300 találat a(z) munkaszerződés cimkére

Nyugdíjas munkavállalók Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyugdíjas munkavállalókkal kapcsolatban szeretnék kérdezni. 2018. 12. 31-ével kijelentették őket, mivel 2019. 01. 01-jétől nem biztosítottak. Azoknak a nyugdíjas munkavállalóknak, akik 2016. 06. hónaptól már (öregségi, nők 40) nyugdíjasként dolgoznak, kell-e új munkaszerződést kötni 2019. 01. 01-jétől? Vagy a korábban megkötött munkaszerződés érvényes továbbra is?

Bt.-beltag öregségi nyugdíjas jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt.-beltag és vezető beosztású, de már öregségi nyugdíjas cégvezető aktívan dolgozik is saját cégében. Ez ideg a havi jövedelem összegét, mint társas vállalkozó kapta. 2019-től az adózási szabályok változása miatt megtehetjük-e, hogy a cég vezetőjeként mint kiegészítő tevékenységet folytató fizetünk egészségügyi szolgáltatási járulékot? Az eddig kifizetett jövedelmére pedig, mint munkaviszonyos "munkavállaló" részére a kedvezőbb adózási tételekkel kerül sor? Bt.-beltagként köthetek-e vele munkaszerződést? Válaszát előre is köszönöm!

Egyszemélyes kft. ügyvezetése melletti munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft. tagja az ügyvezetést megbízás alapján látja el. További feladatok végzésére köthet-e a társasággal munkaszerződést? Köszönettel: Gódor Erzsébet

Kormányhivatali munkaügy Kérdés

Kormányhivatalban 2018. 12. 31-én lejár a munkaszerződésem. Szeretném megkérdezni, hogy ha nem maradnék tovább, akkor mi a teendőm (például felmondás vagy hivatal értesítése, vagy egyszerűen semmi)? Köszönöm válaszukat.

Költöztetési juttatás munkaszerződésben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaszerződésben meghatároztak a munkavállalónak devizában egy összeget, aminek a célja, hogy a külföldről hazaköltözés költségeire fordítsa. Nem külföldi kiküldetéshez kapcsolódó! A szerződés 09. havi, a kifizetést a novemberi bérsrel együtt utalják, 12.04-én. Kérdés: milyen árfolyammal számoljunk? Köszönöm szépen!

Szerződésben foglalt jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha munkaszerződésben szerepel, hogy a "Munkavállaló az alapbéren és mozgóbéren felül, jutalékban részesülhet, a külön megállapodásban (Jutalék kiírás) rögzített feltételek alapján", akkor a munkáltató egyoldalúan megszüntetheti-e a jutalék kifizetését a külön megállapodásra hivatkozva azzal, hogy azt a munkáltató egyoldalúan bármikor visszavonhatja?

Munkaszerződésben legmagasabb juttatás Kérdés

Munkaszerződéssel foglalkoztatott tanuló óradíját 500 forintban határoztuk meg, és fizettük ki. Az általunk kifizetett összeg összesen 60 ezer forint volt, ezt milyen módon számolhatja el a cégünk?

Katás vállalkozás nem kisadózó tagjának munkavégzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozás kisadózóként be nem jelentett tagjának személyes közreműködése kizárólag munkaviszonyban lehetséges. A vállalkozás bevallásait azonban a kültag készítené el, tehát nem a bevételszerző tevékenységben venne részt. Ebben az esetben elláthatja ezt a feladatot megbízási jogviszony keretében, vagy ilyenkor is munkaszerződést célszerű kötni? A válaszát előre is köszönöm!

Ki számít főnöknek? Nem a munkaszerződés dönti el Cikk

Felmondta a munkavállaló munkaviszonyát a munkáltató, és az indokolást arra hivatkozva mellőzte, hogy az illető vezető állású. Az elbocsátott munkavállaló peres eljárásban a felmondás semmisségének megállapítását kérte. Az ügy a Kúrián kötött ki.

Mt.-ben foglaltaknál hosszabb felmondási idő kikötése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. 69. § (3) bekezdése alapján a felek az Mt. 69. § (1)–(2) bekezdéseiben foglaltaknál hosszabb, legfeljebb hathavi felmondási időben is megállapodhatnak. Jogszerű-e, ha a felek a munkaszerződésben azt rögzítik, hogy munkavállalói felmondás esetén a felmondási idő fixen 3 hónap, míg a munkáltatói felmondás esetén a felmondás idő tekintetében az Mt. szabályai irányadóak. Jogszerű-e, ha a felek a már megkötött (mind a munkáltatói, mind a munkavállalói felmondás esetére) Mt. szerinti felmondási időt rögzítő munkaszerződésüket módosítják a fentiek szerint? Tisztelettel.

Munkabérelemek megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltatónál alapbéren túli egyéb juttatások: a munkavállalókat megillető étkezési utalvány, valamint havi prémium. Ezeket nem a munkaszerződés, hanem az Mt. 46. §-a szerinti tájékoztató tartalmazza. A munkáltatónál idén új kollektív szerződés (ksz) lépett hatályba, ami előbbi juttatásokat nem tartalmazza. A tájékoztatóban szerepel, hogy ha módosul a ksz , és az eltérő szabályozást fog tartalmazni, mint a tájékoztató, akkor a módosított ksz lesz az irányadó. A munkáltató január 1-jével be fog olvadni egy másik cégbe, ezért minden munkaszerződést egységes szerkezetbe foglalnak. Egyidejűleg átadják majd az Mt. 46. §-a szerinti új tájékoztatót az átvett munkavállalóknak. Az átvevő munkáltatónak saját ksz-e van, az a fenti juttatásokat már tartalmazza. Kérdéseim: 1. Minek minősül munkajogilag a tájékoztatóban szereplő juttatás, ha arról sem a munkaszerződés, sem a ksz nem rendelkezik? 2. Ha egyoldalú a munkáltatói kötelezettségvállalás, hogyan lehet azt megszüntetni? 3. Az átvett munkavállalók tekintetében az átvevő ksz-e felülírja-e a korábbi (jogelőd munkáltató által adott) tájékoztatóban szereplő vagy egyoldalú gyakorlattal kialakított juttatásokat? 4. Elegendő-e, ha az Mt. 46. §-a szerinti (az átvevő által átadott) új tájékoztatóból egyszerűen kimarad a korábban adott két juttatás, és csak azok kerülnek feltüntetésre, amiket az átvevő munkáltató ksz-e biztosít? Vagy szükséges a munkaszerződésben is rendelkezni arról, hogy a fenti juttatások már nincsenek? Tisztelettel.

Napidíj kifizetési feltételei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál irodai alkalmazottak, munkagépkezelők, segédmunkások dolgoznak. Köztük van alkalmi bejelentésű foglalkoztatott is. Az állandó dolgozók egy részének a munkaszerződésében a munkavégzés helye "változó" bejegyzéssel szerepel. Kérdésünk: Az 500 forint összegű napidíj kinek fizethető ki, milyen feltételeknek kell megfelelnünk? Annak a munkavállalónak, akinek a munkaszerződésében a munkavégzés helye változó, adható-e? Válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel: Szepi Sped Kft. S. Ildikó

Gyeden, gyesen, táppénzen lévők régi-új munkaviszonya Kérdés

Egy gazdasági társaságban több dolgozó is gyeden, gyesen, illetve várandóságra tekintettel táppénzen van. Ezeket a dolgozókat egy másik cég átvenné. Milyen módon tud megszűnni a munkaviszonyuk a jelenlegi munkáltatójuknál, hogy semmilyen juttatástól ne essenek el, anyagi kár ne érje őket? Hogyan kell ezt az ügyletet dokumentálni (például: munkavállaló felmond, és új szerződést köt a leendő céggel)? A táppénzen lévő kismamának meg kell-e szakítani a táppénzét az utolsó napon, és másnap újra táppénzre megy az új cégnél? Mi a teendője az új cégnek azon túl, hogy munkaszerződést köt a munkavállalóval, és a táppénzt megigényli a dolgozónak? A gyeden, gyesen lévőkkel kapcsolatban van-e teendője az új cégnek azon túl, hogy bejelenti őket, és munkaszerződést köt? Az új cégnél hogyan kell számolni a gyed, gyes, táppénz, később csed idejére jutó szabadságot arra tekintettel, hogy már a dolgozóknak jár az előző munkahelyről is szabadság? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Kell-e munkaidőkeret két műszak esetén Kérdés

Fodrász részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalót nem munkaidőkeretben foglalkoztattuk. A munkarendjét meghatároztuk heti váltásban 8-12;12-18. A heti pihenőnap a szokásostól eltérő, mert amikor délelőttős, akkor dolgozik szombaton. A kialakult rend szerint nincs előre kifüggesztve a beosztás, ez a napi kialakult 30 éves gyakorlat alapján teszik, szóbeli megállapodás alapján kötelező-e írásban kifüggeszteni a beosztást? Ez az üzlet egy régi fodrász szövetkezet tagjaiból áll, ahol székbérlettel dolgoznak a szépségszalon munkatársai egyéni vállalkozóként, illetve azok munkavállalóiként. Kérdésem: eltérő munkarend, két műszak, szombati munkavégzés esetén kell-e munkaidőkeretes munkaszerződést kötni a munkavállalóval, vagy elegendő a munkaszerződésben a szabadnapra vonatkozó eltérést rögzíteni és a tájékoztatásban a munkarendet lejegyezni, például páros hét 8-12, páratlan hét 12-18, hetente változó egyik hét 8-12, másik hét 12-18?

Több munkáltató általi foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégcsoport egyik vállalkozásánál alkalmazásban áll egy főállású dolgozó. A foglalkoztatást ezen cégünkben továbbra is szeretnénk fenntartani. A társcégünkkel szeretnénk több munkáltató általi jogviszonyt létrehozni a munkavállalóval. Ennek a gyakorlati kivitelezéséhez kérném tanácsát. Elegendő-e a már meglévő munkaszerződést több munkáltató általira módosítani, vagy meg kell szüntetni, és újat kell kötni, amelyben már az új foglalkoztató is benne lenne? Ha a szerződésmódosítás megfelelő,abban az esetben szükséges-e külön új munkaszerződést készíteni az új munkáltató esetében, vagy a módosítás tekinthető-e egyben új munkaszerződésnek is az ő esetében?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs