129 találat a(z) jutalom cimkére

Civil szervezeteknél jutalmazás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy középiskolai alapítványnál tanév végével emlékérmet adnak a legjobb tanulóknak és tanárok munkáját is ezzel ismerik el. Ezt az alapítvány fizeti, költségeit vállalja. Az emlékéremmel együtt pénz összeget is átadnak. Ez adóköteles-e, az alapítványnak kell-e járulékot, adót fizetni utána? Az átadott pénzösszeg nagyobb, mint a minimálbér 10 százaléka. Várom válaszukat.

Jutalom fizetése SZÉP-kártyára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk kérése, hogy a jutalmat nem a bankszámlájára, hanem SZÉP kártyára kéri utalni. Ezt megtehetjük? Véleménykülönbségek alakultak ki ezzel kapcsolatosan. Köszönöm a segítséget!

Alapítványi jutalom adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közalapítvány alapszabály szerinti alaptevékenységének keretében az általa támogatott rendvédelmi szervezetek dolgozóinak jutalmat ad. Ennek összege alkalmanként meghaladhatja a minimálbér 30 százalékának megfelelő összeget. Kérdésem, hogy a kiosztott jutalmak 2019-ben miképpen adóznak? Milyen jövedelemnek minősül a juttatás, és milyen járulék- és adófizetési kötelezettsége keletkezik az alapítványnak, valamint a jutalmazott magánszemélynek? Segítségét előre is köszönöm Bné Piros

Jutalomkifizetés, készpénzjuttatás Kérdés

Két műszakos munkarendben működő, kereskedelmi tevékenységet végző munkáltató a dolgozói motiválására havi jutalmazási rendszert vezetett be. Bizonyos termékek meghatározott mennyiség feletti eladása esetén plusz juttatás jár. Jutalomkifizetést állapított meg azért, mert ezt nemcsak a teljesítmény miatt akarja adni, hanem a munkavállalók vevőkhöz való magatartása és rugalmassága miatt is. Jutalomkifizetés mellett döntött azért is, mert így saját mérlegelése alapján dönt, és a munkavállalók nem követelhetik kifizetését. A jutalom havi összege mindig változik és munkavállalónként is különböző. Helyesen járt el, hogy a jutalom kifizetését és nem a prémiumot választotta? Az egyenlőség elvét sérti-e? A munkáltató 2018-ban 8000 forintot adott munkavállalóinak készpénzjuttatásként. 2019-ben ezt az összeget nem akarta elvenni, nem építette be a bruttó bérbe, hanem továbbra is adja készpénzjuttatásként, külön feltüntetve a bérjegyzéken, természetesen bérként adóztatva. Munkáltatónál két műszakos munkarend van és munkaidőkeretet is alkalmaz. Ez a készpénzkifizetés nem alapja a műszakpótléknak és a túlórának sem. Kérdésem, hogy helyesen jár el a munkáltató?Maradhat így,vagy változtasson ezen és hogyan? Köszönöm válaszát

Nyugdíjjárulék-köteles jutalom Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 08-as bevallás 575. során milyen típusú jutalmakat kell közölni? Hol tudok utánanézni?

Nyugdíjas tag munkaviszonyban – jutalom Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy öregségi nyugdíjas tag, aki munkaviszonyban látja el az ügyvezetést, jutalmat kapna. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a jutalom is ugyanúgy adózik, mint a munkabére? Csak 15% szja terheli? A munkaszerződésben szerepelne, hogy bizonyos munka után jutalomban részesül. Válaszát előre is köszönöm.

M30-as igazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyra tekintettel fizetett jutalmat a 18M30-as igazolás melyik sorában kell szerepeltetni? Köszönettel várom válaszát.

Jutalomkifizetés szülési szabadság alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Munkavállalónk 2018. november elejétől szülési szabadságát tölti, cseden van. A cégvezetés tervei szerint az év végi jutalmak kiosztásánál ő is részesülne jutalomban. A jutalom kifizetése decemberben történne, cégünk nem (tb) kifizetőhely. Kifizethető-e a jutalom munkavállalónknak a szülési szabadság alatt, miközben cseden van? Amennyiben igen, milyen járulék- és adóvonzatai vannak, illetve a kifizetés befolyásolja-e bármilyen formában a csed folyósítását? A jutalomkifizetést kell-e valamilyen módon jelezni a csedet folyósító intézménynek? Segítségüket előre is köszönöm.

Jutalom – nyugdíjalap Kérdés

Márciustól nyugdíjas leszek. Július hónapban visszamenőleg – 0908 önellenőrzéssel – február hónapra jutalmat kapok. Kérhetem a nyugdíjam újraszámítását az utólagos jutalom miatt? Köszönöm.

Rendezvényszervezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság (főtevékenysége 8230) egy nemzetközi versenysorozat kertében, de saját nevében informatikai versenyt rendez. A belföldi, illetve külföldi résztvevőknek, akik magánszemélyek, étkezést, szállást biztosít, illetve például pólót a versenysorozat és a vállalkozás logojával. Ebben az esetben kifizetőnek minősül-e a vállalkozás és meg kell-e fizetnie az adót és a járulékot a juttatások után? A verseny 1-3 helyezettje pénzdíjban, illetve tárgyjutalomban részesül. Ezek a magánszemélyeknél önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősülnek? Mi a teendő a külföldi helyezettek díjaival?

Jubileumi jutalom alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyesen értelmezzük-e azt, hogy a jubileumi jutalom alapjába csak a a garantált illetmény (tábla szerinti), a minimálbérre, garantált bérminimumra történő kiegészítés, az illetménynövekedés és a munkáltatói döntésen alapuló illetményrész tartozik? A munkáltatói döntésen alapuló rész beszámításáról több különféle véleményt is találtunk. Van-e erre vonatkozó kialakult gyakorlat vagy bírói döntés?

Milliós kifizetések az NGM-ben – megszólalt a PM Cikk

Nem jutalmat, hanem teljesítményhez kötött céljuttatást fizetett a Nemzetgazdasági Minisztérium a dolgozóinak, közölte egy sajtóhír kapcsán az ismét Pénzügyminisztérium néven működő tárca sajtóosztálya.

Jutalom Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jutalomra való jogosultságot a felek kiköthetik a munkaszerződésben. Ha a szerződésben rögzítik a jutalom összegét, és az időt – félévenkénti kifizetés – és azt, hogy vezetői értékelés alapján adható, akkor ez azt jelenti, hogy ha nincs pozitív értékelés, akkor a jutalom kifizetés elmarad, jogszerű az eljárás? Köszönettel várom válaszát.

Utólagosan kifizetett munkabér és megállapított nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjba vonuló dolgozó 2015. évben, kilépése előtt megkapta a cég szabályzata szerint őt megillető törzsgárdajutalmat. Ezt az összeget később a vezetés felülbírálta, és 2017 decemberében különbözeti összeg kifizetését rendelte el, mely összeg abban a hónapban ki is lett fizetve. A járulék- és adólevonás a kifizetés időpontjában érvényes szabályoknak megfelelően megtörtént, a havi '08-as bevallásba is bekerült. A 2017. évre kiadott igazolásban szerepeltettük a különbözeti összeget, és kiadtuk az érintett részére. Dolgozó ezt követően jelezte ezt az utólagos kifizetést a nyugdíjintézet részére, és kérte ezen összeg beszámítását a nyugdíjába. Kérdés: a fent leírtak alapján, munkáltatói oldalról van-e egyéb teendő annak érdekében, hogy a dolgozó nyugdíját az utólagos kifizetés figyelembevételével átszámolják, és új összeget állapítsák meg? Köszönettel.

Jogellenes és jogszerű röghöz kötés a munkahelyen Cikk

A munkaerőpiaci folyamatokat a munkaerőhiány határozza meg. Sokszor nehéz megfelelő munkaerőt találni, ha ez mégis sikerül, nem ritka, hogy az öröm hamar elillan, mivel a munkavállaló felmond. Ilyen esetekre a vállalkozások számos módszert dolgoznak ki. Melyek a lehetséges forgatókönyvek a munkaerő megtartásához?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás az özvegyi jogon folytatott vállalkozónál

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Pénztárgépbe be nem ütütt forgalom

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Visszamenőleges számlázás teljesítési dátuma

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink