228 találat a(z) juttatás cimkére

Együttműködési megállapodás alapján foglalkoztatott juttatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Együttműködési megállapodás alapján foglalkoztatott tanulónak az iskolai időszak alatt (szeptember-május) kell-e juttatást fizetni? Ha nem kötelező, de mégis kap, akkor ez ugyanúgy járulék-, és adómentes, mint a nyári, egybefüggő gyakorlati időszak juttatása? A szakképzési hozzájárulás kedvezménynél az oktatói kiegészítő kedvezmény itt is igénybe vehető, vagy csak tanulószerződés esetében? Előre is köszönöm a segítséget.

Készpénzjuttatás decemberre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az évi 100 ezer forintig adható készpénzjuttatással kapcsolatos. Cégünk munkavállalóinak havi 8 ezer forint készpénzjuttatást nyújt ezen kereten belül. A decemberre járó, de 2019. január 10-éig elutalt összeg tekinthető még az idei év kifizetésének és fizethető/számfejthető a 2018-as szabályok szerint, vagy mivel már 2019-ben lesz kifizetve a jövő évi szabályozás értelmében bérként kezelendő, tehát a munkavállaló adót és járulékot köteles fizeteni utána? Válaszát előre is köszönöm.

A kisorsolt ajándék adózása Cikk

Hogyan adóznak az étterem vendégei között kisorsolt ajándékok mind áfa, mind szja, eho szempontjából? – kérdezte az Adózóna olvasója. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Megszüntetett munkabérelemek Cikk

Hogyan szüntethetők meg a munkáltatónál adott, alapbéren túli egyéb juttatások: a munkavállalókat megillető étkezési utalvány, valamint a havi prémium, ha azokat nem a munkaszerződés, hanem az Mt. 46. §-a szerinti tájékoztató tartalmazza? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Egyenlő bánásmód követelményének ellenőrzése munkaerő-kölcsönzés esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mit tud tenni a munkaerő-kölcsönzést igényvevő, hogy az általa kifizetett kölcsönzési díj alapján nem megfelelően kerülnek a munkavállalók elszámolásra? Sajnos bérlapot, bérkartont nem biztosítanak részünkre. Mely jogszabályra hivatkozva lehetne adatot kapni, hogy a törvény által előírtakat betartják-e vagy sem? Milyen joghátránnyal jár a kölcsönzést igénybevevő részére, ha nem megfelelően kerülnek a munkavállalók elszámolásra, miközben a kölcsönző cég részére az egyenlő bánásmód alapján készül az elszámolás? Az Mt. 219. § (1) bekezdés alapján a kölcsönzés tartama alatt a munkavállaló számára biztosítani kell a kölcsönvevővel munkaviszonyban álló munkavállalókra irányadó alapvető munka- és foglalkoztatási feltételeket, melyek különösen a (2) bekezdés c) és d) pontjai alapján a munkabér összegére és védelmére, továbbá az egyéb juttatásokra és az egyenlő bánásmód követelményére vonatkozó rendelkezések. A (3) bekezdés a) pontja rögzíti, hogy a munkabér összegére, az egyéb juttatásokra az egyenlő bánásmód követelményére vonatkozó rendelkezéseket a kölcsönvevőnél történő foglalkoztatás száznyolcvannegyedik napjától kell alkalmazni arra a munkavállalóra, aki a kölcsönbeadóval munkaerő-kölcsönzés céljából létesített határozatlan idejű munkaviszonyban áll és kölcsönvevőnél történő foglalkoztatás hiányában is díjazásban részesül.

Szemüveg juttatása: mikor adóköteles és mikor nem? Cikk

Sok cég és foglalkoztatott bizonytalan, hogy szemüveg juttatása esetén mikor keletkezik vagy nem keletkezik adókötelezettség. Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Nőnek az országgyűlési képviselők juttatásai Cikk

Az országgyűlési képviselők juttatásainak emelését tartalmazó módosító javaslatot fogadott el pénteki ülésén a törvényalkotási bizottság. A változtatást csak a DK politikusai ellenezték, a többi jelen lévő ellenzéki képviselő megszavazta azt, miután a kormánypártok hozzájárultak a frakciók támogatását és egyes képviselői juttatásokat érintő ellenzéki kezdeményezéshez.

Juttatás sportrendezvényre, kulturális szolgáltatás igénybevételére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Válaszát szeretném kérni az alábbiakra. Egyszemélyes kft. egyetlen munkavállalót foglalkoztat. Elegendő-e, ha az ügyvezető sportrendezvényre, illetve kulturális szolgáltatás igénybevételére vonatkozóan éves keretösszegeket határoz meg számára egy levélben? A sportrendezvényre, kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló jegy, bérlet megvásárlásáról szóló számla kifizethető-e részére, és az alapján elszámolható-e a keretösszeg felhasználása? Kérném segítségét a megoldásban, amennyiben a vázolt eljárás nem megfelelő.

Juttatások részmunkaidős munkavállalónak Kérdés

Kérem szíves tájékoztatásukat arra vonatkozóan, hogy részmunkaidős munkavállalók azonos megítélés alá esnek-e az adómentes juttatások tekintetében a teljes munkaidős munkavállalókkal (például a kulturális belépők térítésének felső határa esetükben is 50 000 Ft, vagy a felső határt a részmunkaidő/teljes munkaidő arányában kell maximálni?)

Üzletrészjuttatás adózása Kérdés

Egy kft. jutalmazás kapcsán visszavásárolt üzletrészt juttatna dolgozóinak. Milyen értéken kell figyelembe venni a juttatás összegét, és milyen adófizetési kötelezettség terheli a juttatást? Köszönöm válaszukat: Kovács

Vakáció: családbarát támogatások, juttatások Cikk

Június közepétől sok szülőnek fő a feje, hogyan oldja meg gyermeke felügyeletét, tartalmas időtöltését a nyári szünidőben. A munkáltatók is gondban vannak, ha a dolgozók többsége éppen ilyenkor vesz ki hosszabb szabadságot, vagy – jobb híján – stresszre hivatkozva táppénzre megy. Cikkünk – a teljesség igénye nélkül – olyan adózási szempontból kedvező lehetőségekre hívja fel a figyelmet, amelyek enyhíthetik ezt a feszültséget.

Főállású anya Kérdés

Egy bt. kültagja főállású anya. Ha csak mint tulajdonos dolgozik (juttatás nélkül) a bt.-ben, megengedett-e?

Alapítvány által adott juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság alapítványt hozott létre, mely nem közhasznú alapítvány, cél szerinti tevékenysége az alapító munkavállalói, vagy elhunyt munkavállalói és közeli hozzátartozói javára közhasznú és közcélú tevékenység (például szociálisan hátrányos helyzetű családok és gyermekeik támogatása; családok egészségvédelmére közösségi programok szervezése stb). Az alapítvány 3 fő támogatási területe. A cél szerinti címzetteknek (alapító, adományozó munkavállalói) rászorulási alapon szociális segélyt nyújt, gyermektábort szervez, családi napot szervez. Véleményünk szerint az szja-törvény 1. sz. melléklet 3. pont 3.3. alpontja alapján ezek a támogatások adómentesek. Véleményünk szerint a 3.4 pont szerinti kizáró tétel nem áll fenn, hiszen a) nem az alapító, adományozó a címzettje a támogatásnak, hanem az alapító munkavállalója és közeli hozzátartozói b) a támogatottak nincsenek a kifizetővel (alapítvánnyal) munkaviszonyban, hiszen ők az alapító, adományozó munkavállalói. Mindezek alapján nem tekintettük adókötelesen a nevesített támogatásokat. Elbizonytalanított azonban 2011.08.02-án adott válaszuk, melyben Önök az esetet "alapítványi közbeiktatásnak" minősítik és adókötelesnek minősítik. De a 3.4. a) és b) pontjaiból ezt a következtetést mi nem tudjuk levonni. Kérjük szíves segítségüket, hogy esetünkben, kizáró-e a 3.4 alpont az adómentesség alól. http://adozona.hu/kommentar/20110801_kozcelu_juttatasok_kozhasznu_tarsasagok Köszönettel!

Casco önrész átvállalása munkavállalótól Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalatnak bérelt céges autói vannak, bizonyos személyek kapják, mindenki névre szólóan a pozíciójához. Csak egy munkavállaló jár az adott autóval. Ha valamelyik munkavállaló összetöri a céges autót, melyen olyan casco van, hogy 10 százalék a vállalt önerő, akkor ebben az esetben a cég kifizeti a 10 százalékot és nem követeli a munkavállalótól. Viszont a munkavállaló törte össze az bérelt gépjárművet, és nem kerül levonásra tőle az önrész, a cég átvállalja a kötelezettséget. Kérdés, ez esetben nem tekinthető-e egy burkolt juttatásnak (amit adózni kellene), hogy az önrészt a cég fizeti? Köszönettel

Adómentesen halmozhatók-e ezek a céges juttatások? Cikk

Egy vállalkozás céges autó mellett helyi utazási bérletet is szeretne juttatni üzletkötőinek. Megteheti-e ezt adómentesen? Kérdésére Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs