239 találat a(z) külföld cimkére

Így változtatta meg vásárlási és pihenési szokásainkat a járvány Cikk

Jóval többen nyaraltak idén nyáron inkább itthon, a kiemelt hazai turisztikai régiók belföldi vendégforgalma jelentősen nőtt tavalyhoz képest, míg például Horvátországba fele-, Olaszországba negyedannyi magyar utazhatott ki az elmúlt három hónapban, mint egy évvel korábban – derül ki az Erste Kártyaköltési Felmérésből.

Egészségügyi ellátás külföldön Kérdés

Kezd magára találni a belföldi turizmus, külföldre még alig merészkedünk Cikk

Egyre többet költünk utazásra és szórakozásra, az éttermekben, kávézókban és bárokban pedig júniusban már csaknem annyit fizettünk bankkártyával, mint a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések előtt – derül ki az Erste Bank kártyaforgalmi adataiból. A belföldi idegenforgalom is magára talál, míg a határon túl a többség egyelőre inkább csak a szomszédos országokig merészkedik.

Külföldön vásárolt személygépkocsi Kérdés

Éledezik a turizmus: nőtt a szállásfoglalások száma Cikk

Az egy hónappal korábbival összehasonlítva áprilisban 30 százalékkal nőtt belföldön a szállásfoglalás aránya – mondta Könnyid László, az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Céges HUF bankszámláról céges bankkártyával fizetett EUR számlák Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagjai, ügyvezetők (személyesen közreműködő nyugdíjasok) külföldi árubeszerzéseik alkalmával a cégautóhoz szükséges üzemanyag külföldi vásárlását céges bankkártyával fizetik. A céges HUF bankszámlán ez természetesen HUF összegben jelenik meg, tehát előzetesen nem kell EUR-t váltania a cégnek. Az EUR pénznemben lévő üzemanyag-számlákon számviteli elszámolásához ugye nem szükséges, hogy a cég neve a számlákon legyen? Milyen bizonylat szükséges ahhoz, hogy ezen EUR üzemanyagszámlák és a forintban megfizetett cégre a külföldi autópályadíjak szabályoasan elszámolhatók legynek? Milyen bizonylattal kell igazolniuk, hogy céges utazáshoz fizették ki az előbbiekben említett számlákat? Válaszát előre is köszönöm.

8 fontos kérdés-válasz a NAV-tól a külföldi szolgáltatóval, hitelintézettel kötött tartós befektetési szerződésről Cikk

Az szja-törvény alapján tartós befektetési szerződés (tbsz) köthető külföldi befektetési szolgáltatóval, illetve hitelintézettel is (befektetési szolgáltató). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csokorba gyűjtötte a témával kapcsolatos gyakori kérdéseket és az azokra adott válaszokat.

Járulékfizetés, ha a kft. tag külföldön munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben az egyik tag nem fizet járulékot mert, máshol 36 órát meghaladó munkaviszonya van. A másik tag a garantált bérminimum alapján kap juttatást, és azután fizet járulékot mint társas vállalkozó. Ez a tag 2020. 01.13-ától Hollandiában dolgozik, ott van teljes körű biztosítása és munkaszerződése. A szükséges nyomtatvány le lett adva az Egészségpénztárhoz. A NAV-nál azt a felvilágosítást kaptam,hogy őt ki kell léptetnem, és idehaza ezentúl nem kell járulékot fizetnie. Kicsit bizonytalan vagyok, ez a kft. grafikai tervezéssel foglalkozik a munkát itthon tovább folytatná számlát bocsátana ki. A munkát az a tag végzi, aki külföldön munkát vállalt. Ilyenkor kell valamilyen juttatást adni, és járulékot fizetni neki, vagy elég ha év végén osztalékot fizetnek mind a két tagnak az eredményből? Köszönöm a segítséget!

Vadászegyesület számlázása belföld-külföld Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Vadászegyesületnek "Vadgazdálkodás, vadgazdálkodási szolgáltatás" a fő tevékenysége. A földtulajdonosi közösségnek fizet a területért számla ellenében. 1. Élő mezei nyúl, vaddisznó, dán hús, róka minta, őzbaklelövési díj, trófeaértékesítés történik magyarországi adószámmal rendelkező cégeknek és áfásan. Az egyesület az áfában az általános szabályokat választotta. 2. Külföldi magánszemélynek is áfásan számlázott. Kérdésem: helyesen járt-e el hogy így számlázott az 1. és a 2. esetben? A NAV 2017/33 állásfoglalásan az szerepel hogy a bérvadászat főszabály szerint adómentes. Választhatnánk: a 86. § (1) bekezdés l pontja szerinti mentességet a fentiekre tekintettel? Ha igen, belföldön mentesen számlázhat? Külföldre közösségi adószámmal rendelkezőnek mentes, külföldi magánszemélynek áfás számla? Milyen nyomtatványon tudom megtenni, ha lehet választani? Köszönettel!

Munkavégzés kiküldetésben ünnepnapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk augusztusban a holland anyavállalatunknál fog munkát végezni kiküldetésben. A munkavállaló munkarendje egy teljesen átlagos 5/2-es munkarend napi 8 órás munkaidővel. A munkavállaló természetesen a magyar munkajog alapján végzi a munkáját. 2019 augusztusában lesz egy munkanap-átcsoportosítás, és ez okozza a problémát, mivel Hollandiában a magyarországi ünnepek alatt természetesen munkát kell végezni. Augusztus 19-20-án túlmunkát fogunk elrendelni neki, hiszen Magyarországon nem végezne munkát, viszont a kérdés, hogy mit kezdjünk az augusztus 10-ei szombati munkanappal, ahol ő Magyarországon munkát végezne, de Hollandiában nem lesz munkavégzés. Azt nem tartom jó megoldásnak, ha arra a napra nem osztom be a munkaidejét, és így jövedelemre sem jogosult. Én inkább afelé hajlok, hogy arra a napra kiadok neki egy nap szabadságot. Kérem véleményét, állásfoglalását a fenti ügyben.

Koncertszervezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségét kérni a következő kérdésben. Az egyik magyar kft. koncerteket szervez Magyarországon és szomszéd országokban is. 1. Kérdés: ha külföldön szervez koncertet, kell-e ottani országban adózóként regisztrálnia? Milyen a koncert jegyeinek áfája? Van különbség, ha magyar nézőnek vagy külföldi nézőnek adja? 2. Kérdés: az előadók között van külföldi. Ha fizet nekik fellépési díjat, esetleg hotelszolgáltatást fizet a kft. az előadói koncert idejere, akkor hogyan lehet számolni a hotelköltségszámlát és az előadónak kifizetett fellépési díját? (A külföldi előadónak nincs magyar TAJ száma, sem adóazonosító jele). Előre köszönöm a segítséget!

Továbbra is sok koros autót hozunk be külföldről Cikk

Tovább nőtt a használt autók importja az első negyedévben, a Magyarországra hozott használt kocsik 61 százaléka tíz évnél idősebb volt – ismerteti a Das WeltAuto az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Külföldről behozott használt autó vásárlásának veszélyeire figyelmeztet a NAV Cikk

Magyarországon folyamatosan emelkedik a külföldről behozott használt autók száma. Első hallásra jó üzletnek tűnhet Nyugat-Európából származó autót vásárolni. Ha azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalatait górcső alá vesszük azonnal látható, hogy a köztudatban még mindig jobb választásnak vélt, esetleg a hazai árakhoz képest valamivel olcsóbb, külföldről származó autók sok esetben többe is kerülnek, mint a magyar tulajdonostól vásárolt kicsit drágább négykerekűek – figyelmeztet honlapján a NAV.

Illetékmentesség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Házastársak közötti illetékmentesség témában szeretném véleményüket kérni: Adott egy házaspár, a férj jelenleg egy munka miatt életvitelszerűen Németországban tartózkodik. A feleség itthon él és dolgozik Magyarországon. A férj tőzsdén jegyzett értékpapírt adna ajándékozással a feleségnek. Kérdésünk, az ajándékozás Németországban jelent adózási eseményt, vagy Magyarországon. esik illetéktörvény hatálya alá? Segítségüket előre is köszönjük!

Külföldi fuvarozói napidíj törtnapokra Kérdés

Amennyiben a gépjárművezető minden nap 2 órát tölt külföldön, ezek a törtnapok összeszámíthatók, és ha minden napra 15 eurót kap, akkor 4 nap alatt a 4*2órára kapott összesen 60 euró adómentes napidíj lesz?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close