16 találat a(z) jogutód nélküli megszűnés cimkére

Cégből tárgyi eszköz átadása örökösnek Kérdés

Tartós részesedés kivezetése Kérdés

Áfahelyesbítés Kérdés

Áttérés katára Kérdés

Az ügyvédi iroda megszüntetése Kérdés

Áttérés kivára társasági adóról: tárgyi eszköz értékesítése és osztalékfizetés Cikk

Tao-alany kft. tervezi, hogy áttér a kivára. Előtte azonban még egy tárgyi eszközt is szeretne értékesíteni. Miként adózik ez az ügylet, illetve az, ha a társasági adó időszaka alatt képződött osztalék kifizetése a kiva hatálya alatt történik? Olvasói kérdésre Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Felmondás gyed, gyes alatt: mikor lehetséges? Cikk

A végelszámolás nem egyszerű feladat, súlyos döntéseket kell meghozni, amelyek között az egyik legnehezebb a dolgozók munkaviszonyának megszüntetése. Bonyolítja a feladatot, ha a munkavállalók között gyesen, gyeden levő kismamák is vannak. Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkaviszony megszűnése: milyen járandóságok illetik meg a munkavállalót? Cikk

A munkavállalót megillető járandóságok jellege a megszűnés jogcímétől függ. Eltérő juttatások járnak a munkavállaló részére abban az esetben, ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg, ha lejár a határozott időtartam, de az atipikus munkaviszonyok megszűnése esetén is.

Cégek átalakulása és megszűnése. Ismét elérhető hiánypótló kiadványunk! Cikk

Ahogyan a cégek megalakulnak, úgy meg is szűnnek. Ez természetes folyamat és nem feltétlenül jár veszteséggel vagy kudarccal. Bármilyen esetről is legyen szó, egy cég működésének lezárása azonban hosszú és összetett folyamat. A cégeljárási feladatok mellett rendezni kell az adózási és számviteli tennivalókat, emellett az adatszolgáltatási kötelezettségről sem szabad megfeledkezni. Ezek a feladatok ugyanakkor komoly kihívás elé állíthatják a társaságokat, hiszen a cégek megszüntetése nem a mindennapi rutin részét képezi. Hiánypótló kiadványunk a fenti feladatok elvégzésében nyújt gyakorlati segítséget a szakemberek számára.

Második gyermek esetén pénzügyi ellátás Kérdés

Üdvözlöm! 2019.10.28-án született lányom és úgy tervezzük, hogy mire betölti a 2 evet kb.12 hetes terhes legyek a 2. babával. A kérdésem az lenne, hogy így jogosult leszek-e az ellátásra. A gyermek érkezése előtt folyamatos 7 év munkaviszonyom volt. A munkahelyen, ahonnan eljöttem szülni, 2018 novembere óta voltam. Illetve mi lenne akkor, ha addigra megszűnne jogutód nélkül a munkahelyem? Ez egy kft., de mivel idős a főnököm, benne van a pakliban, hogy időközben abbahagyja.

Nonprofit jelleg megszűntethető-e kft. esetében? Kérdés

Nonprofit kft. üzletrészét megszerezte egy gazdasági társaság. Nem közhasznú a nonprofit kft. Nem rendelkezik közcélú tevékenység felvállalására szerződéssel. Dönthet-e az alapító arról, hogy nem nonprofit, hanem profitorientált gazdasági társaságként folytatja a tevékenységét, vagy csak a jogutód nélküli megszüntetésre van lehetőség? Köszönöm előre is a választ!

Így járnak az alkalmazottak, ha megszűnik a munkáltató Cikk

Előző írásunkban azt elemeztük, hogyan szállnak át a munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek munkajogi jogutódlás esetén az átadóról az átvevő munkáltatóra. Nézzük meg egy példa segítségével, mik az alkalmazottak lehetőségei, ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg!

Nonprofit társaság, jogutód nélküli megszüntetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott nonprofit társaság 3 millió Ft jegyzett tőkével, saját tőke szinten 2,6 millió Ft-tal rendelkezik. Kérdésem, hogy jogutód nélküli megszűnés esetén a tulajdonos visszakaphatja a társaságba bevitt tőkét vagy nonprofit jellegére tekintettel fel kell ajánlania? Válaszát előre is köszönöm!

Áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Címzett! Egy magánszemély, aki őstermelő jelenleg is, másik tevékenységet is végzett. Mindkét tevékenység végzését általános szabályok szerinti áfaalanyként végezte 2016. dec. 31-éig. 2016. december 31-ével az egyéni vállalkozói tevékenységet megszüntette, az őstermelésre 2017. jan. 1-jével kompenzációs felár mellett alanyi mentességet választott. A gondunk az áfa: jellemzően az őstermelőnek ez esetben a fordított áfa miatt visszajáró áfája van. A probléma az, hogy a 2016. IV. negyedév végéig – mivel negyedéves bevallóról van szó, – nem jött össze a 250 000 forint visszaigényelhető áfa. Nem sok, de hiányzik belőle. Ugyan az egyéni vállalkozás jogutódlás nélkül az év utolsó napján megszűnik, de az őstermelés folyamatosan megy tovább, ahol már nem lesz áfafizetési kötelezettség.Visszakérhetjük ezt az áfát? Mert ha nem, akkor ez az őstermelő számára elveszett lesz, mert elévül. Úgy érzem, hogy ezekkel az átállási szabályokkal az áfatörvény nem foglalkozik kellő mértékben. Vagy tévedek?

Szabadság megváltása Kérdés

Tisztelt dr. Hajdu-Dudás Mária! Szeretném segítségét kérni egy pedagógus szabadságával kapcsolatban. A dolgozó 2012. évben szült, januárban, akkor még önkormányzat fenntartásában volt az intézmény, majd 2012.09.01-től egyházi fenntartású lett. Jogutód nélkül szűntünk meg, átemeléssel vette át az összes dolgozót az egyház, a dolgozónak maradt bent 25 nap szabadsága. Úgy tudjuk, hogy ami még az önkormányzat idején járt neki, azt az egyháznak kellene megváltani, mivel jogutód nélkül szűntünk meg, és ez 3 évig követelhető, ez így van, vagy mi tudjuk rosszul? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jutalék áfa – építőipar

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Használt ingatlan értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla teljesítési dátumának helyessége

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close