171 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Korhatár előtti ellátásra való jogosultság 2014-ben. Példákkal Cikk

Bár a nyugdíjrendszer átalakítása miatt már nincs lehetőség arra, hogy az emberek a nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjat kapjanak, úgynevezett korhatár előtti ellátásra jogosultak lehetnek. Összefoglaltuk ennek feltételeit.

Korhatár előtti ellátás, katás vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korhatár előtti ellásban részesülő (még nem érte el a rá vonatkozó nyugdijkorhatárt) katás vállalkozó lett. Kérdésem, hogy az éves jövedelemkorlát vonatkozik-e rá, ez hogyan állapítható meg? A 25 ezer vagy az 50 ezer forint katát kell fizetnie havonta?

Korhatár előtti ellátás Kérdés

1956. januárjában született férfi vagyok. A nyugdíjfolyósító 2012 decemberében visszaigazolt 38 év és 235 nap munkaviszonyt. Van 6 év korkedvezményem. Munkaviszonyom azóta is folyamatos. Úgy gondolom, 2014 júliusában elmehetek korhatár előtti ellátásra. Mivel ki kell lépni a munkahelyről ahhoz, hogy elbírálják a jogosultságot, szeretnék biztos lenni a pontos dátumban. Felhívtam a nyugdíjfolyósítót, de ott nem mondanak dátumot. Kérem segítsen, jól számoltam-e ki a dátumot!Köszönöm.

A nyugdíj elengedhetetlen feltétele, amit még mindig kevesen ismernek Cikk

Noha a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 2010. január 1-jétől tartalmazza azt a szabályt, hogy az igénylő azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi nyugdíjat számára megállapítják, biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban nem állhat, ennek ellenére a mai napig akad, akinek e jogosultsági feltétel teljesítése problémát okoz. A következőkben az ezzel kapcsolatos tudnivalókra hívjuk fel a figyelmet.

Nyugdíj feltételei Kérdés

Tisztelt szekértő! Egy régi barátom (58 éves, nincs 40 év munkaviszonya), de eléggé "lerobbant" állapotban van ezért szeretne nyugdijba menni. Ugyanakkor még dolgozik (alkalmazott) amit folytatni szeretne. Nem tudom, mik a lehetőségei, és ha nyugdíjba megy, dolgozhat-e mellette. Köszönettel: Varró Krisztina

Korhatár előtti nyugdíj visszamenőleg Cikk

Olvasónk korhatár előtti ellátását megszüntették, mert nem teljesült az ehhez szükséges összes feltétel. 2013 elejétől azonban már minden tekintetben jogosulttá vált, kérheti-e visszamenőleg az ellátást? Kérdésére Winkler Róbert szakértőnk válaszolt.

Korhatár előtti ellátás visszavonása és újra igénylése Kérdés

2012. 08. 01-től korhatár előtti ellátást kaptam, majd 2014. 02. 21-én visszavonták, mert nem volt legalább 1 nap, amikor nem álltam biztosítási jogviszonyban (adminisztrációs hiba miatt), bár én jóhiszeműen jártam el. 2013. január 1-től viszont már ez a feltétel is teljesült, mert megszűnt a munkahelyem 2012. december 31-vel. Lehetőségem van visszamenőleg (2013.01.01-től) újból kérni az előrehozott korhatár előtti ellátást? Hiszen 2012. 12. 31-ig betöltöttem az 59. évemet (nő vagyok), és van 37 év szolgálati időm. Ugyanakkor a 2012-ben kifizetett 5 hónapos ellátást visszafizetném.

Nyugdíj-újraszámítás: ők kérhetik Cikk

A korhatár előtti ellátásban részesülők jelentős része dolgozik, vállalkozik, következésképpen nyugdíjjárulékot kell fizetnie. Ezért a korhatár betöltésekor – meghatározott feltételek teljesülése esetén – kérhetik nyugdíjuk újraszámítását. Milyen határidővel van erre lehetőségük és mit kell tenniük? Összefoglaltuk.

Nyugdíj, korhatár előtti ellátás – ilyenkor nem folyósítható Cikk

Elérte-e a nyugdíjkorhatárt vagy sem, milyen jogviszonyban foglalkoztatják, mennyi a keresete – egyebek között ezektől függ, hogy keresőtevékenység esetén szüneteltetni kell-e a nyugdíj, illetve a korhatár előtti ellátás folyósítását.

Mikor mehet nyugdíjba az 1952-ben született férfi? Cikk

A korhatár előtti nyugdíjrendszer átalakításának legnagyobb vesztesei az 1952-ben született férfiak. Esetükben ugyanis egyik évről a másikra, minden átmenet nélkül romlottak a nyugdíjba menetel feltételei. 1952-ben született férfi Olvasónk kérdésére Winkler Róbert szakértőnk válaszolt.

Ők szerezhetnek korhatár előtti nyugdíjszerű ellátást Cikk

Már két éve, hogy nem állapíthatók meg a korábbi klasszikus korhatár előtti ellátások (például korkedvezményes, korengedményes vagy előrehozott öregségi nyugdíj). Átmeneti szabályok alapján azonban más címszó alatt meghatározott feltételek teljesítése esetén kapható korhatári előtt nyugdíjszerű ellátás.

Nyugdíjnövelést szeretne? Ezekben az esetekben kérheti Cikk

Ismét új évet kezdtünk, ami azt is jelenti, hogy azok számára, akik 2013-ban nyugdíjasként dolgoztak vagy vállalkoztak, lehetővé vált a 0,5 százalékos nyugdíjemelésre vonatkozó igény benyújtása. Noha nem új intézményről van, nem haszontalan röviden áttekinteni, hogy kinek, és milyen jövedelem vonatkozásában lehet az említett igénnyel élnie.

Nyugdíjjogosultság korhatár előtt Kérdés

Azt szeretném megtudni, el tudok-e menni nyugdíjba, ha szükség van rá ebben az évben (2014)? 1953-ban születtem, 61 éves nő vagyok, 43 éves szolgálati (38 év munkaviszony+5 év egyetem) idővel rendelkezem. Nem tudom, megszüntették-e azt a szerzett jogot, hogy az 1953-ban született nők 59 éves koruktól elmehetnek nyugdíjba teljes nyugdíj mellett az öregségi korhatár előtt (ami nekem 63 év)? 2012-ben ez a törvény még hatályos volt, most mi a helyzet?

Nyugdíj korhatár előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Apósom 1954-es születésű és a Vízműveknél dolgozik veszélyes munkakörben. A tavalyi évben "elvették" tőlük a veszélyes minősítést, de 2014-től ismételten visszakapták. Kérdésem, hogy erre tekintettel elmehet-e már idén nyugdíjba? Válaszát előre is köszönöm.

Korhatár előtti ellátás Kérdés

2013. december 12 én Dr. Bérces Anna által írt cikkel kapcsolatban lenne kérdésem. Az alábbi cikkből idézett részt nem értem igazán."A kereseti korlátot azoknál kell alkalmazni, akik az ellátás folyósítása mellett biztosítással járó jogviszonyban állnak, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytatnak, és az általuk fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát. Ez 2013-ban a havi 98 000 forint minimálbér alapján 1 764 000 forint. A felsoroltak közül a 2012. január 1-jétől hatályos szabályok szerint csak a nők 40 éves jogosultsági idő alapján megállapított nyugellátásban részesülők minősülnek kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak (mivel őket a Tbj. saját jogú nyugdíjasnak tekinti).Bár a szabályok szerint ők saját jogú nyugdíjasok, de ha a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötték be, reájuk is vonatkozik a kereseti korlát. Így ha a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti járadékban részesülő még nem töltötte be a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, s vállalkozói tevékenységet folytat, társadalombiztosításával kapcsolatos fizetési kötelezettségeire az aktív korúakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Tehát fizetnie kell a szociális hozzájárulási adót, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, valamint a nyugdíjjárulékot is, de nem vonatkozik rá a kereseti korlát, mivel a vonatkozó szabályok alapján nem minősül kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak."Ha jól értelmezem a cikket, akkor itt azt olvasom ki, hogy például az egyéni és a társas vállalkozó (nem 40 év szolgálati idővel rendelkező ) aki korhatár előtti ellátásban részesül és megfizeti a főállású vállalkozók utáni járulékokat, akkor a tagi jövedelemkivét az nem tartozik a korlát alá? Vagy esetleg osztalékot akart írni a szerző? Válaszukat előre is köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31