Új rendelet egyes igazságügyi alkalmazottaknak adható juttatásokról

  • adozona.hu

A Magyar Közlöny 2021. augusztus 26-ai számában megjelent az igazságügyi szakértői intézménynél foglalkoztatott igazságügyi alkalmazottak részére adható juttatásokról, támogatásokról és a kegyeleti gondoskodással kapcsolatos egyes feladatokról szóló 52/2016. BM rendeletet módosító 29/2021. BM rendelet.

Az új jogszabály – egyebek mellett – a következőket tartalmazza:

Szociális segélyben azt az igazságügyi alkalmazottat, valamint nyugalmazottat lehet részesíteni, akinek jövedelemcsökkenés vagy váratlan, nagy összegű kiadások miatt a megélhetése átmenetileg – önhibáján kívüli okból – veszélybe került.

Temetési segélyben részesíthető szociális helyzetének figyelembevételével az igazságügyi alkalmazott és a nyugalmazott közeli hozzátartozója vagy más olyan hozzátartozója halála esetén, akinek eltartására kötelezett volt, feltéve, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján nem részesült temetési segélyben.

Temetési segélyben részesíthető az elhunyt igazságügyi alkalmazott közeli hozzátartozója vagy az elhunyt nyugalmazott közeli hozzátartozója, ha a temetéssel járó kiadások elsődlegesen rá hárulnak.

Az új rendelet szerint az igazságügyi alkalmazott cafeteria-juttatásra jogosult, amelynek éves összege bruttó 200 000 Ft/fő. A cafeteria-juttatás éves összege biztosít fedezetet az egyes juttatásokhoz kapcsolódó, a juttatást teljesítő munkáltatót terhelő közterhek megfizetésére is.

Az igazságügyi alkalmazott a fenti keretösszeg mértékéig cafeteria-juttatásként a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. § (1) bekezdésében felsorolt juttatásokra legfeljebb az ott meghatározott mértékig és feltételekkel jogosult.

Nem jogosult cafeteria-juttatásra az igazságügyi alkalmazott azon időtartam vonatkozásában, amely alatt illetményre nem jogosult, feltéve, hogy a távollét időtartama meghaladja a harminc napot. A harminc napot meghaladó távollét esetében az igazságügyi alkalmazottat a távollét első napjától kezdve nem illeti meg a juttatás. A távollétek időtartamát – a jogosultság szempontjából – nem lehet összeszámítani.

A részmunkaidőben foglalkoztatott igazságügyi alkalmazott a cafeteria-juttatásra időarányosan jogosult.

A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, a közlönyt ITT találja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság 2017

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményezett kiválás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close