166 találat a(z) mérleg cimkére

Többet vittünk ki, mint amennyit behoztunk Cikk

Februárban az export euróban számított értéke 5 az importé 4,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 72 millió euróval 838 millió euróra duzzadt – közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Egyszemélyes ügyvédi iroda megszűnése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszemélyes ügyvédi iroda április 11-én elhatározza, hogy az irodát április 30-án megszünteti. Milyen dátummal kell a nyitómérleget, zárómérleget, vagyonfelosztási javaslatot elkészíteni. Milyen záróbevallásokat kell benyújtani és mik a határidők?

Cégkapu, mérleg Kérdés

Egy vállalkozást vásárolt ügyfelem, az előző tulajdonos nyitotta meg a cégkaput. Mi a teendő, hogyan lehet "átírni" az új tulajdonos adataira a regisztrációt? Illetve azt hallottam, hogy a mérleget idén már a cégkapun keresztül kell benyújtani. Igaz ez, és ha igen, akkor kinek a nevében? Amennyiben nekem van megbízásom az adóbevallásra, akkor az én ügyfélkapumon keresztül le tudom adni a mérleget továbbra is? Köszönöm.

Támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavaly nyertünk 70 millió forint fejlesztési pályázatot, amelynél a támogatás mértéke 50 százalék. Előlegben kifizettek 10 millió forintot, kb. május végén fizetik ki a 25 millió forintot. Az ingatlanfejlesztés még tavaly elkezdődött, ezért a szállítóktól befogadtunk kb. 50 millió forint értékű beruházási számlát. Nem találok erre vonatkozó könyvelési tételeket, hogy ezt hogyan könyveljem le. Az ingatlanberuházás még nincs aktiválva. Szeretném megkérdezni, hogy ennek a 2017. évi zárásban, illetve mérlegben hogyan történik az elszámolása? Előre is köszönöm

Pályázati támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a bérköltségeket támogató pályázaton vett részt. A költségelszámolást még tavaly ősszel beadtuk, de többszöri hiánypótlás után csak az idén kaptuk meg a nekünk járó összeget. A 2017. évi mérleg még nem készült el, a zárás folyamatban van. Ebben az esetben a most befolyt támogatási összeget figyelembe vehetem a tavalyi évre vonatkozólag, mint egyéb bevételt? A költségek is az előző évben merültek fel. Válaszát előre is köszönöm!

Katás ügyvédi iroda Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Ügyvédi iroda 2018.,01.01-től katás lett. Lezárom a 2017.évet mérleget, készítek de ezt a mérleget mivel katás lett, közzé kell e tenni? Ugyanis az ügyvédi iroda mérlegét nem szoktuk közzé tenni. Válaszukat köszönöm

Osztalékelőleg, közbenső mérleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy december 31-én fizethető-e osztalékelőleg az év végi zárómérleg alapján? Kell-e köztes mérleget készíteni, ha az azonos az év végi zárómérleggel? Köszönöm válaszát.

Katás bt. bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás bt.-hez, amely környezetvédelmi szolgáltatást végez, a 2016. május 3-ai teljesítésű számla ellenértéke csak 2017 júliusában folyt be. Melyik évben kell a kata-bevallásban és a mérlegben szerepeltetni? Köszönettel. Cordier Edit

Végelszámolás befejezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2017.12.01-jével végelszámolását határozta el. A tevékenységet lezáró beszámoló, adóbevallás elkészült, beküldésre került. Decemberben megmaradt készletét értékesítette, melyből minden kötelezettségét rendezte. Jelenleg a bankban és a házipénztárban van kisebb összeg (jóval kevesebb a jegyzett tőkénél). 2018.01.22-jével a végelszámolást be kívánja fejezni. Kérdésem a következő lenne: - a még várhatóan felmerülő költségek (például havi bankköltség) hogyan kerül elszámolásra? - a végelszámoló megbízatása ezzel a nappal megszűnik, nem lesz járulékfizetési kötelezettség utána - hiszen ezzel egyidejűleg még nem kerül a Cégbíróságnál törlésre a cég? - a végelszámolási záróbeszámolóban a felosztandó pénzeszköz már nem szerepel? ... mi ennek a könyvelési tétele? - milyen mérlegsorokon lesznek tételek, ha csak pénzeszköze és saját tőke elemei vannak? - a vagyonfelosztáskor a jegyzett tőkét meg nem haladó összeg után nem keletkezik adófizetés? Köszönettel:

Saját üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni. Egy kft. a könyv szerinti értéken nyilvántartott 5 millió 200 ezer forint saját üzletrészét 2017.12.29-én eladja 30. millió forintért egy magánszemélynek, pénzmozgás – két részletben – 2018-ban lesz. A szerződést az ügyvéd elkészítette, de a cégbírósághoz csak 2018 januárjában kerül benyújtásra. Ebben az esetben az árfolyamnyereséget 2017. évre (szerződés dátuma) vagy 2018. évre (cégbírósági benyújtás) kell elszámolni? Befolyásolja-e az évek közti elszámolást, hogy a pénzügyi teljesítésre a mérlegkészítés előtt vagy a mérlegkészítés után kerül sor? Mi történik akkor, ha a vételárat csak részben vagy egyáltalán nem egyenlítik ki? Ha az érintett felek egymástól függetlenek, az ügylet igényel-e adóalap-módosítást? Ha a vásárló a kft. egyik tulajdonosa, és az ár a piaci érték felett van, akkor milyen adóalap-módosítást kell elszámolni?

Végelszámolás záró beszámoló első évben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Végelszámolási időszakot záró beszámoló, mérleg készítésénél, ha 03.01-én indult és 07.31-én zárult a végelszámolási időszak, tudtommal a mérleg első oszlopa a korrigált nyitó mérleget kell hogy tartalmazza, ahol az adózott eredmény már az eredménytartalékhoz hozzáadottan szerepel? Céginformációs szolgálatnál viszont csak a tevékenység záró beszámoló értékét lehet szerepeltetni. Ahol a mérlegben az adózott eredmény sor az eredménykimutatás (előző időszak) sorával egyezik meg. Melyik lenne ebben az esetben a helyes eljárás? Rendeletben, törvényben kifezejezetten kerestem, de nem látok választ. A NAV 2017. évi tájékoztató füzete pedig (60-as) eleve képtelen kitételeket tartalmaz, mivel a törlési kérelem beadásával egyidőben írja elő valamennyi adóbevallás beadását, ám a nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséről az igazolást csak a 08-as záró bevallás birtokában adja ki a NAV, ami a törlési kérelem beadásához pedig szükséges. Mi a helyes eljárás a mérleg esetében? Köszönettel Eszter

Mérlegtételek átkönyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mérlegsorokban lévő összegek átkönyvelésével kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy mi a helyes járható út. Most vettem át egy kft. könyvelését, és az ügyvezetőnek az a kérése, hogy a lekötött tartalékban és a tőketartalékban lévő összegeket vezessem át az eredménytartalékra. A mérleget 2003-ig visszamenőleg megnéztem. A lekötött tartalék soron lévő összeg eredetileg a rövid lejáratú kötelezettségek között volt 2011-ig. Az összegekről semmiféle dokumentáció nincs. 2012-ben tulajdonos- és ügyvezetőváltás volt. Akkor az ügyvezető próbált a régi tulajdonosoktól információt szerezni a két mérlegsoron lévő összegről. A lekötött tartalékban lévő összegről az az információ, hogy valamikor előírt osztalék volt. Mivel a cég nem tudta kifizetni az osztalékot, így 2011-ig a rövid lejáratú kötelezettségek között szerepelt. A tulajdonosok az évek során, azaz 2011-ig teljesen kicserélődtek. 2012-ben az új ügyvezető döntése az volt, hogy mivel az osztalékot továbbra sem tudják kifizetni, illetve előrelátható időn belül biztosan nem, így a kötelezettséget megszüntette és az összeget a lekötött tartalékba helyezte. A kérdés, hogy átkönyvelhető-e az összeg a lekötött tartalékból az eredménytartalékba egy jegyzőkönyv alapján? A másik kérdés, hogy a tőketartalékban lévő összeget, amiről 2003-tól senki nem tud semmi információt adni – ugyancsak jegyzőkönyv alapján – át lehet-e helyezni az eredménytartalékba? Köszönettel: Margit

Katás bt. végelszámolása Kérdés

Katás bt. végelszámolásakor a katatörvény 29. paragrafusának előírása szerint a végelszámolás indításához kapcsolódóan zárómérleget és záró leltárt kell készíteni. Ezen zárómérleget az Szt. 2/A § (4) bekezdése szerint kell összeállítani. A kérdésem, hogy a forrásoldalon szükséges beállítani a társaság alapításakor a társasági szerződésben meghatározott jegyzett tőke összegét is? Ha a társaságnak ezzel szemben eszközoldalon nincs elég eszköze, hogyan teremthető meg a mérlegegyezőség?

Átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017.10.01-vel a 2016. évben alakult kft. átalakul zrt.-vé. A kérdésem ebben az esetben, hogy 2017.09.30-ai dátummal le kell zárnom a kft.-t, és leadnom a mérleget, valamint társaságiadó-bevallást, majd új cégként kezelni a zrt.-t, és az üzleti éve 2017.10.01-2017.12.31-ig tart, vagy marad a folyamatos könyvelés, és az üzleti év 2017.01.01-17.12.31-ig tart csak nem kft., hanem zrt. formában. Köszönöm előre is a válaszát.

Főkönyv, mérleg Kérdés

Kedves Adózóna! Alábbi kérdésre keresem a választ: Átvettem egy cég könyvelését idén tavasszal. A cég 2015. évi teljes könyvelési anyagát az előző könyvelő nem bocsájtja rendelkezésére a cégnek. Tulajdonképpen az elmondása szerint elégette. Sem főkönyv, tárgyieszköz-kimutatás, kartonok nem állnak rendelkezésemre, így nem tudom a 2016. évi főkönyvet megnyitni, ezáltal a 2017. év is teljesen nyitó nélküli még. A tárgyi eszközök között van sok CNC gép stb. Mi ebben az esetben a teendő, mert a 2016. évi mérlegét, eredménykimutatását is közzé kell tennem már régen. Köszönettel: Horváth-Krivanek Tímea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close