78 találat a(z) lakásbérbeadás cimkére

Bérbeadás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély bt.-nek ad bérbe lakást. A bérleti szerződés szerint negyedévente történik a bérleti díjak plusz rezsi kifizetése a bérbeadó részére, valamint az adó bevallása és megfizetése a kifizető által. Helyes ez így? Előre is köszönöm a válaszát.

Lakásbérbeadás Kérdés

Férjemmel közös tulajdonú lakást szeretnénk kiadni, a közüzemi számlákat nem kívánjuk átiratni. A magánszemély bérlő fizeti a bérleti díjat, valamint a felmerült rezsit. Mi az adóalap, mekkora költség vonható le tételes költségelszámolásnál? Ha nem kívánok adószámot kiváltani, milyen bizonylatot kell adnom a magánszemély bérlőnek?

Lakásbérbeadás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy házaspár közös tulajdonban lévő lakását szeretné bérbeadni. A tulajdoni arány 50-50 százalék. A közüzemi számlák a tulajdonos nevén maradnak, amit a bérlő majd megtérít. Rendelkezhetnek-e úgy a tulajdonosok, hogy csak az egyikük lesz a bérbeadó? Ha az így kapott bevétel meghaladja az 1 millió forintot, érdemes-e külön-külön adózniuk a bérbeadás után, ha az így kevesebb lenne, mint 1 millió? Tételes költségelszámolás választása esetén milyen bevétel- és költségtételekkel kell számolni, hogyan történhet a jövedelem meghatározása? Mikor kell adóelőleget fizetni? Köszönettel várom válaszát!

Sajátrezsis beruházás áfalevonás Kérdés

Tisztelt Cím! Az egyéni vállalkozó (nem lakáscélú) ingatlant épít, a beruházás ideje alatt az áfát visszaigényelte. Sajátrezsis beruházásként az áfa aktiváláskor levonható-e, amennyiben aktiválás után adómentesen bérbeadja az ingatlant? Válaszukat előre is köszönöm.

Adószámos magánszemély áfa kötelezettsége 2013-ban Kérdés

A magánszemély adózóként adta bérbe a lakást, és végzett szakértői tevékenységet 2013.-ban. Az év során 10-12 millió forint közötti bevételt vallott be, és 10 százalékos költséghányadot számolt el. Az előző évi vizsgálatok során vizsgálták az szja és az egyéb adók bevallási kötelezettségét, most egy újabb vizsgálatot indítottak áfabevallási kötelezettség teljesítésére is. Ezzel kapcsolatosan szeretnénk kérdezni. Alanyi adómentesség felső határba beletartozik-e a bérbeadás utáni bevétel? Bérbeadásból általános szabályok szerint adózott, nem jelentkezett áfakörbe. Nem fizetett áfát a magánszemély a szakértői tevékenysége után sem. Kellett volna? A magánszemély folyamatosan fizetett járulékokat egyéni biztosítottként. Köszönettel.

Lakásbérbeadás adószámos magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő, Cégként szándékozunk bérelni egy lakást egy magánszemélytől, aki több évvel ezelőtt kiváltotta az adószámot a lakás bérbeadására, azonban ezt az utóbbi időben nem használta, mivel saját maga lakott a lakásban. Kérdésünk az, hogy számlát kell-e adnia számunkra, vagy elég, ha bizonylatot ad, és azon feltünteti az adószámot? Köszönöm szépen. Üdvözlettel: Zoltán

Lakásbérbeadás magánszemélynek: költséghányad, adófizetés Cikk

Magánszemélynek kiadott lakás költségelszámolásához és adófizetési kötelezettségekhez kapcsolódó kérdésekre Surányi Imréné adószakértőnk válaszolt.

Lakásbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy lakás bérbeadása esetén, amennyiben a bérbeadás nem kifizető, hanem magánszemély részére történik, az adóelőleg megállapításánál maximálisan mekkora költséghányad vehető figyelembe? Van-e szaknkciója annak, ha év végén kiderül, hogy az adóelőlegnél alkalmazott költséghányad túl magas volt? Egy április 1-jén történt bérbeadás esetén már április 12-éig, vagy a negyedévet követő hónap 12-éig, azaz a példa szerint július 12-éig kell-e az első előleget befizetni? Válaszát előre is köszönöm.

Lakásbérleti díj adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz: Amennyiben a lakásbérbeadásból származó jövedelem megállapításánál a tételes költségelszámolási módszert választom. A jövedelem megállapításakor költségként elszámolható-e a bevétellel szemben az általam Ausztriában bérelt lakás, kollégium bérleti díja?

Új lakás vásárlás – áfavisszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét a következő áfa-visszaigénylési témában: egy kft. új lakást vásárol áfásan bérbeadás céljából, a lakás bérbeadási tevékenysége tekintetében bejelentkezett az áfa alá, tehát a bérbeadását áfásan fogja végezni. Kérdésem, hogy az ehhez a tevékenységhez vásárolt új lakás áfáját és az új lakás berendezésének (például beépített konyhabútor, stb.) áfáját visszaigényelheti-e a kft.? Köszönöm segítségét, várom válaszát.

Lakásbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magántulajdonban lévő lakásom egy részét kiadtam vállalkozásoknak. Kérdésem az lenne, hogy jár-e nekem a rezsicsökkentés, vagy csak az arányos része, illetve a helyi adónál ezt a bérbeadást be kell-e jelenteni? A kiadott részre magasabb építményadót kell-e fizetni? Segítségét köszönöm: Ildi

Bérbeadott lakás rezsiköltség Kérdés

Korábbi kérdés nyomán, amely a következő linken elérhető: http://adozona.hu/kerdesek/2015_3_8_Berbeadott_lakas_rezsikoltsege_tne Tisztelt Szakértő! Az mennyiben változtatja a számviteli elszámolást, ha a cég minden hónapban a bérleti díjon felül nem tételesen számolja el a rezsiköltségeket, hanem megállapodás szerint fix összegű rezsiátalányt számít fel a bérlő felé? Köszönettel: Horváth Veronika

Bérbeadott lakás rezsiköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. lakást vásárolt bérbeadás céljából. Havonta számlázza a bérleti díjat, és továbbszámlázza a járulékos költségeket (gázdíj, áramdíj, vízdíj, csatornadíj, közös költség). A járulékos költségek könyvelésére többféle megoldást is találtam a szakirodalomban. Kérem írják meg, hogyan kell könyvelni helyesen a továbbszámlázott rezsiköltséget, illetve a továbbszámlázott közös költséget? Üdvözlettel: Tulogdi Mária

Katás egyéni vállalkozóvá válás Kérdés

Egy önálló magánszemély adószám birtokában katás egyéni vállalkozó kíván lenni. Tevékenységi köreit az alábbiakra terjeszti ki (ÖVTJ számok) · *46101 főtevékenység* · 467101· 479906· 702201· 743003· 813001· 682008· 682003· 682001 A magánszemély 1996-ban kért adószámot, hogy lakást, vagy annak egy részét bérbe adhassa. Ezt a tevékenységet – egyes időszakokban szüneteltetve – 2014. december 31-éig folytatta, mint magánszemély. Cég részére biztosított SZÉKHELYET és garázst a kft. gépkocsija részére. Ezért számla ellenében bevétele volt, mely után mindig adózott. A magánszemély időközben földtulajdonos lett, de nem adta bérbe a földet. Viszont most a föld bérbeadását is szeretné felvenni a tevékenységi körébe. Kérdéseink: 1.) Egyéni vállalkozóvá váláskor, felveheti-e tevékenységi köreibe a 682008, 682003, 682001 számú tevékenységeket, figyelembe véve, hogy korábban nem vállalkozás volt, hanem magánszemély. Idézem a katatörvény ide vonatkozó 4. § (4) bekezdését: „Nem választhatja az adóalanyiságot az a vállalkozás, amely az önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke, illetve a TEÁOR 2008 szerint 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből az adóalanyiság választásának évében bevételt szerzett.” 2.) Katásként folytathatja-e a 6820 ÖVTJ kód alá tartozó tevékenységeket, vagy ezeket továbbra is csak önálló tevékenységet végzőként teheti, és fizeti a 16 százalékos szja-t és a 14 százalékos ehót.

Lakásbérbeadás: elszámolható költségek, fizetendő adók Cikk

Lakásbérbeadáshoz mikor kell adószámot kiváltani, hogyan számolhatók el a költségek és az értékcsökkenés, hogyan kell adózni, ehót fizetni? Olvasói kérdésekre Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás jövedelem vagy szja-s?

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás és megbízási jogviszony

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs