104 találat a(z) lakóingatlan cimkére

5% áfa építőiparban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném segítségét: családi ház építésénél egy fedett terasz is kialakításra kerül, mellyel a lakóingatlan hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 m2-t. A fedett terasz építésekor egy jacuzzi is beépítésre kerül. Jól tudom, hogy amennyiben a jacuzzi a lakóingatlan részét képezi és azt csak bontással, rombolással lehetne eltávolítani, akkor ez a lakóingatlan részeként a ház áfájával adózik? Ez esetben 5% áfával számolható a jacuzzi is?

Lakóingatlan-eladás szja-fizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy házaspár 1/3 és 2/3 tulajdoni arányú, 2014. évben vásárolt ingatlanját a 2017. évben értékesítette. A vásárlási érték 14 500 000 Ft volt összesen, az eladási ár 21 500 000 Ft. Még a 2017. évben költözés miatt új ingatlant vásároltak 22 500 000 Ft értékben, 1/2 és 1/2 arányban.Kérdezném, hogy ilyen esetben az új ingatlan vásárlása befolyásolja-e a fizetendő adó nagyságát az ingatlan eladásán keletkezett jövedelem tekintetében, vagy azt teljesen figyelmen kívül kell hagyni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Gyenes Ferenc

Lakóingatlan hasznosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlant vásárolt "kivett lakóház, udvar" elnevezéssel. A valóságban ez telek, lakóépület, melléképület együttese. A tulajdonos kft. ingatlanfejlesztési célja: 1. A jelenlegi egy lakás átalakításával és bővítésével – engedélyek birtokában – két lakás és egy iroda kialakítása. 2. Lakásingatlanok bérbeadása. 3. Iroda saját célú használata (kft.-székhelyként). Kérdéseim: 1. A jelenlegi "kivett lakóház, udvar" funkciót "iroda " funkcióra kell-e változtatni a bővítési munka megkezdése előtt a költségek áfájának levonásba helyezése miatt? 2. A két lakás kialakitási költségeinek áfatartalma milyen esetben vonható le? 3. Amennyiben a két lakás egy iroda helyett a jövőben változik a funkció pl. egy lakás két irodára, hogyan befolyásolja az áfát? B. Marianna

Ingatlanvásárlás Kérdés

Egy kft. telephelynek vásárol egy lakóingatlant magánszemélytől. Az adásvételi szerződésben kivetett lakóingatlan, udvar 1000 négyzetméter van feltüntetve x összegért. Amikor tárgyi eszközként aktiválom a telephelyet, a telket is külön aktiválnom kell, de ennek az értékét, hogy határozom meg? Válaszukat előre is köszönöm!

37 ezer feletti tranzakció a lakóingatlanpiacon három hónap alatt Cikk

A Duna House ismét közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2018 márciusában, országosan 13 426 ingatlan-adásvétel bonyolódott.

Mikor vonható le az áfa és mikor nem lakóingatlan építésekor? Cikk

Ha egy szolgáltató kft. vásárolt egy telket, mert lakóingatlant szeretne ráépíteni, hogyan kell eljárni az áfa szempontjából? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Lakóingatlan-felújítás áfája szálláshely-szolgáltatásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. lakóingatlant vásárol azért, hogy az átalakítás után 5520 Egyéb szálláshely-szolgáltatás (falusi turizmus) keretében hasznosítsa. Az átalakításhoz kapcsolódó számlák (vezetékek cseréje, csapok, bontási munkák, ezekhez kapcsolódó rezsiszámlák, áramhálózat bővítése...) áfája levonható-e, hiszen a jövőben szálláshely-szolgáltatás céljára lesz hasznosítva? Az önkormányzattól az engedély majd csak a már teljesen átalakított ingatlan megtekintése után lesz meg. A másik kérdés, hogy a berendezési tárgyak (hűtő, TV, bútorok) önálló tárgyi eszközként lesznek felvéve, és az áfájuk visszaigényelhető-e?

Lakóingatlan építése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy szolgáltató kft. vásárolt egy telket, mert lakóingatlant szeretne ráépíteni, hogyan kell eljárni az áfa szempontjából? Az ingatlant előreláthatólag bérbeadási céllal építi, de az is lehet, hogy eladja. Ha nem tudja eladni, lehet, hogy irodának használja. Kérdéseim: Levonhatja-e a telek áfáját? Az ingatlan felépítése során felmerülő költségek áfája levonható-e menet közben? Ehhez szükséges-e az építkezés megkezdése előtt bejelenteni, hogy az ingatlan-bérbeadásra az áfakötelezettséget választja, vagy elég akkor, ha felépült és van bérlő? Ugyanígy, ha mégis értékesíti, akkor azt is az építkezés előtt be kell jelenteni, hogy áfássá teszi, vagy elég, ha kiderül, hogy hogyan hasznosítja? Ha menet közben nem vonható le az áfa, akkor később élhet-e levonási jogával, ha kiderül, hogy eladja, és bejelenti hogy áfássá teszi.

Beruházás Kérdés

Lakóingatlant vásároltam, melyet teljesen felújítok, átalakítok. Adóköteles tevékenységhez használom az ingatlant. Mikor kell bejelentenem a földhivatalhoz, hogy nem lakóingatlan, a beruházás kezdetekor vagy elég, amikor már elkészült a beruházás? Az áfát mindenképpen szeretném visszaigényelni, úgy gondolom, erre van lehetőségem.

Ingatlanértékesítés adókötelessé tétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adóalany a lakóingatlannak minősülő, illetve nem lakóingatlannak minősülő beépített, illetve egyes beépítetlen ingatlanai értékesítésére – külön-külön és együtt is – választhatja az adókötelessé tételt, amelyet öt évig nem módosíthat. Kérdésem az, hogy lehetősége van-e az adóalanynak az első választást követően 9 év után kizárólag csak a lakóingatlannak tekinthető ingatlanra vonatkozóan megszüntetni az adókötelessé tételt akkor, ha együttes volt az eredeti választás (mind lakóingatlanra, mind lakóingatlannak nem minősülő ingatlanra vonatkozott)? Amennyiben igen, úgy a "maradó" lakóingatlanra vonatkozó adókötelessé tétel mikor változtatható meg újra? 2. Abban az esetben, ha az adóalany megváltoztatja, megszünteti az ingatlanok értékesítésére vonatkozó adókötelessé tételt, úgy ezen megszüntetés után mikor tudja újra adókötelessé tenni az ingatlanok értékesítését? Ehhez mindenképpen meg kell várnia az év végét? Köszönöm a válaszukat.

Lakóingatlan-felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás használt lakóingatlanok felújítási munkálatait végzi. Az általános szabályok szerinti áfával adózik. (Nem választott adókötelessé tételt az áfatörvény 88. § szerint.) A szolgáltatásról áfás számlát ad, mert nem engedélyköteles felújítási munkálatok. Visszaigényelheti-e a kapcsolódó anyagköltségek és szolgáltatások számláin feltüntetett áfát, ha ő áfás számlát ad a megrendelőinek? Ha a felújításhoz kapcsolódó költségek áfája nem vonható le a tételes tiltás miatt, kiszámlázhatja-e adómentesen a felújítási munkákat a megrendelőnek?

Ingatlaneladás, majd másik vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2012-ben vásároltam a párommal egy zártkerti telket, rajta egy gazdasági épülettel 5 millió forintért. 2014-ben végeztünk rajta számlával igazolható felújítást 3 millió forint értékben. 2018-ban az értékbecslő 16 millió forintra értékelte az ingatlant. Ha eladom, és vásárolok egy telket 5 millió forintért, és építtetek rá kb 20 millió forintért egy könnyűszerkezetes házat, akkor hogyan kell adóznom az eladás után, illetve kell-e illetéket fizetni az építés után? Mivel amit eladok, nem lakóingatlan, akkor – ha jól tudom – nem lehet alkalmazni a cserepótló illetéket.

Lakóingatlan bérbeadásának adókötelessé tétele Kérdés

Ügyfelem (kft.) saját magánszemély tulajdonosa lakásában működik, tőle veszi bérbe az ingatlant. Az ingatlanban működő cég szobákat ad ki más cégek számára, bérleti díj ellenében, áfásan, 2015 júniusa óta. Be kellett volna-e jelentenie az általa is bérelt lakás bérbeadása esetén az adókötelessé tételt? Ha igen, most utólag bejelentheti-e? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Lakóingatlan kivitelezése és értékesítése – áfa, összeférhetetlenség Kérdés

Építési vállalkozásként tevékenykedő ügyfelünk egy lakóingatlan (családi ház) fő kivitelezőjeként (generálkivitelezőként) az adott építési beruházás kivitelezését a megrendelővel/építtetővel kötött vállalkozási szerződés alapján végezné úgy, hogy a megvalósításban közreműködő szakkivitelezők alvállalkozóként kapcsolódnának hozzá/alá. A főkivitelező hozza majd létre a lakóingatlant a 2018-as naptári év során a megrendelő/építtető magánszemély tulajdonában lévő telken. Véleményünk szerint az elkészülő egylakásos lakóingatlannál – amelynek az összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert – alkalmazható lesz az 5 százalékos kedvezményes adómérték (áfatörvény 10. § d) és 3. számú melléklet I. rész 51. pont alapján) A következő kérdésekben kérnénk ezúton a szakmai állásfoglalásukat: – A leírtak alapján ügyfelünk (fő kivitelező) alkalmazhatja-e az elkészült lakóingatlan értékesítésénél az áfatörvény 5 százalékos kedvezményes adómértékét? – A leírtak alapján ügyfelünk (fő kivitelező) részére az értékesítendő lakóingatlan megvalósításában közreműködő szakkivitelezők, alvállalkozók számláit – akár az építőanyag, akár szolgáltatás esetében – a fordított áfás szabályok szerint lehet-e majd kiállítani (az áfatörvény 142. § a) és b) pontja szerint)? – Nincsen-e az ügyletnél bármilyen összeférhetetlenség vagy speciális szabály, ha a megrendelő/építtető magánszemély egyben a fő kivitelező cég (ügyfelünk) ügyvezetője és 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonosa is?

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, mely ingatlannal rendelkezik. Az ingatlant magánszemélytől vásárolta adásvételi szerződéssel, lakóingatlanként. Most értékesíteni szeretné. Jól gondoljuk, hogy ezt áfamentesen teheti meg? Köszönöm: Jakus Tünde

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close