192 találat a(z) juttatás cimkére

Adó és adóalap, ha kivás cég családtagnak vesz repülőjegyet Cikk

A kiva hatálya alá tartozó magyarországi leányvállalat ügyvezetője és családja (feleség és gyermekek) meghívást kapott az amerikai anyacég Atlantában tartandó rendezvényére. Az ügyvezető a repülőjegyeket a vállalkozás számlájáról fizette. A családtagok repülőjegyköltsége után milyen adófizetési kötelezettség keletkezik, illetve érinti-e ez a kivaalapot? Olvasói kérdésekre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Szocho, eho, egészségügyi juttatások a számvitelben Cikk

A munkáltató, illetve a megbízó a bér, a díj, az önkéntespénztári vagy piaci élet-, illetve egészségbiztosításba a magánszemély javára fizetett összeg, illetve az általa nyújtott egészségügyi támogatás után a kifizetéseken, költségeken felül további terhek viselésére kötelezett. Összefoglaltuk ezek számviteli elszámolását.

Válassza az előnyösebb juttatási formát! Példákkal Cikk

Szövetkezet a vele munkaviszonyban nem álló tagoknak adna juttatást. Mennyi lesz a juttatások közterhe, mikor lesz nagyobb a kapott nettó érték? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazdász válaszolt.

Szövetkezeti tag juttatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szövetkezetünk tagjainak (alapító tagok, nem állnak a szövetkezettel munkaviszonyban) adnánk SZÉP-kártya és Erzsébet-utalvány étkezési és ajándék zsebére való feltöltéssel juttatást. Meghatároztunk egy bruttó keretösszeget, melyet a tag oszthatna fel ezen juttatási formák között. Jól járunk el akkor, ha a SZÉP-kártyánál a minimálbér 50 százalékáig történő feltöltés 1,18x-os alapja után fizetjük meg a 15 százalékos szja-t és a 14 százalék ehót, a felettes részt pedig egyes meghatározott juttatásként kezeljük, és ez után a 15 százalék szja-t és a 22 százalék ehót fizetjük meg? Az Erzsébet-utalvány mindkét "zsebét" is egyes meghatározott juttatásként kezelve, a 15 százalék szja és a 22 százalék ehót fizetnénk.. Kérdésemet azzal indokolom, hogy a szövetkezeti tagok esetében eltérőbb a szabályozás, mint a munkavállalóknál, ezért szeretnénk megfelelően eljárni. Előre is köszönöm válaszát!

Egészségpénztári adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy egy cég adhat-e csak egy munkavállalójának adományt az egészségpénztári számlájára, vagy úgy szabályos, ha az összes dolgozójának egyformán adja ezt a juttatást? Van-e maximalizálva ez az összeg, milyen adóvonzatai vannak ennek az adománynak és a munkavállalónak mikor kell megfizetnie a járulékokat ezzel kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm!

Táppénz alatti cafetéria Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A következőkben kérem a segítségét: adott egy kismama, aki veszélyeztetett terhesként táppénzre kerül. A cég minden munkavállalójának cafetériát is ad. A cég cafeteria szabályzatában nem rendelkezik a táppénz alatti cafeteria megfizetéséről, viszont a gyakorlatban a táppénz időszaka alatt is minden dolgozójának a szokott módon (mintha egész hónapban dolgozott volna) adja a juttatást, nincs semmilyen arányosítás stb. Kérdésem a fentiek alapján jogszerű-e, hogy a kismamának – mert táppénzre került, veszélyeztetett terhesként – nem adja meg a neki addig járó cafeteria juttatását, avagy azt megteheti-e, hogy bármilyen jogcímen csökkenti (eltekintve az utazási költségtérítéstől)?Tehát van-e különbség táppénz és táppénz között? Válaszát köszönöm!

Juttatott pénzösszeg 1.1 Kérdés

Tisztel Szakértő! Hivatkozva http://adozona.hu/kerdesek/2017_5_25_Juttatott_penzosszeg_uqn kérdésemre, még azt szeretném kérdezni, ha év közben új belépő dolgozó van, vagy épp kilépő, akkor vehetem a 96 000 forintot arányosítás alapjául? Köszönöm válaszát.

Amikor reprezentáció a juttatás, amikor valami más Cikk

A különböző rendezvények, események alkalmával a résztvevők gyakran részesülnek ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatásokban (étel-, ital-fogyasztás, utazás, szállás stb.). Sokan bizonytalanok, hogy ezek költségét, illetve az ilyen módon juttatott jövedelmet milyen adószabályok szerint kell kezelni. Többnyire az a kérdés, hogy adózási szempontból mit kell reprezentációnak tekinteni, és mit valamely más juttatás körébe sorolni.

Jutalom Erzsébet-utalvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni abban, hogy cégünk költségcsökkentés, hatékonyságnövelés, minőségbeli javulás elérése érdekében fejlesztési javaslati rendszerben Erzsébet ajándék utalványt ad. Adható ez meghatározott juttatásként?

Juttatások lakásfelújításra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló szeretné, ha juttatásként a munkáltató a lakásának felújítását támogatná (korszerűsítés). Valószínűleg a kivitelező számlájával igazolná a költségeket, melyeket ő előre kiegyenlít, és az éves cafeteriakeretét teljes mértékben erre használná fel havonta. Tehát a cég készpénzben fizetné ki neki a számla ellenértékéből a havi igénybe vehető keretösszeget. Még nem tudjuk, mennyi lenne a végösszeg, de lehet, hogy jövő évre is átmehet, mert az éves keret 500 ezer Ft, míg egy ilyen felújításszámla akár több millió Ft is lehet. Támogathatja-e ezt a munkáltató úgy, hogy a munkavállaló több évi keretét folyamatosan fogyasztja a számla erejéig? A cafeteria szabályzatban minden munkavállalónak elérhetővé tennénk ezt a juttatási formát. Adható-e ez adómentesen?

Szja 81. § (6) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék a 2017-től hatályos szja törvény 81. szakasz (6) bekezdésében szereplő azon rendelet számáról, mely: "azokat az egészségügyi ellátásokat határozza meg, melyeket a munkáltató - nem pénzben kapott juttatásként - adómentesen biztosíthat a munkavállaló számára."

Kedvezményesen biztosítható 100 ezer Ft-hoz szükséges bizonylatolás, ügyintézés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségüket, miszerint a 2017. évtől (a munkáltató által)a munkavállaló részére kedvezményesen nyújtható 100 ezer Ft biztosításához milyen bizonylatokra, dokumentumokra van szükség, illetve mi a pontos folyamata az összeg átadásának (havi lebontás, illetve egyszeri, év eleji kiosztás esetén). Köszönettel,

Hallgatói munkaszerződés munkadíja Kérdés

Tisztelt Szakértők! Hallgatói munkaszerződéssel kapcsolatban kérném szíves véleményüket, álláspontjukat! (A szerződéskötést megelőzően a munkáltató és az egyetem között természetesen együttműködési megállapodás jött létre, a hallgatói munkaszerződés ezen alapul): 1. Az szja törvény 1. sz. Melléklet 4.12.1. pont b) alpontja alapján a hallgató részére a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás értékéből adómentes a havi minimálbér. Tehát csak a 111 ezer forint, dacára annak, hogy egy nem hallgató munkavállalónak ilyen munkakörben (mérnök) minimum 129 ezer forintot kellene adni? 2. Ha a gyakorlati képzés 240 óráját valamilyen oknál fogva nem 6 hét alatt, hanem például 8 hét alatt teljesíti, akkor nem járhat neki kettő havi minimálbér adómentesen. Ezt jól gondolom? 3. Ha a minimálbért meghaladó összeget kapna, akkor a meghaladó rész után 15% szja-t és 27% ehót kell fizetni, semmi mást? 4. Tekintve, hogy erre a jogviszonyra is a munka törvénykönyve vonatkozik, a hallgatónak biztosított esetleges juttatások, kedvezmények: (utazás, étkezés, munkaruha, védőruha, szállás), adózási szempontból ugyanúgy viselkednek, mint amikor ezeket egy sima munkavállaló kapja? Előre is köszönöm a segítségüket! Tisztelettel: KSI

Szerző jog természetben: bér vagy személyi jellegű juttatás? Kérdés

Társasjátékokat gyártó cég, szerzői jog fejében az elkészült játékokból 5-10 db példányt ad a felhasználó szerződésben rögzítettek szerint. Kérdésünk az lenne, ez hogy adózik, milyen adóterhek terhelik? Előre is köszönöm.

Szakirányú továbbképzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. építészmérnöki tevékenységet végez. Tagja, aki munkaviszonyban van a kft.-nél, szakirányú továbbképzésen vesz részt. Kérdésem, hogy az egyetem által a kft. nevére kiállított tandíjról szóló számla elszámolható-e költségként a vállalkozásban? Vagy esetleg ez természetbeni juttatásnak minősül? A kapcsolódó szállásdíjszámlák elszámolhatósága is kérdéses számomra (költségként elszámolható-e, az áfa levonható-e)? Köszönettel várom válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs