hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjasnak fizetett jutalom: ekkor kérheti a nyugellátás összegének újbóli megállapítását

  • adozona.hu

Olvasónk nyugdíjba vonulása után még a munkaviszonyra tekintettel kapott prémiumot. Az utalás a nyugdíjazás után történt, de a kifizetés még az aktív időszakra vonatkozik. Kérheti-e a nyugdíj összegének újbóli megállapítását, szja szempontjából melyik évhez tartozik a jövedelem? Olvasónk kérdéseit Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolta meg.

A kérdés részletesen így hangzik: 2019 szeptemberében kaptam határozatot öregségi nyugdíjam (nők 40) összegéről. 2020. 04. 03-án munkáltatóm jutalmat vagy prémiumot utalt a 2019. 01. 01. – 2019. 08. 15-éig terjedő munkaviszonyomra tekintettel, melyről „Adatlap 2020 a munkáltatótól származó jövedelemről, adó- és adóelőleg-levonásról a munkaviszony megszűnésekor” címmel szja-elszámolást küldött, amelyen feltüntette a munkaviszony megszűnésének tavalyi időpontját. A bruttó összeget 15 százalék szja és összesen 18,5 százalék járulék terhelte. Kérdéseim a következők.

1. Szja szempontjából az összeg 2020-as jövedelemnek számít-e? A 2020-as szja-bevallásban érvényesíthetőek-e kedveszmények (nyesz, önkéntes nyugdíjpénztár, súlyos fogyatékossági)? Kell-e 2019-re szja-önrevíziót készíteni?

2. Tekintettel arra, hogy a kifizetés egy korábbi időszakra vonatkozott, a levont nyugdíjjárulék jogosít-e az öregségi nyugdíjam újraszámítására?

3. A két kérdés függetlenül kezelendő-e? Lehet-e az szja 2020-as, a járulék 2019-hez tartozó?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Szja szempontjából az összeg 2020-as jövedelemnek számít, amelynek adójával szemben érvényesíthetők az szja-törvény (a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény) szerinti kedvezmények.

Ettől függetlenül a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről 1997. évi LXXX. törvény (régi Tbj.) végrehajtását segítő 195/1997. Korm. rendelet 4/A §-a értelmében a biztosítással járó jogviszony megszűnését követően, e jogviszony alapján kifizetett járulékalapot képező jövedelmet úgy kell figyelembe venni, mintha annak kifizetésére a jogviszony megszűnése napján került volna sor, illetve az esedékességet követő időpontban kifizetett járulékalapot képező jövedelmet a régi Tbj. 24. § (1) bekezdése szerinti járulékfizetési kötelezettség megállapításánál arra az évre (időszakra) kell figyelembe venni, amely évre (időszakra) azt kifizették.

Mivel nyugdíjjárulék-köteles jövedelemről van szó, amely nyugdíj alapjául szolgáló jövedelemnek minősül, és amely a nyugellátás összegének a megállapítása során még nem került beszámításra, az érintett kérheti nyugdíja összegének újbóli megállapítását

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott tárgyi eszköz

Nagy Norbert

adószakértő

AM áfába belépés

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close