171 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Öregségi nyugdíj megállapítása Kérdés

Ügyfelem 40 év szolgálati idő után nyugdíjba ment. Ezt követően még dolgozott, és az a kérdése, hogy az öregségi korhatárt elérve kérheti-e ennek az időnek a beszámítását és új nyugdíjmegállapítást?

Korhatár előtti nyugellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tagja munkajogviszonyban látja el az ügyvezetői és a felelős műszaki vezetői teendőket a gazdasági társaságban, s mellette egyéni vállalkozó. Korára való tekintettel öregségi nyugdíjra még nem, de korhatár előtti nyugellátásra (61 éves, bányában szerzett munkajogviszony alapján) jogosult, melyet szeretne igénybe venni. Kérdésem az lenne, hogyan tudná a korhatár előtti nyugellátást jogszerűen igénybe venni úgy, hogy a kft.-nél végzett felelős műszaki vezetői posztját meg szeretné tartani (esetleg rövidebb időre szüneteltetné is), meg szeretné tartani a tagságát a kft.-ben, valamint az egyéni vállalkozását is szeretné folytatni (rövidebb szünetelés itt is megoldható)?

Nem kaphat nyugdíjat, ha ezekre nem figyel! Cikk

Sokan nem gondolnak arra, hogy nyugdíjuk, korhatár előtti, illetve rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátásuk igénylésekor számos feltételnek kell megfelelniük. Összeszedtük, hogy az egyes járandóságok megállapítását mi akadályozhatja.

Nyugdíj újraszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjam újraszámíttatása miatt segítségét kérem a következő számítás alapján: 2011. 12. 09-én megállapítottak részemre korhatár előtti nyugdíjat: Évek száma: 40 év Havi átlagkereset: 142 994 Ft Nyugdíj összege: (80 %): 114 395 Ft 2016.01. hónaptól az emelések miatt a nyugdíj összege: 134 945 Ft. Kérelmeztem az újraszámítást, mert 2016. 01. 29-én öregségi nyugdíjba léptem át. Az új adatok a következők: Évek száma: 44 év Havi átlagkereset: 159 349 Ft Ezek után a nyilatkozatom alapján "visszavontam" az újraszámoltatási kérelmem, mert az új nyugdíj kevesebb, mint a régi. Ez volt az indokolás. (Biztosan tévedek, de én úgy számoltam, hogy növekedett a nyugdíjam 5 282 forinttal: 159 349 x 88 %=140 227 forint. Az összes nyugdijemelésem:134 945-114 395=20 550 A nyugdíj növekedése: 140 227-134 945=5282 Ft) Megnyugtató lenne számomra, ha ellenőriznék a hatóság számítását. Köszönettel: Szilasné

Munka nyugdíj, korhatár előtti ellátás mellett – új járandóság Cikk

Ha valaki saját jogú nyugdíja, illetve korhatár előtti ellátása mellett keresőtevékenységet folytat, a fizetett járulék alapján nyugdíjnövelésre, illetve újabb szolgálati időre lehet jogosult. Ismertetjük a lehetőségeket.

Nyugdíjkorhatár előtti ellátást ők kaphatnak 2016-tól. Példákkal Cikk

Ki jogosult korhatár előtti ellátásra, mik a feltételek, hogyan és hol kell igényelni a járandóságot? Ismertetjük a szabályokat.

Nyugdíj és kereset: amikor kizárják vagy korlátozzák egymást Cikk

Dolgozhat-e a korhatár előtti ellátásban, illetve a „nők 40” jogosultság alapján nyugdíjban részesülő személy, és ha igen, mennyit kereshet? Vállalhatnak-e bárhol munkát a nyugdíjasok? Ismertetjük a legfontosabb szabályokat.

Korhatár előtti ellátás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korhatár előtti ellátás megszüntetésével kapcsolatban szeretném kérdezni a következőt: 2010. októberétől az egyik kft.-tag korhatár előtti ellátásban részesül. Egy kft.-ben munkaviszony keretében ügyvezető (napi 2 óra), amit a társasági szerződésben is rögzítettek. 2016. januárban betölti a 63. életévét. A kérdésem, hogy hol kell kezdeményezni, hogy 2016. januártól már nyugdíjas. Milyen bevallási kötelezettsége van, mint magánszemélynek, és mint kft.-tagnak. Köszönöm a segítségüket. Margit

T1041 korhatár előtti ellátás, saját jogú nyugdíj esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A korhatár előtti ellátásban részesülő személyt a jogviszony kezdetekor a T1041-es nyomtatványon 1101 jogviszony kódon jelentjük be. Amikor eléri a rá érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor a korhatár előtti ellátása saját jogú nyugdíjként kerül tovább folyósításra. A munkaviszonya folyamatos. A T1041 nyomtatványon kell a jogviszonykódot változtatni 3110-re? A kitöltési útmutató szerint helyesbíteni nem lehet, hanem a törlés szabályait kell alkalmazni. Ebben az esetben azonban a T1041 úgy lesz kitöltve, mintha már a munkaviszony kezdetekor nyugdíjas lett volna, holott akkor még nem minősült annak. Mi a helyes eljárás? Válaszát köszönöm!

Korhatár előtti ellátás – jövedelemkorlát Kérdés

A nők a 40 éves szolgálati idő elteltével korhatár előtti ellátásban részesülhetnek, kérdésem a jövedelemkorlátra vonatkozna. Kata alanya esetén hogyan határozzam meg a jövedelemhatárt, amíg nem kell az ellátás folyósítását szüneteltetni?

Nyugdíj és nyugdíj: tudja meg, mire jogosítanak a különböző ellátások! Cikk

A társadalombiztosítási jogszabályok alkalmazása során éles különbséget kell tennünk a sajátjogú nyugdíjasok és a különböző „nyugdíjszerű” ellátásokban (például korhatár előtti ellátásban) részesülők, illetve a nyugdíjjogosultság bizonyos feltételeivel rendelkezők között.

Korhatár előtti nyugdíj: szolgálati idő növelése és kereseti korlát Cikk

Olvasónk saját jogú nyugdíjas volt, most korhatár előtti ellátást kap, mellette dolgozik. Mennyit kereshet, hogyan számítják be ezt a munkáját járandóságába? Kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Korhatár előtti?? Kérdés

Tisztelt Szakértő úr! 2010-ben mentem saját jogon (polgármesteri nyugdíj) nyugdíjba.Ekkor épphogy elmúltam 57. Az irányadó korhatár 63 (53-as születés). 2012-től év elején már olyan papír jön, miszerint "korhatár előtti ellátás" vagyok! Mi vonatkozik rám? Mennyit kereshetek? Újraszámoltathatok? A 2010 maradék hónapok, illetve a 2011 teljes év, és a többi, mert a nyugdíjasítás óta folyamatosan van járulékköteles jövedelmem, ma is van. Köszönöm!

Korhatár előtti ellátás: sokat veszíthet, aki erre nem figyel! Cikk

Gyakran előfordul, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülők megfeledkeznek arról, hogy, ha a korhatár betöltésekor vagy – nők esetében – a 40 év szolgálati idő megszerzésekor saját jogú nyugdíjassá válnak, az öregségi nyugdíjuk újbóli megállapítását kérjék, ha a korhatár előtti ellátás folyósításának ideje alatt kereső tevékenységet folytattak és biztosítási jogviszonyban álltak.

Nyugdíj: ilyenkor számítható újra Cikk

Meghatározott feltételek esetén a korhatár előtti ellátásban részesülőt megillető összeg újraszámítható az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31