71 találat a(z) jutalom cimkére

Karácsonyi jutalom: kötelező-e, ha korábban is adott a munkáltató? Cikk

"A munkáltatónál évek óta bevett szokás, hogy pulykapénzt kapunk. November végén bejelentette a munkáltató, hogy idén ne számítsunk rá. A cég virágzik, árbevétele kiemelkedő. Jól gondolom, hogy ez így nem jogszerű eljárás?" – kérdezi olvasónk.

Jutalom adminisztrálása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk egyes, például nyugdíj előtt álló alkalmazottainak a nyugdíjba vonulást megelőző években eseti jutalmakat ad. A bevallásban feltüntetésre kerülnek, adó és járulék befizetésre kerül. Kérdésünk, hogy kell-e külön dokumentálni, illetve indokolni, hogy kinek, miért és mennyi jutalom kerül kifizetésre, dönthet-e egy személyben az ügyvezető a jutalmazás kérdéséről? Köszönettel.

Milyen módon kaphat elismerést, kvázi jutalmat a vállalkozó? Kérdés

Egy vállalkozónak, azaz a megbízónak évek óta könyvelő vállalkozás, vagyis a megbízott színvonalas munkájának és egyes esetekben nem jelentős, könyveléssel kapcsolatos pluszmunkáinak, például béremelésekre, jutalmazásokra vonatkozó javaslatok kidolgozásáért, munkajogi iratmintákért, szja-bevallások elkészítésének elismeréseként, kvázi jutalmat, egyszeri díjkiegészítést szeretne adni a megbízója. Milyen módon lehet ezt a legszabályszerűbben lebonyolítani, számlázni a megbízónak az áfatörvény ide vágó előírásai szerint? Kérem, hogy a válaszadásra kijelölt/felkért szakértő a válaszát/álláspontját támassza alá a hatályos jogszabályok idevágó részének jelzésével, leírásával is.

Pénzjutalmat kérnek a vasutasok Cikk

A vasutasnapig legalább bruttó 35 ezer forint jutalom kifizetését kezdeményezte a VDSzSz Szolidaritás a 350 ezer forint alatti havi alapbérű vasutasok számára.

Jön az adózók minősítése extra jutalmakkal és bírságokkal Cikk

Hamarosan kiosztja az adózók első bizonyítványát a NAV. Attól függően, hogy megbízható vagy kockázatos adózónak minősülnek, különleges elbánásra, jutalomra vagy büntetésre számíthatnak.

Pénznyeremény közterhei Kérdés

Egy közhasznú besorolású sportegyesület versenyt szervez, nem csak a tagjainak. A verseny első három helyezettjét pénzjutalommal díjazza. Első helyezett 100 000 forintot, második helyezett 70 000 forintot, a harmadik helyezett pedig 40 000 forintot fog kapni. Az egyesület a versenyzőkkel nem áll semmilyen jogviszonyban. Kifizetőként, milyen közterheket kell fizetnie az egyesületnek?

Ha alapítvány ajándékot, jutalmat ad, ennyi adót kell fizetnie Cikk

Zeneiskolát támogató alapítvány az iskola pedagógusainak és tanítványainak ajándékot szeretne adni. Ez üzleti ajándék vagy reprezentáció? Milyen adókat kell utána fizetni? Olvasói kérdésre Surányi Imréné adószakértő válaszolt.

Karácsonyi jutalmat oszt a munkáltató. Jár-e mindenkinek? Cikk

Karácsony közeledtével a keményszívű munkáltatók is bőkezűbbek: jutalmazzák az éves teljesítményt, lojalitást. A jutalom fogalmát nem találjuk meg a munka törvénykönyve rendelkezései között – a jogszabály alapelvei és a bírói ítéletek segítenek eligazodni az útvesztőben.

Részvényeladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy amerikai cég a magyar leányvállalatának munkavállalóit jutalomban részesíti. Ennek keretében részvényeket adott nekik azzal a kikötéssel, hogy csak a munkáltató cégnek adhatják el azokat. Ha a dolgozóktól visszavásárolja az amerikai cég a részvényeket, a magyar munkavállalók adófizetési kötelezettsége hogyan alakul (szja 16 % + eho 14 vagy 27 %)? Milyen igazolás, milyen bizonylat kell hozzá? Köszönöm a választ: Kerestély Anna

Jutalom alapítványtól kiegészítés Kérdés

2015. 04. 27-én feltett kérdésemre 05. 04.én kaptam választ Surányi Imrénétől. Meg szeretném jegyezni, hogy az alapítvány alapító okirata nem tartalmazza szó szerint így leírva azokat a célokat, hogy az alapítvány a diákokat pénzbeni- és tárgyjutalomban részesíti a kiemelkedő teljesítményüket követően (ballagáskor, vagy tantárgyverseny helyezettjeként). A többi leírt cél mellett, amibe beleérthető a diákok pénzbeni és tárgyjutalmazása, az csak a következő lehet: az alapítvány célja "a tehetséggondozás lehetőségeinek támogatása, széles körű felkarolása". Ezen cél alapján lehet-e adó- és járulékmentesen 10-15 000 forintos jutalmakat, valamint 4-5000 forintos könyvjutalmakat adni? Az eképpen megfogalmazott célba az alapítvány a pénzbeni és tárgyjutalmazást is beleérti. Kérdésem, hogy kívülálló szemmel, adószakmai tapasztalattal hogyan ítéli meg Ön ezt a jutalmazásos dolgot összességében? A szociálisan rászorultak támogatása az szó szerint szerepel a célok között, tehát az a 3.3 pont szerint a válaszban adott mértékekig adó- és járulékmentes, ha jól értelmezem. Előre is köszönöm, hogy még egyszer foglalkozik a jutalmazásos problémámmal.

Távolléti díj számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nél havi prémiumot adnak a dolgozóknak a munkavégzéstől függően. Ezért van olyan hónap, amikor kap, van, amikor nem kap a dolgozó. A távolléti díjba a pótlékokon kívül beszámít-e a prémium vagy a jutalomként számfejtett bér, a mozgóbér? Nem mindegy, hogy a szabadságába beszámít-e vagy sem a dolgozónak. Várom válaszukat. Kisfaludyné

Szakmai elismerés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szakmai érdekképviseleti szervezet emlékplakettet, s ezzel járó pénzösszeget fizet ki, több éves szakmai munka elismerésére. Milyen adó- és járulékvonzata van a kifizetésnek? Válaszát előre is köszönöm.

Amikor kikövetelhető a karácsonyi jutalom, és amikor nem Cikk

Karácsony alkalmából sok munkáltató részesíti jutalomban dolgozóit. A jutalom olyan anyagi juttatás, amelyről a munkáltató mérlegelési jogkörében eljárva dönt. Bár a munka törvénykönyvében nincsenek erre vonatkozó szabályok, a gyakorlatban elterjedt, a bíróságok által meghatározott keretek között.

Nyugdíj előtti jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíj előtt álló munkavállaló esetén magasabb jövőbeni ellátás érdekében célszerűbb-e a havi jövedelem megemelése, vagy egy nagyobb összegű jutalom kifizetése a részére? Várom szíves válaszukat, köszönettel.

Jár a jubileumi pénz az egészségügyben Cikk

Több tízmillió forintot is nyerhet az egészségügyben dolgozók ezreinek egy szakszervezet azzal, hogy megnyerte az egri, állami fenntartású kórház ellen indított, precedensnek is tekinthető pert. Összesen 27 egészségügyi intézményben több ezer ember jubileumi jutalmát tartották vissza azzal az indokkal, hogy az intézmények működési formájának kényszerű változtatása miatt megszakadt a jogfolytonosság. A jubileumi pénz azonban mostantól jogszerűen ismét jár, de nem adják önként, pereskedni kell érte.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close