248 találat a(z) juttatás cimkére

Kulturális esemény adómentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék eligazodni abban, hogy a különböző fesztiválokra szóló jegyek, bérletek adómentesek-e az 1995. évi CXVII. törvény 1. számú melléklet 8.28. pontja szerint. Egészen pontosan a Campus fesztiválra gondolok. Ha egy gazdasági társaság ingyenes jegyeket, bérleteket ad a dolgozóinak, azok családtagjainak, üzleti partnereknek vagy egyéb magánszemélyeknek, milyen adóteher terheli a társaságot vagy a juttatásban részesülő személyt a különböző biztosítási jogviszonyokban? Ha a juttatásban részesülő személynek keletkezik adókötelezettsége, azt átvállalhatja-e a juttatást nyújtó gazdasági társaság? Válaszukat előre is köszönöm!

Munkavállaló sportolásának munkáltatói támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató szeretné támogatni a munkavállalói sportolási lehetőségét. Ennek keretében a munkáltató szerződést kötne egy szolgáltatóval (például fitneszterem) a munkavállalói javára sportolási lehetőség kedvezményes igénybevételére. Eszerint a munkáltató bármely dolgozója által a szolgáltatónál megváltott bérlet, illetve egyszeri díj árából sportolási alkalmanként 500 forint kedvezményt adna a szolgáltató. A munkavállalóknak adott kedvezmény összegéről személyenkénti bontásban havonta utólag egy összesített számlát bocsátana ki a szolgáltató. Hogyan adózik ebben az esetben az így biztosított juttatás? Személyenként és havonta le kell vonnunk az adott dolgozó által érvényesített kedvezmény mint adóköteles juttatás szja-előlegét és egyéni járulékait az adott munkavállaló munkabéréből, továbbá szochót is kell fizetnünk a havi juttatási összeg után a szolgáltató számlája alapján? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

Üdültetés céges finanszírozása – szja-szabályok Cikk

A korábbi években a dolgozók céges üdültetése tipikusan céges és szakszervezeti üdülők fenntartásával valósult meg. Mára az üdültetés és annak adózási szabályai is átalakultak. Cikkünkben bemutatjuk, milyen jogcímen keletkezik adókötelezettség, ha a munkáltató részben vagy egészben finanszírozni kívánja a dolgozók nyaralását.

Juttatások fesztiválszezonban Cikk

A rendezvényszervezők élénk érdeklődése kíséri a különböző fesztiválokhoz kapcsolódó juttatások adózási következményeit.

Egészségpénztári hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltató az alkalmazottak részére egészségpénztári hozzájárulást biztosít, ami bérként adózó juttatás. A munkáltató a juttatásokat negyedévente utalja a dolgozók részére. Időközben egy dolgozó felmondott márciusban, de kettő havi juttatását április hónapban elutalta a pénztári számlára, amikor már nem volt állományban a munkavállaló. Milyen formában fog adózni ezen juttatás és milyen adóterhekkel? Milyen módon kell ezt az adott járulékbevallásban szerepeltetni? Milyen adóelőleg-megállapítási kötelezettségek állnak fenn ebben az esetben?

Kamarai tagdíj juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság mérnök munkavállalóinak az éves mérnöki kamarai tagdíjait megtéríti. Juttatásként kell-e elszámolni a kifizetett tagdíjakat, illetve terheli-e adófizetési kötelezettség a munkáltatót? Elszámolható a kifizetésre kerülő kamarai tagdíj a vállalkozás érdekében felmerülő költségként?

Juttatások, költségtérítések önkénteseknek Cikk

Az önkéntességnek fontos szerepe van a hátrányos helyzetek enyhítésében, a kulturális örökség megőrzése, a természet védelme területén, az elemi csapások, a katasztrófahelyzetek idején a közérdek megvalósulásában. Az önkéntes munka nem jár anyagi haszonnal, mégis lehetnek az adózást érintő összefüggései.

Juttatás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Társaságunk támogatja dolgozóit, hogy futóversenyen vegyenek részt, ezáltal képviselve a céget. A futóverseny nevezési díját fizeti (az egyik 12 ezer forint/fő, a másik 150 ezer forint/csoport (10 fő), illetve ezzel összefüggésben juttat a dolgozóknak energiaszeletet. Hogyan adóznak ezek a költségek 2019-ben? Köszönöm válaszukat előre is! Üdv: Zsuzsa

Kölcsönzött munkavállalók részére nyújtott egyéb juttatások Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kölcsönbeadó és a munkáltató mint kölcsönbevevő munkaerő-kölcsönzésről szóló megállapodást kötöttek egymással. A kölcsönbeadó és a munkáltató megállapodtak egymással, hogy a munkavállaló a munkabéren kívüli juttatást közvetlenül a munkáltatótól kapja. A munkáltató egy külső szolgáltatóval (egészségpénztár) szerződést köt, amely alapján saját munkavállalói részére nyújt egyéb juttatást (pénztári hozzájárulás). Sérül az egyenlő bánásmód követelménye, ha a munkáltató nem nyújtja a fenti (egyéb) juttatást a kölcsönzött munkavállalók részére? Köszönettel.

Áll a bál a Paksi Atomerőműben, tiltakoznak a szakszervezetek Cikk

Elfogadhatatlannak tartják a paksi atomerőmű szakszervezetei a fegyveres biztonsági szolgálat kiszervezésének feltételeit, mivel – véleményük szerint – az az ott dolgozók jövedelmének csökkenésével jár. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. méltánytalannak és túlzónak tartja a szakszervezetek követeléseit.

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a dolgozó a 100 ezer forint havibérén felül bérként adózó 10 ezer forint értékű BKV-bérletet kap, és érvényesíthető utána a munkaerőpiacra lépők kedvezménye NAV igazolás birtokában, úgy a kedvezmény csak a törzsbér erejéig vagy a teljes közteher alapból, azaz a 110 ezer forintból érvényesíthető? Vagyis kérdésem, hogy a szochokedvezményeknél a bérként adózó juttatások is figyelembe vehetőek? Válaszát előre is köszönöm.

Cég által vásárolt kerékpár elszámolása Cikk

Egy társaság kerékpárt vásárolna. Hogyan számolhatja el e költséget? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Bérként adózó juttatások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a munkavállalónak bérként adózó juttatást biztosítunk, például. étkezési utalványt 20 000 forint értékben, akkor a számfejtésnél a juttatás értéke, azaz 20 000 forint után kell a munkavállalónak megfizetni az szja-t és a járulékokat, vagy ezt az összeget fel kell bruttósítani? Mi lesz az adó alapja? Kérem, legyen szíves megadni, hogy kifejezetten a bérként adózó juttatásokról (elszámolása, adózásának módja stb.) mely törvényből/rendeletből lehet tájékozódni, mivel a fenti kérdésre nem találtam választ Segítségét előre is köszönöm.

Cégvezető juttatása Kérdés

Egy "A" Kft. (nem tulajdonos) cégvezetője egy "B" Kft.-ben napi 8 órás alkalmazotti munkaviszonyban van. Lehet-e cégvezetőt az "A" Kft.-ben havi 8 órára bejelenteni és 5000 Ft/hó jövedelmet adni neki, és ebből a járandóságból milyen járulékot kell levonni és milyen járulékot kell fizetni a cégnek utána? Válaszát köszönöm.

Munkáltatók: mit érdemes kifizetni még decemberben? Cikk

Százezer forint éves keretösszeget meg nem haladóan adott pénzösszeg, helyibérlet-juttatás, a tagnak útnyilvántartás alapján fizetett összeg, lakáscélú munkáltatói támogatás – mit érdemes kifizetni még idén, a 2019-es szja-szabályok hatályba lépése előtt? Írásunkból megtudhatja.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizás könyvelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink