hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Volt ügyfele tett panaszt a pénzintézetre – 10 millió forint bírsággal sújtotta a bankot a NAIH

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a NAIH-4727-9/2023. számú döntésében 10 millió forint adatvédelmi bírsággal sújtott egy pénzügyi intézetet, mivel az az érintett hozzáférési jogát nem teljesítette. Tekintettel arra, hogy a NAIH ebben az évben a hozzáférési joggal kapcsolatos jogsértéseket különös figyelemmel kezeli, érdemes a tanulságokat külön is szemügyre venni.

Volt ügyfele tett panaszt a pénzintézetre

A panaszban a kérelmező előadta, hogy a pénzintézet volt ügyfeleként a számlája 2022 decemberében került megszüntetésre, melyet megelőzően több alkalommal is személyesen kellett megjelennie a kérelmezett valamely bankfiókjában.

Ezt követően a kérelmezett a 2022. december 5-én átutalta a kérelmező részére a számla zárásakor a számlán található összeget az általa megadott számlaszámra. A pénzintézet a kérelmező részére küldött levelében a szerződés lezárásának időpontját 2023. január 5. napjában határozta meg.

Ennek ellenére a kérelmező 2023. február 23-án hívást kapott, amely hívás során a pénzintézet arról tájékoztatta, hogy a lezárt folyószámlájára terhelés érkezett egy 2022. októberi parkolási díj miatt, ezért a számlája mégsem zárható le, és felszólították a kérelmezőt, hogy fizessen meg 689 forintot. Az ügyintéző a kérelmező által a fenti tartozással összefüggésben nem tudott további tájékoztatást adni, így a kérelmező adatkezelési tájékoztatást és személyes adatai másolatának rendelkezésre bocsátását kérte.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megismerheti az ügy tanulságait.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink