262 találat a(z) megbízási díj cimkére

Ekhós megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízási jogviszonyban, ekhós adózás választása esetén (a kollégának van főállása máshol, ahol megfizetik a minimálbér 12-szerese után a járulékokat), a teljes megbízási díjat ekhóval számfejtjük. A kérdés, hogy ebben az esetben is érvényes, hogy a megbízási díj 90 százaléka után kell csak az ekhót számolni? Válaszát előre is köszönöm!

Megbízási díj adózása és járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. megbízási szerződést kötött 2016. szeptember 15. és 2017. június 15. közötti időszakra egy magánszeméllyel, bruttó 330 ezer forintos megbízási díjra. A kifizetés az időszak végén történne, egy összegben. A megbízott 10%-os költséghányadot választott, így a jövedelme 297 ezer forint lenne. Helyesen gondoljuk, hogy ez elosztva 9 hónapra, havi 33 ezer forintos jövedelmet jelent, ami így 2016-ban sem éri el a minimálbér 30%-át, tehát nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt? Második kérdésem, hogy ha a kft. 2017. január 1-jétől áttért a KIVA szerinti adózásra, helyesen gondoljuk-e, hogy ebben az esetben a megbízási díj teljes összege után kivát kell fizetni, és nincs szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség? Harmadik kérdésem, hogy a megbízási díjról szóló 08-as bevallásban kell-e jelölni (ha igen, hol) a megbízási díj időszakát? Köszönettel: VL

Munkaviszony melletti megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Annak, aki munkaviszony mellett (heti 36 óránál több órában) megbízást vállal abban a kft.-ben, amelyben tag is és ügyvezető is (a munkaviszony, amelyre tekintettel a járulékfizetés fennáll nem ebben a kft.-ben van) kell-e megbízási díjat fizetni, vagy lehet térítésmentesen ellátni a feladatokat, kell-e a megbízási díjra tekintettel adót/járulékot fizetni?

Megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét megbízási díj járulékaival kapcsolatban. Milyen járulékokat kell levonni és megfizetni 2017. évben, ha a minimálbér 30%-át nem éri el a megbízási díj, illetve ha fölötte van, a 1,5% munkaerő-piaci járulékot kell e vonni a megbízási díjból? Az az egyéni vállalkozó, aki otthonápolást végez (és csak ezt a tevékenységet), az OEP-pel kötött megállapodást, ha az általa a megbízottaknak fizetett megbízási díj a minimálbér 30%-a fölött volt, köteles lett volna szakképzési hozzájárulást is fizetni? Eddig ez nem történt meg. Köszönöm a segítséget.

Osztrák magánszemély megbízási díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 1 napos előadásra kötött megbízási szerződést egy osztrák állampolgárságú magánszeméllyel. A megbízási díj eléri a minimálbér 30 százalékát. A magánszemély A1 igazolást adott le, illetőségigazolást viszont nem hozott. Kérném tájékoztatását jól tudom, hogy ebben az esetben nem kell járulékot levonni, csak szja-t? Az osztrák biztosítótól kaptunk egy levelet, hogy a 883/2004/EK rendelet 13. cikkének (4) bekezdése alapján az osztrák jogszabályok hatálya alá esik a magánszemély magyarországi foglalkoztatása és mellékeltek egy nyomtatványt, amin be kell jelentenünk a kinti biztosítóhoz a foglalkoztatást és tájékoztattak, hogy 37,75 százalék járulékot vonjunk le és fizessük meg a hatóságnak. A magyarországi foglalkoztatást be kell jelentenem a külföldi biztosítóhoz, ha levonom az általuk írt járulékokat, azt kinek milyen számlaszámra utalom? Válaszát köszönöm: Anikó.

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! http://adozona.hu/kerdesek/2017_2_8_rokkantsagi_ellatas_melletti_jaru_pce Hivatkozva a fenti kérdésre, ha a társasági szerződésben szerepelek mint ügyvezető, a megbízási díj nem erre szól, az ügyvezetést javadalmazás nélkül végzem. Ebbe beleköthet a NAV? Köszönöm segítésgét

Külföldi magánszemély megbízási díj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk egy angol állampolgárságú magánszemélynek szeretne megbízási díjat fizetni (szellemi tevékenység: ötletelés egy projekt kapcsán). A munkát Magyarországon végzi. Nincs magyarországi adóazonosítója/taj száma. Kérdésünk: lehet-e úgy kifizetni a munkáját, hogy a bruttó összeget átutaljuk neki és majd ő leadózza ott, ahol adóügyileg illetősége van (Anglia), vagy kötelező tőle járulékot/szja-t vonni és így szükséges neki adóazonosítót/taj számot kiváltani? 2000 euróról van szó. Köszönettel Szentesi Péter Virtus Kft.

Kuratórium elnökének megbízási díja II. Kérdés

Tisztelt Dr. Kéri Ádám! Köszönöm válaszát és iránymutatását! De a tárgyban szereplő kérdésem egy jövőbeni (új) IPA-pályázathoz kapcsolódott, és főként azt kellene teljes bizonyossággal tudnunk (eltekintve a forrástól), hogy a kuratórium tagjai részesülhetnek-e megbízási díjban az elvégzett munkájukért (jelen esetben pályázatmenedzsment) bármilyen forrásból a magyar jogszabályok szerint, vagy csak költségtérítésre és/vagy tiszteletdíjra tarthatnak igényt? Köszönettel: Bundity Ildikó

Kuratórium elnökének megbízása Kérdés

Tisztelt Szakértő! IPA-pályázatból részesülhet-e (szakmai vezető/menedzser) a kuratórium elnöke és tagja megbízási díjban a pályázat ideje alatt? Köszönettel: Bunditz Ildikó

Kifizetés külföldi magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi kft.-nek megbízási díj ellenében egy külföldi magánszemély tanácsadást végez. A díjazás év végén esedékes. A külföldi magánszemély németországi lakcímmel rendelkezik, 1-2 napnál többet nem tölt Magyarországon. Milyen dokumentumot kell a kifizetésről kiállítania a magyar kft.-nek, milyen levonási terhek merülnek fel és milyen céges költségek terhelik a kifizetést? Válaszát előre is köszönöm!

Megbízásos és alkalmi munkavállalói jogviszony – kiva alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Oktatással foglalkozó ügyfelem a kiva szerinti adózást választotta. Segítségét szeretném kérni abban, hogy a megbízásos jogviszonyban foglalkoztatott oktatónak mi a kivaalapja? A megbízási díj teljes összege (bevétel) vagy a jövedelem (bevétel mínusz a nyilatkozata alapján levont költség)? Az alkalmi munkavállalónak kifizetett jövedelem a kiva alapját képezi? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Szocho 2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a 2017. januárban kifizetett, de még 2016. évre szóló megbízási díj után a 22 százalékos szochót kell fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Magánszemélyként bérbeadási tevékenység költségeinek elszámolása kataalany esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású alkalmazott heti 40 órás munkaviszony mellett kata hatálya alá tartozó kiegészítő tevékenységű vállalkozást folytat, tehát átalányadózó a vállalkozói tevékenysége során. Adószámos magánszemélyként 68.20 TEÁOR szám alatt ingatlan-bérbeadási tevékenység végzésére jogosult. Ebben az esetben jogosult-e a bérbeadás során tételes költségelszámolást alkalmazni a rezsiköltségek esetében, illetve értékcsökkentést elszámolni a bérbeadása során vagy az igazolás nélküli 10 százalék levonását is alkalmazhatja? Mi van abban az esetben, ha ugyanezen adóalany szálláshely-szolgáltatási tevékenységet is végezne? Átalányadózást is alkalmazhat ebben az esetben, s ekkor bevétele nem számít bele a kata keretbe, vagy tételes költségelszámolást vagy 10 százalékos igazolás nélküli költséglevonást is alkalmazhatja ? Ugyanezen magánszemély bérjövedelme mellett megbízási díjban is részesül. Ebben az esetben alkalmazhatja-e a 10 százalék igazolás nélküli költséglevonást, a tételes költséglevonást vagy a teljes megbízási díj az adó alapját képezi?

Kiegészítés-kérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdést tettük fel korábban, melyre az e helyen olvasható válasz született: http://adozona.hu/kerdesek/2016_11_29_ugyvezeto_megbizas_efi#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Válaszát ezúton is köszönjük. Két kérdésünk lenne még ezzel kapcsolatban: - Egyrészt kérdésünk elsősorban arra vonatkozott, hogy a megbízási díjnál általában figyelembe vehető 10 százalék költséghányad alkalmazásával kell-e megfizetni a járulékokat vagy sem? Tehát az Ön által megadott járulékokat a teljes alap, vagy annak 90 százaléka után számolhatjuk, mint a szja-t? (Elnézést kérünk ha pontatlanul fogalmaztunk, vagy Ön erre válaszolt, de nem jól értettük meg a válaszát.) Kérem, ennek a szempontnak a figyelembevételével legyen kedves még egyszer átfogalmazni a válaszát! - Másrészt válaszának eleljén Ön a következőt írta: "Ha a társaság tagja megbízásban ügyvezető, és nem áll a társasággal tagsági jogviszonyban, akkor társas vállalkozónak minősül." Ezt sajnos nem értjük, legyen kedves kifejteni pontosabban! Mert ha valaki nem áll a társasággal tagi jogviszonyban, akkor hogyan minősülhet társas vállalkozónak? A társas vállalkozói jogviszony alapja az, hogy tagról beszélünk, nem? Kiegészítését ezúton is köszönjük.

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiva adóalap egyik összetevője a személyi jellegű kifizetések. A Katv. 20. § (3) szerint személyi jellegű kifizetés a Tbj. szerint személyi jellegű kifizetésnek azon személyi jellegű ráfordítás minősül, amely a Tbj. szerint járulékalapot képez az adóévben. A megbízási díj, amennyiben nem haladja meg az adóév első napján érvényes minimálbér 30%-át, nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, az nem képez járulékalapot, habár szochoalapot igen. Úgy vélem, a fent említett megbízási díj nem képez kivaalapot, mivel a Tbj. szerint nem képez járulékalapot. Helyesen gondolom? Köszönöm a segítségét!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai

Pölöskei Pálné

adószakértő

Öregségi nyugdíjas alkalmazása (efo)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs