Amit a csoportos áfaalanyiságról tudni érdemes

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

A csoportos áfaalanyiság az áfatörvény szerint választható lehetőség a belföldön letelepedett, kapcsolt vállalkozások számára. Ez olyan speciális adóalanyiság, amelynek időszakában a tagok együtt alkotnak egyetlen áfaalanyt, és a csoport létrejöttével önálló áfaalanyiságuk megszűnik.

A csoportos áfaalanyiság keretében több adózó tartozik egy adószám alá, az egymással folytatott ügyleteik keretében áfa felszámítására nem kötelezettek. Ez jelentős adminisztratív terhet vesz le az adózó/adózók válláról, azonban alkalmazásához bizonyos jogszabályi feltételeket kell teljesítenie a csoportot alkotni kívánó adózóknak. Ebben a formában – a közös áfamentes ügyleteken felül – ha a tagok harmadik féllel folytatnak gazdasági tevékenységet, akkor a gazdasági esemény keretében létrejövő és az ehhez kapcsolódó jogok és kötelezettségek is valamennyi tagra vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy a csoportos adóalanyiságban részt vevő tag egyetemlegesen felel a csoportos adóalanyiságban részt vevő valamennyi taggal.

Rendelje meg 10 százalék kiadói kedvezménnyel az Adózóna Áfa – speciális esetek című kiadványát!

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 8. § (1) bekezdése rögzíti a releváns feltételeket, melyek alapján azok az adóalanyok, akiknek a gazdasági célú letelepedése belföldön van, vagy ennek hiányában lakó- és tartózkodási helyük beföld, és ezek az adóalanyok egymással kapcsolt vállalkozások, azok alkothatnak áfa szempontjából csoportos adóalanyiságot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az áfatörvény értelmében mely vállalkozásokat nem kell kapcsoltnak tekinteni,  miként jön létre a csoportos áfaalanyiság, hogyan csatlakozhat a csoporthoz új tag, válhat ki belőle meglevő tag, illetve miként szűnik meg ez a speciális adóalanyi forma!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs