113 találat a(z) közös megegyezés cimkére

Közös megegyezés Kérdés

Tisztelt Adózóna! A kérdésem az lenne, hogy egy munkavállaló 9 éve dolgozik a munkahelyén, a cég egy év múlva meg fogja szüntetni Magyarországon a tevékenységét, addig biztosítva van a munkavállalók munkaviszonya. Ha a munkavállaló kezdeményezi a munkaszerződés felbontását, mert talált előbb másik munkahelyet, kezdeményezheti-e a közös felmondást? Illetve miképpen kell 'elválnia' a munkahelyétől, hogy esetleg végkielégítésben részesüljön?

Sokat veszíthet, ha belemegy a közös megegyezéses felmondásba Cikk

Gyakran hallani munkavállalóktól, hogy „közös megegyezéses felmondással” szűnt meg a munkaviszonyuk vagy, hogy nem fogadták el a felmondást, ezért nem írták alá. Jelen cikkben az ide vonatkozó pontatlan megfogalmazásokat és tévedéseket küszöböljük ki.

Munkába járás költségtérítése utólag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnt. Minden kilépő papírt aláírt mindkét fél, elszámoltak egymással, szabadságmegváltás is kifizetésre került. Most a volt dolgozó utólagosan kéri visszamenőleg a munkába járással kapcsolatos költségeinek megtérítését (bérlet, annak 86 százaléka) a kormányrendeletre hivatkozva, mivel a lakcíme közigazgatási területen kívülre esik. Belépéskor nem volt ilyen nyilatkozata, hogy honnan jár be, nem igényelte a költségtérítést, nem adta le a bérleteket. Mivel ezt kormányrendelet szabályozza, most utólag kilépés után érvényesítheti ezt? Válaszukat előre is köszönöm.

Gyed alatti munkaviszony-megszüntetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alkalmazottja jelenleg gyeden van. Otthon van a gyermekével, nem dolgozik. Megkereste említett kft.-t, hogy közös megegyezéssel szüntessék meg a munkaviszonyát, mert egy másik céghez szeretne átmenni alkalmazottként, ahol a gyed mellett ténylegesen munkába is állna. Kérdésem: meg tudjuk szüntetni a munkaviszonyt közös megegyezzéssel, akár a mai naptól, függetlenül attól, hogy a jelenlegi munkáltatójánál ténylegesen nem dolgozik? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Szabadságmegváltás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyvédi iroda munkavállalója 2012. 06. 06. óta van fizetés nélküli szabadságon. Most közös megegyezéssel megszüntetnék a munkaviszonyát úgy, hogy a munkavállaló nem áll újra munkába. Kérdésem, hogy ki kell-e fizetni részére a felhalmozódott, rendes szabadságra járó munkabért? Segítségüket köszönöm, üdvözlettel: Hain Zoltán

Soha ne tegye ezt, ha táppénzen van! Nagyon pórul járhat Cikk

Táppénzen lévő dolgozó súlyos betegségére tekintettel kérte a leszázalékolását. A munkáltatója azt javasolta, hogy mindketten jobban járnak, ha közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyát. Mi lesz így a táppénzzel? – kérdezte olvasónk. Széles Imre, társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Végkielégítés: itt vannak a példák, kinek, mennyi jár Cikk

Elég-e közös megegyezéskor szóban megállapodni a végkielégítés összegéről? Mikor számít bele a munkahelyen eltöltött időbe a fizetés nélküli szabadság? Olvasóink esetei alapján összegyűjtöttük, mit kell tudni a végkielégítésről.

Munkavállaló elküldése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni: egyik dolgozónkkal nagyon nem vagyunk megelégedve, nem látja el a munkáját, sokat van távol betegségre, családi ügyekre hivatkozva. Ez gondot, fennakadást okoz cégünk működésében, így gondolkodunk rajta, hogy meg kell válnunk tőle. Írtunk neki e-mailt, hogy végezze el a munkáját, de ha bent van, akkor is internetezik, ha nem jön be különböző okokra hivatkozva, akkor ezt sms-ben közli velünk azon a napon, amikor már dolgozni kellene. A hiányzásai elérték a tolerálható szintet. Nem szeretnénk pereskedni, munkaügyi bíróságra járni, így keressük azt a legjobb megoldást, ami számunkra a legmegfelelőbb lenne. Mit tehetünk, ha megmondjuk neki, hogy közös megegyezéssel váljunk el, de ő másnaptól betegállományba megy? Mire kell figyelnünk, mit tegyünk, hogy ha lehet, akkor ne legyen a cégünk nyakába akasztva egy munkaügyi per, és esetlegesen még több százezer forintos költségünkbe kerüljön az a dolgozó, aki most is csak költségbe kerül a hanyag munkavégzése miatt? Köszönjük szépen a segítségüket!

Szabadság alatti keresőképtelenség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyesről visszatérő dolgozó, a fizetés nélküli szabadság lejárta után jelezte, hogy szeretne visszatérni dolgozni, a felhalmozott szabadságának kivételével kezdve. Majd később jelezte, hogy megszakítja a szabadsága letöltését, mert a gyermeke beteg lett, így betegszabadság címén marad otthon. Kérdésem, hogy jogos-e ilyen címen kérnie a szabadság későbbi kiadását? Közben már tárgyal a munkavállalóval a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről, amiben a követelései közt szerepel a végkielégítés kifizettetése is, aminek az alapját így tudja kitolni 5 évre.

Munkaviszony két helyen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődöm, lehetséges-e, hogy egyszerre két helyen legyen munkaviszonyban egy magánszemély? Mindkét helyen 8 órás, de az egyik helyen már felmentették hivatalosan a munkavégzés alól, így ténylegesen csak egy helyen dolgozik, és ott van jelen. Ahol felmentették a munkavégzés alól, ott közös megegyezéssel egy későbbi időpontban megszűnik majd a munkaviszony, de addig is kapja a havi fizetését. Lehet így emellett máshol másik munkaviszonyt kezdeni? Köszönettel: Vasvári Erzsébet

Szabadság kifizetése Kérdés

Egy egyéni vállalkozó alkalmazottja 2011 júliusában szült. Előtte kivette a 2011. évre vonatkozó szabadságát. 2014 februárjában közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonya. Mennyi szabadság járna a részére? 22 napot számoltam ez jó? Jól számolom, hogy a 2011., 2012., 2013. évekre jár az egy gyermek után évi két nap szabadság?

Közös megegyezéssel rúgják ki a cégtől? Erre nagyon figyeljen! Cikk

Kellemetlen meglepetés érheti a munkavállalót, ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonya, de a megállapodás nem tér ki a végkielégítésre. Cikkünkből kiderül, mikor, és mennyi végkielégítés illeti meg a munkavállalót.

Közös megegyezés: érdemes aláírni? Cikk

A közös megegyezésről szóló megállapodással kapcsolatban a munkavállalók sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy milyen jogaik, kötelezettségeik, vagy jogorvoslato lehetőségeik vannak.

Mikor és hogyan lehet munkaügyi pert indítani 2012-től? Szakértői Kommentár

Változik az Munka törvénykönvye - a munkaügyi jogvitákkal kapcsolatban néhány új szabályt kell megismerniük az érintett feleknek.

Válás után: mennyit adózunk a közös megegyezéssel megosztott vagyon után? Kérdés

Mennyi adót kell fizetni a válásból szerzett vagyon után? Olvasói kérdésre Angyal József, az Adózóna okleveles szakértője válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg iparűzési adó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég könyvvizsgálata

Nagy Norbert

adószakértő

Kapott előleg számviteli elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs