50 találat a(z) jogsértés cimkére

15 millió forintos felügyeleti bírság az Union VIG Biztosítónak Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forintos felügyeleti bírságot szabott ki az Union Biztosítóra, mivel utóvizsgálata megállapította: a társaság nem teljeskörűen teljesítette a korábbi vizsgálatában előírtakat. A felügyelet az IT-rendszer, a befektetési életbiztosítások megszűnéséhez kötődő ügyféltájékoztatás, a kgfb-vel kapcsolatos adatszolgáltatás, illetve a kárrendezési határidők betartása kapcsán tárt fel ismételten hiányosságokat – írja honlapján az MNB.

23,9 milliós bírságot fizet, és egyes vásárlóinak kompenzációt nyújt a Media Markt Cikk

Valótlan árkedvezményekkel reklámozott négy televíziókészüléket a Media Markt Magyarország Kft. – ezt tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH Versenytanácsa 23,9 millió bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint 1000 érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet – írja honlapján a GVH.

Az MNB 19 millió forintra bírságolta a MagNet Bankot és egymillióra a MagNet Faktort Cikk

A jegybank 19 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra és 1 millió forintot a bank irányítása alatt álló MagNet Faktorra – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel pénteken.

Kúria: a személyes adatok jogellenes kezelése nem alapoz meg önmagában kompenzációs igényt Cikk

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a személyes adatok jogellenes kezelése további felelősséget jelent-e. A Kúria friss határozatában (BH2023.65.) amellett foglalt állást, hogy a kompenzációs igény eredményességének (kárfelelősségnek) a jogsértésen túlmenően további feltételei is vannak. Cikkünkben a döntés részleteit mutatjuk be.

Súlyos állategészségügyi és állatjóléti jogsértéseket tárt fel a Nébih Cikk

Súlyosan és többszörösen jogsértő állattartási gyakorlat miatt intézkedtek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei 2023 áprilisában egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei állattartónál. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően tartottak szarvasmarhákat, mely során az állategészségügyi, a járványvédelmi, valamint az állatjóléti követelményeket sem teljesítették. A Nébih az állatok tartóival szemben hatósági eljárást indított, ami jelenleg is folyamatban van.

Forródrót a jogsértések, korrupció bejelentésére Cikk

Egyszerűbb és biztonságosabb lesz jelenteni a korrupciót a cégeknél az európai uniós direktíván alapuló új jogszabály alapján – hívta fel a figyelmet az EY nemzetközi tanácsadó cég az MTI-hez eljuttatott közleményében

Jogsértésre gyanakodik egy fitnesz-webáruház működtetőjénél a versenyhivatal Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a gymbeam.hu fitnesz-webáruházat üzemeltető szlovák vállalkozással és annak magyarországi leányvállalatával szemben. A cégek ugyanis valószínűleg megalapozatlan egészségre vonatkozó állításokkal, esetenként gyógyhatás-ígéretekkel, megtévesztő árfeltüntetéssel, továbbá a forgalmazáshoz szükséges bejelentési kötelezettség teljesítése nélkül árusítják egyes termékeiket.

Ügyeskedő tűzifakereskedők akadtak horogra Cikk

Az országszerte megugrott tűzifakereslet nyomán a szállítások is megszaporodtak. Ennek jegyében ismét közösen ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR hatósága és a Zala Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósága, azonban – a jogkövető fakereskedőktől, valamint a lakosságtól kapott pontos információknak köszönhetően – ezúttal sokkal célirányosabbak voltak a hatósági rajtaütések, és jó pár „ügyeskedő” akadt horogra – írja honlapján a Nébih.

Jogsértő bármilyen listázás – megszólalt az oktatási jogok biztosa Cikk

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa közleményben szögezi le: jogsértés bármilyen listázás – írja a hvg.hu.

9 televíziónál és három rádiónál tárt fel jogsértést a médiatanács Cikk

Az öt évnél nem régebbi műsorok és magyar gyártású műsorszámok megjelenítését vizsgálta a médiatanács, kilenc televíziónál és három rádiónál jogsértést tárt fel és bírságot szabott ki – tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-t.

E-cigarettákat forgalmazó webshopokat vizsgál a GVH Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított két, Elf Bar elektromos cigarettákat forgalmazó szlovák céggel szemben, mivel feltehetően tisztességtelenül hirdetik a terméket a magyar fogyasztóknak – írja a GVH honlapján.

Faanyag-kereskedelem: kevesebb volt a jogsértés Zalában Cikk

Május 18-án és 19-én ismét összehangoltan, közösen ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR hatósága és a Zala Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósága a fatermékek közúti szállítását Zala megyében. Az ellenőrök ezúttal sokkal kevesebb jogsértést találtak, mint a korábbi években, sőt több esetben példás szállításokat láttak, közölte honlapján a Nébih.

A sérelemdíj változó sikerrel érvényesíthető Magyarországon Cikk

Jogsértés esetén a vagyoni hátrányon túlmenően az úgynevezett nem vagyoni hátrány is peresíthető. Ilyen nem vagyoni sérelem lehet például a lelki megrázkódtatás vagy az emberi méltóság sérelme. Míg hasonló sérelmekért más tagállamokban jelentősebb sérelemdíj-követelés is megalapozott lehet, Magyarországon kevéssé fogékonyak erre a bíróságok. Az alábbiakban három, az utóbbi években hozott bírósági döntés tükrében mutatjuk be a helyzetet.

Ők sumákoltak az alkalmazott bejelentésével Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján rendszeresen közzéteszi azoknak a foglalkoztatóknak a nevét, székhelyét, lakcímét, adószámát – természetes személyeknél az adóazonosító jelet –­, amelyeknél a végleges és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem jelentették be alkalmazottuk munkaviszonyát. A NAV közzéteszi továbbá a jogsértést megállapító határozat keltét, és végrehajthatóvá válásának napját is. A NAV a közzétett adózók adatait két év elteltével törli.

Munkaügyi célvizsgálat: jogsértések a munkáltatók 70 százalékánál Cikk

Az idén létrehozott foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2021. december 9-én hozta nyilvánosságra a személy- és vagyonvédelmi tevékenységre, illetve a takarítást végző munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatára vonatkozó célvizsgálati összefoglalóját. A főbb megállapításokat az alábbiakban ismertetjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégnév változása

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31