393 találat a(z) kft. ügyvezetője cimkére

Egészségbiztosítási ellátások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyban álló kismama csed igényével kapcsolatban merült fel a következő kérdés. A munkavállaló munkaviszonya mellett három kft.-ben ügyvezető. Az ügyvezetést 0 forint megbízási díjért látja el, biztosítási jogviszonya ezekben a cégekben nem keletkezik, de a kft.-k havi 08-as bevallásában szerepel, mint heti 36 órát elérő jogviszony melletti társas vállalkozó, 0 forintos járulékfizetési alappal. Az egészségbiztosítási pénztár (kormányhivatal) tájékoztatása szerint az ellátások (táppénz, csed, gyed) igénylését nem csak a munkáltatója, hanem emellett a három említett kft. is megindíthatja, és elbíráláskor a minimálbér alapján állapítanak meg ellátást. Ebben az esetben az igénybejelentés kitöltésekor az ellátás megállapításához szükséges adatoknál a jogosultság szerinti első napi szerződés szerinti havi jövedelemként azt az alapot kérték beírni, ami után társas vállalkozóként fizetne járulékot, ha nem lenne máshol biztosított, azaz a minimálbér 150 százalékát. Kérdésem, hogy ezek az útmutatások tényleg helytállóak-e? Azaz előfordulhat-e, hogy járulékot nem fizet a cég az adott személy után, mégis ellátást kaphat, erre a "nullás" jogviszonyra tekintettel? Kérem, válaszát jogszabályhellyel feltüntetve szíveskedjen megadni!

Ügyvezető jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Újonnan alakuló kft. mindkét tagja egyben ügyvezető is. Mindkettőjük rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal. A társaság ügyvezetését megbízási jogviszonyban látják el a társasági szerződés szerint. A kft. fő tevékenysége mérnöki tevékenység. Az egyik tag látná el a mérnöki tevékenységgel kapcsolatos feladatokat. Hogyan szükséges bejelenteni őket, ha a megbízási díj (ügyvezetőként) nem érné el a minimálbér 30 százalékát? A mérnöki tevékenységre tekintettel be kell jelentenünk a tevékenységben részt vevő tagot? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Kft. ügyvezetése nulla forint megbízási díj mellett Cikk

Veszteséges kft. ügyvezetője mikor dolgozhat nulla forint megbízási díjért – kérdezte olvasónk. Széles Imre, társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Ügyvezetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tagja, ügyvezetője, heti 36 órát meghaladóan munkaviszonyban, ugyanebben a társaságban munkát végez. A munkaviszony díjazása után a járulékokat megfizetik. Az ügyvezetés díjazás nélkül történik. A fenti jogviszonyok a 08-as bevallásban az alábbiak szerint vannak feltüntetve: munkaviszony heti 40 órával a megfelelő FEOR-kóddal és munkabérrel, illetve külön az ügyvezetés 35-ös kód, az alkalmazás minősége (társas vállalkozó munkaviszony mellett) és 1452 FEOR társas vállalkozó, heti 36 órát elérő munkaviszony mellett nulla forint. Kérdésem, hogy a fentiekben taglalt jogviszonyok díjazása és bevallása, az utánuk megfizetett járulékok megfelelőek-e?

Ügyvezető megbízási jogviszonyban: mikor lehet, és mikor nem? Cikk

Gazdasági társaság ügyvezetője megbízási jogviszony keretében (amely természetesen díjazás nélkül is történhet) csak abban az esetben láthatja el az ügyvezetői teendőket, ha nem tagja a társaságnak, illetve, ha tulajdonosról van szó, akkor pedig az ügyvezetésen túl, társas vállalkozóként is közreműködik a társaságban. Cikkünkben részletezzük a vonatkozó törvényi előírásokat.

Tagi járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértők! "A" Kft.-ben egy ügyvezető van (természetes személy), akinek tagi jogviszonya nincs egyidejűleg. Ez az "A" vállalkozás ügyvezetője lesz egy olyan "B" Kft.-nek, ahol az előbbi természetes személy tagi jogviszonnyal rendelkezik. Bejegyezték a cégjegyzékben, hogy "A" vállalkozást ő képviseli, akinek a tagi jogviszonya is fennáll "B"-ben. Feltételezhetően a vállalkozások ezáltal kapcsolt vállalkozásnak tekinthetők? Továbbá magánszemélynek B vállalkozásnál, amennyiben nem működik közre, nincs minimum szerinti tagi járulékfizetési kötelezettsége?!

Költségelszámolás II. Kérdés

Korábban feltett kérdésemre szeretnék visszatérni. A habilitációs költséget az ügyvezető tulajdonos nem önálló tevékenységéből származó jövedelem számfejtésénél a kifizetett, számla szerinti összeget nettó összegként kell számfejteni? Köszönettel: CsK

Eltiltott ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megvásárolt egy kft.-t az ügyfelem, be is jegyezték. Közben kiderült, hogy őt eltiltották az ügyvezetéstől, így képviselőként nem jegyezték be. Mi a teendő ebben az esetben? Hogyan adjunk bevallást? Amíg nem állít maga helyett új ügyvezetőt, addig nem is működhetne a cég?

Ügyvezető jogállása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., ahol az üzletvezető a beltag, és most katás lett a bt., ahol az 50 ezer forintot megfizetik az üzletvezető vagy ügyvezető (nem tudom, jelen pillanatban melyik a helyes) után. De az ügyvezető egy kft.-ben is tulajdonos (10%-ban) és ügyvezető is. Jellemzően a kft.-ben végez munkát. A kft. egyetlen alkalmazottja pillanatnyilag. Eddig ott vette fel a bérét, de a sok közteher miatt ezen változtatnának. Kérdésem az, hogy, ha a bt.-ben lesz a "főállása", akkor a kft.-ben dolgozhat-e nyugodtan személyes közreműködőként, vagy mindenképpen szükségeltetik valamiféle munkaviszony? Köszönöm.

Egyszemélyes kft. ügyvezetője külföldi munkaviszonnyal? Kérdés

Egyszemélyes kft. ügyvezetőjének felajánlottak – egyelőre fél évre – külföldi foglalkoztatást, ahol bejelentenék, és munkaszerződéssel, biztosítással dolgozna. Most a kft. főállású vállalkozója. Amennyiben vállalja ezt a féléves mun kát, milyen kötelezettségei lesznek? Kell-e itthon továbbra is a főállású társas vállalkozói emelt, 127 500 forint után fizetnie a járulékokat, vagy bejelenti a kinti munkahelyét, és itthon csak a 7110 forint egészségügyi szolgáltatási járadékot fizeti? Jövedelemszerző tevékenységet addig itthon nem végez, miből fizetné a kötelezettségeit?

Kft.-ügyvezető – jelenléti iv Kérdés

Kérdésem, hogy egy kft. ügyvezetőjének, aki munkaviszonyban dolgozik, munkaszerződése kötetlen munkaidő kell-e jelenléti ívet vezetni? Egy buzgó könyvelő ezt követeli az ügyvezetőtől.

Hitel ügyvezetőtől, aki nem tag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a működéséhez folyamatos tőkebevonásra kényszerül. A kölcsönöket a napi működési szükséglet szerint a kft. ügyvezetője fizeti be a cég bankszámlájára. Az ügyvezető nem tulajdonosa a cégnek. A cég tulajdonosa egy külföldi (szlovák) cég. A tulajdonostól semmilyen bizonylatot nem kap a kft. az összegek befizetéséről, nincs dokumentum, hogy az összegeket a külföldi cég bocsátaná a kft. rendelkezésére. Ebben az esetben az ügyvezető által befizetett összegeket milyen formában kell kezelni: tagi hitelnek számít vagy az ügyvezető felé fennálló egyéb kötelezettségnek?

Ügyvezető bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. irányítását két ügyvezető látja el munkaviszonyban, ezenkívül van egy cégvezető, és egy logisztikai igazgató. Lehet-e bármilyen adó- vagy munkajogi következménye annak, ha az egyik ügyvezető (aki egyben tulajdonos is) bére alacsonyabb, mint a másik ügyvezetőé, valamint a cégvezető és a logisztikai igazgató bérénél is? Köszönöm válaszát!

Mentesek-e a nyugdíjas ügyvezetők a szociális hozzájárulási adó alól? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Melyik jogszabály, milyen szakasza alapján mentesül a vállalkozás a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól abban az esetben, ha az öregségi nyugdíjban részesülő ügyvezető heti 40 órás munkaviszonyban látja el a cég ügyvezetői és a kft. egyéb tevékenységét? Továbbá: van-e bírságolási jogalapja annak, ha ezt, a szóban forgó ügyvezetői és a kft. által vállalt/végzett egyéb tevékenységet az ügyvezető nem kettő darab, azaz külön-külön lapon, hanem egy "bejelentő.." lapon jelzi a NAV-nak?

Egyetem – megbízási díj – kft. Kérdés

​Egy társaság ügyvezető tulajdonosa megbízási szerződést köt egy magyarországi egyetemmel. A szerződés egyéves időtartamra szól, a havonkénti juttatás összege meghaladja a minimálbér 30 százalékát, tehát biztosítottá válik. A kérdésem: ügyvezető tulajdonosként meg kell fizetni a járulékokat a cégében, mint főállású társas vállalkozónak? (Jövedelmet nem vesz ki a cégtől.)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31