132 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Mikor mehet nyugdíjba az 1952-ben született férfi? Cikk

A korhatár előtti nyugdíjrendszer átalakításának legnagyobb vesztesei az 1952-ben született férfiak. Esetükben ugyanis egyik évről a másikra, minden átmenet nélkül romlottak a nyugdíjba menetel feltételei. 1952-ben született férfi Olvasónk kérdésére Winkler Róbert szakértőnk válaszolt.

Ők szerezhetnek korhatár előtti nyugdíjszerű ellátást Cikk

Már két éve, hogy nem állapíthatók meg a korábbi klasszikus korhatár előtti ellátások (például korkedvezményes, korengedményes vagy előrehozott öregségi nyugdíj). Átmeneti szabályok alapján azonban más címszó alatt meghatározott feltételek teljesítése esetén kapható korhatári előtt nyugdíjszerű ellátás.

Nyugdíjnövelést szeretne? Ezekben az esetekben kérheti Cikk

Ismét új évet kezdtünk, ami azt is jelenti, hogy azok számára, akik 2013-ban nyugdíjasként dolgoztak vagy vállalkoztak, lehetővé vált a 0,5 százalékos nyugdíjemelésre vonatkozó igény benyújtása. Noha nem új intézményről van, nem haszontalan röviden áttekinteni, hogy kinek, és milyen jövedelem vonatkozásában lehet az említett igénnyel élnie.

Nyugdíjjogosultság korhatár előtt Kérdés

Azt szeretném megtudni, el tudok-e menni nyugdíjba, ha szükség van rá ebben az évben (2014)? 1953-ban születtem, 61 éves nő vagyok, 43 éves szolgálati (38 év munkaviszony+5 év egyetem) idővel rendelkezem. Nem tudom, megszüntették-e azt a szerzett jogot, hogy az 1953-ban született nők 59 éves koruktól elmehetnek nyugdíjba teljes nyugdíj mellett az öregségi korhatár előtt (ami nekem 63 év)? 2012-ben ez a törvény még hatályos volt, most mi a helyzet?

Nyugdíj korhatár előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Apósom 1954-es születésű és a Vízműveknél dolgozik veszélyes munkakörben. A tavalyi évben "elvették" tőlük a veszélyes minősítést, de 2014-től ismételten visszakapták. Kérdésem, hogy erre tekintettel elmehet-e már idén nyugdíjba? Válaszát előre is köszönöm.

Korhatár előtti ellátás Kérdés

2013. december 12 én Dr. Bérces Anna által írt cikkel kapcsolatban lenne kérdésem. Az alábbi cikkből idézett részt nem értem igazán."A kereseti korlátot azoknál kell alkalmazni, akik az ellátás folyósítása mellett biztosítással járó jogviszonyban állnak, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytatnak, és az általuk fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát. Ez 2013-ban a havi 98 000 forint minimálbér alapján 1 764 000 forint. A felsoroltak közül a 2012. január 1-jétől hatályos szabályok szerint csak a nők 40 éves jogosultsági idő alapján megállapított nyugellátásban részesülők minősülnek kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak (mivel őket a Tbj. saját jogú nyugdíjasnak tekinti).Bár a szabályok szerint ők saját jogú nyugdíjasok, de ha a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötték be, reájuk is vonatkozik a kereseti korlát. Így ha a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti járadékban részesülő még nem töltötte be a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, s vállalkozói tevékenységet folytat, társadalombiztosításával kapcsolatos fizetési kötelezettségeire az aktív korúakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Tehát fizetnie kell a szociális hozzájárulási adót, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, valamint a nyugdíjjárulékot is, de nem vonatkozik rá a kereseti korlát, mivel a vonatkozó szabályok alapján nem minősül kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak."Ha jól értelmezem a cikket, akkor itt azt olvasom ki, hogy például az egyéni és a társas vállalkozó (nem 40 év szolgálati idővel rendelkező ) aki korhatár előtti ellátásban részesül és megfizeti a főállású vállalkozók utáni járulékokat, akkor a tagi jövedelemkivét az nem tartozik a korlát alá? Vagy esetleg osztalékot akart írni a szerző? Válaszukat előre is köszönöm

Korhatár előtti nyugdíjat kap és dolgozik is? Erre figyeljen! Cikk

Ha valaki dolgozik vagy vállalkozik, miközben valamilyen korhatár alatti ellátásban részesül, munkájáért kapott, vállalkozásában felvett nyugdíjjárulék-köteles jövedelme nem haladhatja meg az úgynevezett éves kereseti korlátot. Ha mégis több annál, le kell mondania nyugellátásáról. Cikkünkben ismertetjük azokat a legális megoldásokat, amelyek megszüntetik, vagy enyhítik ezt a gondot.

Nyugdíjjogosultság Kérdés

1956-ban született férfi vagyok, az ONYF-től megkaptam a szolgálati időre és korkedvezményre vonatkozó határozatot, mely szerint (2012. 10. havi adatok) 36 év 51 nap szolgálati időm van, és jogosult vagyok 5 év korkedvezményre, mivel azóta is munkaviszonyban állok, a szolgálati időm már több mint 37 év. Kérdéseim: 1. mikor tudok leghamarabb nyugdíjba, illetve korhatár előtti ellátásra menni? 2. mikor, hová és milyen nyomtatványt kell benyújtanom ehhez? 3. milyen feltételek mellett tudok munkaviszonyt létesíteni, ha korhatár előtti ellátásban részesülök?

Ezeket a nyugdíjakat és ellátásokat kellene emelni Cikk

Hivatalosan már többször is bejelentették a kormány prominensei, hogy január 1-jétől a 2014-es költségvetési törvényben előirányzott infláció mértékének megfelelően, 2,4 százalékkal emelkednek majd a nyugdíjak. A januári emelést a hatályos törvények szerint nem csak a nyugdíjaknál, hanem más nyugdíjszerű és egyéb ellátásoknál is végre kell hajtani.

Nyugdíj: szüneteltethetik, visszafizettethetik Cikk

Kaphat-e egyidejűleg korhatár előtti ellátást, öregségi nyugdíjat és bért vagy más jövedelmet az ember? Ez attól függ, hogy mekkora az a kereset, de attól is: milyen adózási formát választ jövedelmére az érintett.

Növelheti nyugdíját, ha erre figyel Cikk

Az öregségi nyugdíj akár több is lehet a korhatár előtti ellátásnál. Ehhez a korhatár betöltése idejének környékén újra kell számoltatni (megállapíttatni) a nyugdíjat. A siker azon is múlik, hogy mikor nyújtják be az ehhez szükséges papírokat. A szabályokat úgy alkották meg, hogy egyeseknek a korhatár betöltése előtt, másoknak az után kell új megállapításért folyamodniuk.

Korkedvezményes szolgálati nyugdíjak: elutasítva Cikk

Az Alkotmánybíróság (Ab) javarészt elutasította a korkedvezményes szolgálati nyugdíjak megszüntetésével kapcsolatos beadványokat - közölte a testület kedden a honlapján.

Özvegyi nyugdíj együttfolyósítása saját jogú ellátással Cikk

Milyen esetben milyen mértékű az özvegyi nyugdíj és milyen más tb-ellátásokkal folyósítható együtt?

Korhatár előtti ellátásban részesülők munkavégzése oktatási intézményben Kérdés

T. Adószakértő!2013.06.30 után a korhatár előtti ellátásban részesülő taníthat-e (természetesen az éves bruttó keretösszeg erejéig) óraadóként, saját névre szóló megbízási szerződéssel: főiskolán, egyetemen, illetve alapítványi, vagy magániskolákban. Ha igen, mely törvényi paragrafus alapján? Válaszát előre is köszönöm.___ Ilyen témájú kérdésem már volt ez év elején, akkor azt a választ kaptam (nyilvánvalóan a törvények akkori folyamatos változása miatt, hogy "Tudomásunk szerint ilyen módon még június 30. napjáig lehet oktatni."__ Kérdésem, hogy mostanra letisztult-e e kérdés törvényi háttere és hogyan.Köszönöm.

Korhatár előtti ellátásban részesülő és a kata választás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulunk Önökhöz, hogy 1952-ben született férfi korhatár előtti ellátásban részesül és mellette heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik, amelyben nem éri el a jövedelme a minimálbér 18-szorosát. Lehet-e ő katás egyéni vállalkozó (milyen mértékű kata adót kell fizetnie) és a katás bevétele beleszámít-e a jövedelemkorlátba, vagyis ha eléri a minimálbér 18-szorosát akkor szüneteltetni kell-e az ellátását? Válaszukat előre is megköszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás kkt. tagjának munkavégzése

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelő járulékfizetés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close