207 találat a(z) juttatás cimkére

28 órás munkahét! Csak kiharcolta a legnagyobb német szakszervezet Cikk

Több hétig tartó sztrájksorozatával elérte a legnagyobb német szakszervezet a 28 órás munkahét intézményének bevezetését a fém-, és elektronikai iparban.

Ingyen krumpli, ingyen ebéd: mikor, kinek kell adót fizetni? Cikk

Az ingyenesen osztogatók jó, ha tudják, hogy a különféle akciókban történő juttatások után nem mindig, de előfordulhat, hogy adókötelezettség keletkezik. Összeírtuk a szabályokat.

Csökkentik a külföldön élő gyermekek utáni juttatásokat az osztrákok Cikk

Döntött az osztrák kormány pénteken arról, hogy csökkenti az országban dolgozók, illetve legálisan tartózkodók külföldön élő gyermekei után járó szociális juttatásokat.

Egyesület tagdíjra tekintettel nyújtott szolgáltatásának adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell értelmezni a NAV 13-as tájékoztató füzetében szereplő alábbi fordulatot: "Bevételnek nem minősülő szolgáltatás Az a szolgáltatás, amelyet a vállalkozási tevékenységet nem folytató egyesület, köztestület a magánszemély által fizetett tagdíjára, hozzájárulására, felajánlására tekintettel – az egyesület, köztestület alapszabálya alapján, a cél szerinti tevékenységével összefüggésben, a rendeltetésszerű joggyakorlás keretében – nyújt, nem minősül bevételnek az abban részesülő magánszemélynél." Ezt úgy kell érteni, hogy amennyiben az adott egyesület folytat vállalkozási tevékenységet, akkor a magánszemélyként kapott szolgáltatások után a magánszemélyeknek vagy a kifizetőnek adókötelezettsége keletkezik minden esetben. Az adott egyesület egy sportegyesület, a tagok kapnak különféle szolgáltatásokat: például belépőjegyek, terembérlet, nevezési díjak stb. alapcél szerinti szolgáltatásokat, hiszen erre hozták létre a sportegyesületet. Köszönettel!

Céges rendezvényeken adott juttatás adója és áfája Cikk

A céges eseményeken, rendezvényeken, üzleti partnereknek, illetve a saját dolgozóknak juttatott étel és ital milyen kiadásnak számít, mennyi közterhet kell fizetni utánuk, levonható-e az áfa? Olvasói kérdésekre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Járóbeteg-ellátás részletesebben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Járóbeteg ellátással kapcsolatos kérdésem kibővítve: egyik cégem járóbeteg ellátást biztosít néhány személynek (zömük munkaviszonyban áll és a személyesen közreműködő tagnak) 50 ezer forint, 100 ezer forint és 250 ezer forint kategóriákban. A szolgáltatást egy magánkórház biztosítja, a magánkórház előre kiszámlázta a szolgáltatását. Azt szeretném megtudni, hogy – mivel előző válaszból már tudom, hogy e tevékenység nem adómentes – a cégnek vagy a magánszemélyeknek kell adózniuk e szolgáltatás igénybe vétele esetén, s milyen mértékű ez után az adó? Válaszát előre is köszönöm!

Százezer forint készpénzjuttatás fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk év elején úgy döntött, hogy decemberben fog a munkavállalóinak adómentes készpénzjuttatást fizetni. Kérdésem arra irányul, hogy amennyiben valakinek év közben megszűnt a jogviszonya pl. 2017. 09. 30-án, annak a munkaviszony megszűnése után, de a nálunk eltöltött munkaviszonyra tekintettel adhatunk-e béren kívüli juttatásként készpénzjuttatást 34,22%-os adóteherrel, vagy csak munkaviszonyos jövedelemként tudjuk neki utalni az összeget? Számomra nem teljesen egyértelmű az Szja tv. ide vonatkozó része. Válaszát előre is köszönöm.

Tanulószerződéssel foglalkoztatott részére adott kötelező juttatás Kérdés

A következő ügyben kérek állásfoglalást. Tanulószerződéses tanuló részére járó kötelező juttatások közül a napi háromszori étkezés helyett a gyakorlati képzést folytató szervezet étkezési utalványt szeretne adni vagy pedig SZÉP-kártya vendéglátás alszámlára utalt összeggel szeretné ezt a kötelezettségét teljesíteni. Milyen adóteherrel adhatja a fenti juttatásokat? Besorolható-e az így adott juttatás az szja-törvény 1. melléklet 4.37. pontjában lévő adómentes juttatások körébe? Válaszát előre is köszönöm!

Járulékszabályok a munkaviszony megszűnése utáni kifizetéseknél Cikk

Gyakran előfordul, hogy volt munkavállaló számára – tehát a biztosítási jogviszony megszűnését követően – kell a munkáltatónak valamilyen juttatást vagy elmaradt bért kifizetnie. Az ezekhez kapcsolódó közterhek megállapítása és bevallása során könnyen el lehet bizonytalanodni; különösen igaz ez az egyéni járulékokra, amelyekhez ellátás is kötődik.

Szövetkezet – közösségi alap II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző, azonos című kérdésemre (http://adozona.hu/kerdesek/2017_10_6_Szovetkezet_kozossegi_alap_bln) adott válasszal kapcsolatban lenne kérdésem. A szövetkezet alapszabályában a közösségi alap felhasználására vonatkozóan az alábbi szerepel: "A szövetkezet az adózás utáni eredményének a közgyűlés által meghatározott részét közösségi alapba helyezi, amelyből a tagjai és azok hozzátartozói számára az alábbi támogatásokat nyújthatja: - szociális jutttatások - oktatási támogatások - kulturális támogatások - közművelődési tevékenységek támogatása - sporttevékenység támogatása A támogatási formákat valamennyi tag és hozzátartozója igénybe veheti. A támogatások igénybevételének indokoltságát az igazgató elnök bírálja el a tag által benyújtott írásbeli kérelem alapján. A támogatásokkal kapcsolatos szabályokat külön szabályzat tartalmazza, amelyet a közgyűlés fogad el." Ez alapján kérem, szíveskedjen részletezni, hogy milyen juttatások adhatók. (Például: lakáscélú támogatás, SZÉP-kártya, Erzsébet-utalvány.) Az szja-törvény 70-71. paragrafusaiban felsorolt juttatásokon kívül lehet még egyéb juttatásokat is adni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Gál Veronika

Vállalkozói tévedések – figyelmeztet a NAV Cikk

Gyakori, hogy a cégek szabálytalanul számolják el a munkavállalóknak adott különféle juttatásokat – hívja fel a figyelmet a NAV.

Új adómentességek jönnek Cikk

Adómentes lenne az állam által nyújtott több támogatás és ösztöndíj Rétvári Bence KDNP-s képviselő törvényjavaslata szerint.

Munkába járáshoz adott juttatás Kérdés

Tisztelt Címzett! Cégünknél felmerült az a lehetőség hogy a cégautóval nem rendelkező vezetők részére üzemanyagkártyát biztosít a cég. A cél az lenne, hogy a cég fizesse az adót a felmerült költség után. Kérdésem, hogy minősülhet-e ez egyéb, nem meghatározott juttatásnak azzal, hogy a munkavállalók egy meghatározott csoportjára (cégautóval nem rendelkező vezetők) vonatkozna a feltétel, és szabályzatban rögzítenénk. Válaszát előre is köszönöm.

Adómentes juttatás Kérdés

Tisztelt Cím! Járulék- és adómentesen adható évi 100 000 Ft készpénz a munkavállalónak, amennyiben egész évben munkaviszonyban állt a munkáltatónál? Válaszukat előre is köszönöm!

Juttatás felhőszakadás, jég, aszály, mezőgazdasági káresemény miatt Cikk

A földművelésügyi tárca a héten figyelmeztetett a kárenyhítési hozzájárulás közelgő befizetési határidejére. Összefoglaltuk, mi számít káreseménynek, továbbá, hogy a kapott juttatást miként minősíti a személyi jövedelemadóról szóló törvény.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készpénzes számla

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tárgyi eszköz elmaradt nyilvántartásba vétele

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Megtérített perköltség könyvelése

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs