280 találat a(z) megbízási díj cimkére

Megbízási jogviszonyban külföldi kiküldetés napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Ügyfelem 5 napra külföldön történő munkavégzésre megbízási szerződést kötött egy magánszeméllyel. A megbízási díjon felül (a megbízási díj számfejtése a 10 százalékos költséghányad figyelembe vételével történik) napi 60 euró napidíj kifizetésében is megállapodtak. A kérdésem az, hogy a napidíj számfejtésénél az igazolás nélkül elszámolható költségeknél figyelembe vehetem-e a 30 százalékos költséghányadot, de maximum a 15 eurónak megfelelő forintösszeget? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Külföldi foglalkoztatása megbízási szerződéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségét kérni abban, hogy milyen feltételekkel foglalkoztatható (engedélyeztetés, bejelentés stb.) külföldi személy (EU-beli, illetve harmadik országos illetőségű) a minimálbér 30 százalékát meghaladó megbízási díj mellett? Válaszukat előre is köszönöm.

Kft. ügyvezetése nulla forint megbízási díj mellett Cikk

Veszteséges kft. ügyvezetője mikor dolgozhat nulla forint megbízási díjért – kérdezte olvasónk. Széles Imre, társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Ügyvezető járuléka Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Kft.-nek külső ügyvezetője van megbízásban, aki rokkant nyugdíjas. Megbízási díj havi 10 000 forint. Ugyanakkor a kft.-ben 6 órában dolgozik 129 000 forintért havonta. Most beteg lett, a kft.-ben nincs termelés, és munkaviszonyát megszüntetné. A megbízási díja pedig 0 forint lenne. Lehet-e ebből tb-hiány? A kft.-t szeretnék eladni, mivel veszteséges. Válaszukat köszönöm.

Tiszteletdíj vagy megbízás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk elnöksége (6 fő) havi rendszerességgel díjazásban részesül, amit az alapszabályban rögzítettünk. Jelenleg a 10 százalékos költséghányad figyelembe vételével állapítjuk meg a jövedelmet. Kérdésem, hogy ha megbízási szerződést kötünk, akkor lehet-e ezt önálló tevékenységként figyelembe venni, vagy mint választott tisztségviselők, a nem önálló tevékenység megítélése alá tartoznak, és akkor nem lehet a 10 százalékos költséghányad levonását alkalmazni? Válaszát előre is köszönöm!

Kinai állampolgár részére fizetett megbízási díj Kérdés

Magyar cég kínai állampolgár magánszemély részére napi 100 € (10 napig tartott a megbízás, összesen 1000 €) megbízási díjat fizetett. A magánszemélynek van Kínában biztosítási jogviszonya. A munkát Magyarországon végezte. A kifizetéshez van megbízási szerződés, de az adatok hiányosak. A kínai állampolgár már hazautazott. Hogyan tudjuk szabályosan elszámolni a napidíj összegét? Válaszát előre is köszönöm!

Mebízási díj hosszabb időszakra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a kérdésem, hogy lehet-e megbízási szerződést kötni magánszeméllyel határozott időtartamra – akár egy évre vagy tovább –, ha a megbízott a megbízási díjat csak a megbízás lejártát követően kapja meg egy összegben? A magánszemély főállásában biztosított. A megbízási díj havi szinten nem kerülne kifizetésre, de ha elosztjuk a megbízás összegét és a megbízás időtartamát, akkor jelen megbízás keretében is biztosítottnak fog minősülni. Problémát jelenthet-e, hogy a megbízási díjat nem havonta, hanem egy összegben fizetik ki? Köszönöm a választ!

Biztosított-e a megbízott? Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 09. 01-én egy rendező megbízási szerződést kötött egy alapítvánnyal színdarab betanítására 400 ezer forint megbízási díjért. A szerződés szerint a teljesítés a színdarab első színpadra állításának napja. A kifizetés a teljesítést követő napon történik. A teljesítés 2017. 06. 14-én megtörtént. A megbízás időtartama 287 nap volt (122 nap 2016-ban,165 nap 2017-ben). Egy napra eső megbízási díj 1394 forint, ebből 10 százalék költséghányaddal a jövedelem 1255 forint. Kérdésem, hogy a megbízott biztosítottnak minősül-e ebben az esetben? Kell-e levonni tőle járulékokat? Az 1255 forint napi jövedelem összegét a kifizetéskor, 2017.06.15-én hatályos 1275 forint/nap jövedelemhez kell viszonyítani ahhoz, hogy eldöntsük, a jogviszony biztosítási kötelezettség alá esik-e? Ez esetben a kifizetés nem biztosításköteles, csak személyi jövedelemadót vonunk belőle, mert 1275 forint x 287 nap = 365 925 forint több, mint 400 000 x 0,9 = 360 000 forint Vagy az 1255 forint napi jövedelmet a 2016. 09. 01-2016. 12. 31. közötti időszakra a 2016-ban hatályos 1110 forint napi jövedelemhez kell viszonyítani, majd 2017.01.01-től 2017.06.14-ig az 1275 forinthoz, ekkor a kifizetés már biztosításkötelessé válik, és járulékokat kell levonni az egész időszak vonatkozásában? Mert 1110 forint x 122 nap + 1275 forint x 165 nap = 345 795 forint, ami kevesebb, mint 400 000 x 0,9 = 360 000 forint? Ön szerint melyik variációval kell kiszámolni, hogy mennyi az a 287 napra eső jövedelem, ami még nem esik biztosítási kötelezettség alá? (Minimálbér 30 százalékáról szóló szabály.)

Érettségiztető tanárok megbízási díja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Iskolánkban az érettségi vizsgák lebonyolításáért az érintett tanárok megbízólevél és megbízási szerződés alapján külön díjazást kapnak a munkaviszonyukban kapott jövedelmükön kívül. A kérdésünk az lenne, hogy van-e jelentősége annak (esetleg adózási szempontból), hogy bérszámfejtéskor a már meglévő munkaviszonyban rögzítünk egyéb jövedelemként megbízási díjat, vagy teljesen külön kellene kezelni a megbízási díjat, és nyitni mindenkinek egy új jogviszonyt? Válaszukat előre is köszönjük!

Megbízó és megbízott: ezeket az adókat és járulékokat kell fizetni Cikk

Megbízási jogviszonyból származó díj közterheiről feltett olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Megbízási díj terhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem megbízási jogviszonyban kíván foglalkoztatni egy szakértőt előadások megtartására. A megbízási díj a minimálbér 30 százalékát meg fogja haladni, tehát biztosítási jogviszony keletkezik, Kérdéseim: 1. Ha a szakértő 40 százalékos költségelszámolásról nyilatkozik, akkor a megbízási díj kifizetendő összege, azaz a 60 százaléka után kell megfizetni a cégnek a 22 százalékos szoc-hót, valamint a munkaadói járulékot, s ez a kifizetendő összeg képezi-e az szja és az egyéni járulékok (10+7%) levonásának az alapját? 2. Ha a megbízott a 10%-os bizonylat nélküli kötségelszámolást választja, akkor a cég adhat-e részére költségtérítést (kiküldetési rendelvénnyel vagy munkába járás címén )? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát.

Román állampolgárnak megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi cég román állampolgárral megbízási szerződést kötött egy film elkészítésére és egy könyv megírására. Mindkét munkát Romániában végzi el az illető, nem tartózkodik Magyarországon. Mit kell a díjazásából vonni, illetve milyen igazolást szükséges tőle beszerezni? Válaszát köszönöm.

Megbízási díj – kivaalap Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Azt szeretném megtudni, hogy az a megbízási díj, amely nem éri el a minimálbér 30 százalékát – ezáltal nem minősül a megbízásos személy biztosítottnak – a kiva alapját képezi-e? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Nyugdíjas egészségbiztosítási járuléka Kérdés

Nyugdíjas ügyvezető igazgató társas vállalkozói jogviszonyban látja el feladatát. Az iroda a lakásán van, amire ingatlan bérleti díjat vesz fel. Megbízási díjat pedig az ügyvezetői feladatok ellátásáért, amire kifizeti az szja és szocho kötelezettségeket. Mivel vesz fel juttatást, már nem vontunk egészségügyi szolgáltatási járulékot is. Attól fogva, hogy nem vett fel jövedelmet már természetesen vontuk. Helyesen jártunk-e el?

Megbízási díj bevallása biztosítási jogviszonyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem témája a megbízási díj 17T1041-es nyomtatványon való bejelentése és a 08M-es nyomtatvány 08-as lapján való bevallása, kiemelten, ha biztosítási jogviszony is keletkezik. Telefonos ügyeletről van szó, napi 24 órában, az ügyelők havonta előre feljelentkezhetnek az ügyeletre szabad idejük függvényében, 4-5 órás beosztásban. A megbízási szerződést teljes évre kötjük pl. 2017. január 1. – 2017. december 31. Kérdések: 1708M-es nyomtatvány 08-as lapjának kitöltése A) Hogyan kell bevallani a megbízási díjat – ha eléri a minimálbér 30%-át egy hónapban, és megfizetünk minden adót és járulékot – a 08M-es nyomtatvány 08-as lapján, hogy biztosítási jogviszonynak minősüljön, és beleszámítsák a nyugdíjnál a szolgálati időbe? (520. sor vagy 523. sor részmunkaidő, 542. sor arányos szolgálati idő: Igen/Nem?) Kell-e foglalkozni azzal, hogy a megbízási díj úgy éri el az adott hónapban a minimálbér 30%-át pl. bruttó 55 000 Ft, hogy a megbízott 11 napon végzett tevékenységet, napi 5 órában, 1000 Ft-os bruttó órabérért?Ha nem éri el a megbízási díj 90%-a a minimálbér 30%-át, akkor nem biztosított, tehát nem jelentem a 08-as M nyomtatvány 08-as lapján? Hogyan kezelem a fentiekkel összhangban a 17T1041-es bejelentő lapot? A) Bejelentem 2017. jan. 1-jétől 2017. dec. 31-éig, függetlenül attól, hogy havonta vagy van 08-as lapja vagy nincs? B) Minden hónap végén külön-külön jelentem, függetlenül attól, hogy a megbízási szerződés egész évre szól, de attól függően, hogy a megbízási díj elérte-e a minimálbér 30 %-át? C) Egyéb megoldás?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs