83 találat a(z) létszám cimkére

Létszám és rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Számviteli beszámoló: új szabály szerint kell meghatározni a létszámot Cikk

Január 1-jétől a számviteli törvény (Szt.) létszám alatt a foglalkoztatott munkavállalók átlagos létszáma meghatározást használja. Cikkünkben ennek számítására vonatkozó tudnivalókat vesszük sorra, és elemezzük a változás várható hatásait.

Rehabilitációs hozzájárulás létszám Kérdés

Rehabilitációs hozzájárulás számítása Kérdés

Innovációs járulék, partnervállalkozás Kérdés

Rehabilitációs hozzájárulás, létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy rehabilitációs hozzájárulás esetében a létszám számításánál a részmunkaidőben foglalkoztatottakat hogyan kell kezelni? Például egy 4 órás munkavállaló a statisztikai létszámba 1 főnek számít, vagy 0,5-nek, mert a teljes munkaidőhöz kell arányosítani?

Csökkentett munkaidős foglalkoztatás: kockázatos a támogatás igénybevétele Cikk

A gazdasági mentőcsomag részeként április 16-án lépett hatályba az a kormányrendelet, amely a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásának feltételeit tartalmazza. Mint a nevében is benne van, a támogatást olyan vállalkozásoknál vehetik igénybe, ahol az elkövetkező hónapokban – a járványügyi veszélyhelyzet következtében – a foglalkoztatást csak csökkentett munkaidőben tudják megoldani. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat összegezték a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértői, akik szerint a munkáltatóknak nagyon át kell gondolniuk, hogy részt kívánnak-e venni ebben a támogatási programban.

Kiva létszám nélkül Kérdés

2019. 01.01-jétől kivát választó kft.-ben a létszám az év folyamán nullára csökkent. Az ügyvezető díjazás nélkül látja el a feladatát, nem volt alkalmazottja a kft.-nek. Maradhat-e a kft. a kiva alanya? Köszönöm.

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkaviszonyban foglalkoztatott alkalmazottnak 2016-tól rokkantsági ellátást folyósítanak (ezt megelőzően rehabilitációs ellátást kapott), mivel az eljárás megindításakor az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralévő időtartam az 5 évet nem haladta meg. Most lett öregségi nyugdíjas. A továbbiakban, a rehabilitációs hozzájárulás tekintetében ő figyelembe vehető-e mint megváltozott munkaképességű személy?

Kivába lépés létszámfeltétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. 2019 átlagos statisztikai létszáma 57 volt, 2020. I. negyedévben 49 lesz, akkor 2020. 04. 01-gyel áttérhet kivára? A 2020. 01. 01–2020. 03. 31. előző üzleti évnek számít-e? Minden más feltételnek megfelelnek. Válaszát előre is köszönöm!

Üzletrész adás-vétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az alábbi: egy kiva hatálya alá tartozó kft. egy másik kft.-ben kíván 100 százalékos tulajdont szerezni, ahol a létszám 60 fő. A kettő kft együttes létszáma sem haladja meg a 100 főt. A másik kft. a társasági adó hatály alá tartozik. Az üzletrész jelenleg 100 százalékban magánszemély tulajdona, nem tartozik a kapcsolt vállalkozások kategóriájába. Kérdésem, hogy a tulajdonszerzés mennyiben befolyásolja a kivás alanyiságot, és átalakulásnak kell-e tekinteni, vagy a tőkeműveletek vonatkozásában van-e kiva vonzata? Tisztelettel irodavezető

Kivaválasztás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kereskedelemmel foglalkozó kft., amelynek az árbevétele 1,6 milliárd forint felett van. Tulajdonosai 50-50 százalékban magánszemélyek. Ez a 2 (40-40%) magánszemély és egy 3. magánszemély (20%) alapít egy másik kft.-t, amely szerződéses kapcsolatban fog állni az eredeti kereskedelmi kft.-vel, tevékenységük eltérő lesz, de fognak nyújtani egymásnak szolgáltatásokat (tanácsadás, bérbeadás) és a jövőben természetesen külső ügyfeleknek is. Az új kft. gondolkodik a kiva választásában induláskor, a másik kft. árbevétel/létszám adatait figyelembe kell-e venni annak eldöntése során, hogy lehet-e kivaalany az új társaság? Segítségüket előre is köszönöm.

Apad a nyereség, nagy elbocsátások lesznek a Nissannál Cikk

A Nissan Motor, Japán második legnagyobb autógyára több mint tízezer embert tervez elbocsátani globálisan, hogy hatékonyabbá tegye és föllendítse üzletmenetét – közölte egy forrásra hivatkozva szerdán a Reuters.

Alkalmi munkavállaló – éves létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alkalmi munkára irányuló foglalkoztatás esetén az alkalmi munkaviszonyban egy naptári napon legfeljebb foglalkoztatottak létszámánál a megelőző hathavi átlagos statisztikai létszámot kell alapul venni. Kérdésem, hogy ha a 07-12. havi időszakban a statisztikai létszám úgy alakul, hogy júliusban 0,4 és a többi hónapban 1, vagyis a féléves statisztikai létszám 0,9, akkor azt kerekíteni kell, vagyis már 1 fővel számolhatok, és napi 2 alkalmi munkavállalót foglalkoztathatok? Kerekíthetünk egész számra? Hisz az alkalmi munkavállalók létszámának számításánál nem mindegy, hogy 1 vagy 2 fő a főállású foglalkoztatottak száma. Illetve megerősítést szeretnék kérni, hogy főállású foglalkoztatott alatt a napi 4 órában dolgozó munkavállalókat is teljes értékű foglalkoztatottnak lehet tekinteni? Köszönöm.

Kiva – kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavalyi, kivával kapcsolatos előadás során hallottam, hogy csak bemenetkor szükséges a kapcsolt vállalkozások adatait együttesen vizsgálni. Ha belépést követően kapcsolt vállalkozás tulajdont szerez a cégben, akkor szükséges-e ismét megvizsgálni a belépéskori árbevétel- és létszámfeltételeket? A NAV-tól azt a tájékoztatást kaptam, hogy igen, de nem kaptam jogszabályra utalást, ami alapján ez valóban szükséges. Előre is köszönöm a segítségüket! Üdvözlettel: Füzesi Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs