hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjasnak fizetett jutalom: ekkor kérheti a nyugellátás összegének újbóli megállapítását

  • adozona.hu

Olvasónk nyugdíjba vonulása után még a munkaviszonyra tekintettel kapott prémiumot. Az utalás a nyugdíjazás után történt, de a kifizetés még az aktív időszakra vonatkozik. Kérheti-e a nyugdíj összegének újbóli megállapítását, szja szempontjából melyik évhez tartozik a jövedelem? Olvasónk kérdéseit Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolta meg.

A kérdés részletesen így hangzik: 2019 szeptemberében kaptam határozatot öregségi nyugdíjam (nők 40) összegéről. 2020. 04. 03-án munkáltatóm jutalmat vagy prémiumot utalt a 2019. 01. 01. – 2019. 08. 15-éig terjedő munkaviszonyomra tekintettel, melyről „Adatlap 2020 a munkáltatótól származó jövedelemről, adó- és adóelőleg-levonásról a munkaviszony megszűnésekor” címmel szja-elszámolást küldött, amelyen feltüntette a munkaviszony megszűnésének tavalyi időpontját. A bruttó összeget 15 százalék szja és összesen 18,5 százalék járulék terhelte. Kérdéseim a következők.

1. Szja szempontjából az összeg 2020-as jövedelemnek számít-e? A 2020-as szja-bevallásban érvényesíthetőek-e kedveszmények (nyesz, önkéntes nyugdíjpénztár, súlyos fogyatékossági)? Kell-e 2019-re szja-önrevíziót készíteni?

2. Tekintettel arra, hogy a kifizetés egy korábbi időszakra vonatkozott, a levont nyugdíjjárulék jogosít-e az öregségi nyugdíjam újraszámítására?

3. A két kérdés függetlenül kezelendő-e? Lehet-e az szja 2020-as, a járulék 2019-hez tartozó?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Szja szempontjából az összeg 2020-as jövedelemnek számít, amelynek adójával szemben érvényesíthetők az szja-törvény (a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény) szerinti kedvezmények.

Ettől függetlenül a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről 1997. évi LXXX. törvény (régi Tbj.) végrehajtását segítő 195/1997. Korm. rendelet 4/A §-a értelmében a biztosítással járó jogviszony megszűnését követően, e jogviszony alapján kifizetett járulékalapot képező jövedelmet úgy kell figyelembe venni, mintha annak kifizetésére a jogviszony megszűnése napján került volna sor, illetve az esedékességet követő időpontban kifizetett járulékalapot képező jövedelmet a régi Tbj. 24. § (1) bekezdése szerinti járulékfizetési kötelezettség megállapításánál arra az évre (időszakra) kell figyelembe venni, amely évre (időszakra) azt kifizették.

Mivel nyugdíjjárulék-köteles jövedelemről van szó, amely nyugdíj alapjául szolgáló jövedelemnek minősül, és amely a nyugellátás összegének a megállapítása során még nem került beszámításra, az érintett kérheti nyugdíja összegének újbóli megállapítását

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagi jövedelem, minimumjárulék-szabály

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai székhelyű cégnek számlázás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Élet a Brexit után

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close