Az ő vezetője, vagy beosztottjai el kell tudják érni, akár 8 munkaórán túl is, vagy a saját munkaidejét ő osztja be, de nyilván az normál munkaviszony esetén nem több mint heti 36 óra? Ha túlmunkája jelentkezik, azt a többi munkavállalóval azonosan kell az Mt. szerint kompenzálni? Válaszát előre is köszönöm!

Munkakörhöz szükséges képesítés megszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekkel fordulok Önhöz. Egy munkáltató olyan munkavállalóval szeretne munkaszerződést kötni, aki nem rendelkezik a munkakör betöltésének feltételeként előírt középfokú képesítéssel. A középfokú képesítést mind a munkáltató, mind jogszabály előírja. Jól gondoljuk, hogy ebben az esetben a felek a munkaszerződésben megállapodhatnak abban, hogy a munkavállaló a munkakört a szükséges képesítés hiányában is betöltheti azzal, hogy vállalja, hogy a képesítést bizonyos határidőre megszerzi? Jól gondoljuk, hogy erre az esetre köthető tanulmányi szerződés, mivel jelen esetben a tanulmányok elvégzésére nem a munkáltató kötelezte a munkavállalót? Ha a felek nem kötnek tanulmányi szerződést, a munkáltató köteles munkaidő-kedvezményt és a kiesett időre távolléti díjat fizetni, és köteles továbbá megtéríteni a tanulmányokkal kapcsolatos költségeket az Mt. 51. § (2), 146. § (3) b) és 55. § (1) g) alapján? Ha a munkavállaló nem szerzi meg határidőre a képesítést, a munkaviszonya megszüntethető szakmai alkalmatlanságra alapított munkáltatói felmondással? Szíves válaszait ezúton is köszönöm! Tisztelettel.

Havi bérátalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 8 fős kft,-nél 3 gépkocsivezető van alkalmazásban, akik az árut terítik. Számukra lehet-e havi átalányt számolni, ami tartalmazza az esetleges éjszakai, valamint a műszakpótlékot? A bérlistán egy külön feladásban szerepelne minden hónapban ugyanaz az összeg, a munkaszerződésben ezt szerepeltetnénk. Megoldható lenne? Előre is köszönöm. Tisztelettel: Zsné

Munkaszerződés: amit feltétlenül írjon bele, és amit biztosan ne! Cikk

Sokszor merül fel a munkáltatók részéről a kérdés, hogy mit kell, illetve célszerű munkaszerződésben szabályozni. Bizonyos elemek nélkül ugyanis a munkaviszony létre sem jön. Más elemek munkaszerződésben történő feltüntetése nem kötelező ugyan, de hasznos. Olyan elemek is vannak azonban, amelyek feltüntetése kifejezetten hátrányos a munkáltatók számára. Végezetül pedig vannak olyan elemek is, melyeket egyszerűen szükségtelen munkaszerződésben szabályozni. Lássuk, mire kell különösen ügyelni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs